Current track

Title

Artist

Current show

Night Tracks

04:00 06:00

Current show

Night Tracks

04:00 06:00

Background

Γιώργος Στασινόπουλος
Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου

Είμαστε στο 100% της συμβασιοποίησης όλων των έργων που αφορούν το τεχνικό μας πρόγραμμα για την Ζάκυνθο

Τε 8/07/2020

<

«Η χθεσινή φωτιά στον Σκοπό, ξέσπασε ακριβώς στο ίδιο σημείο που είχε εκδηλωθεί φωτιά και πριν από περίπου δέκα ημέρες. Ζήτησα από τον κ. Χαρδαλιά να ενισχυθεί το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής. Δεν είναι πια οι πυροσβέστες ταβλαδόροι, όπως ήταν σε παλαιότερες εποχές. Είναι μάχιμοι και χρειάζονται βοήθεια από την πολιτεία. Η κυβέρνηση έχει δώσει βέβαια ότι μπορεί σε μέσα, αλλά χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση σε προσωπικό. Δεν είναι τυχαίες όλες αυτές οι φωτιές, ειδικά όταν είναι στα ίδια σημεία. Δώσανε μάχη χθες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, συνδράμαμε και εμείς με μηχανήματα και υδροφόρες, αλλά αν δεν υπήρχαν τα εναέρια μέσα που άμεσα επιχείρησαν και μάλιστα πολλές φορές, θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα.

Η κυβέρνηση δημιούργησε μια νέα δομή, με την ειδική ομάδα των στρατιωτικών ιατρών που κάνουν τεστ στο αεροδρόμιο. Καθημερινά γίνονται 250 δειγματοληπτικά τεστ στους επισκέπτες, μετά από αξιολόγηση που γίνεται, βάση της ηλεκτρονικής φόρμας που συμπληρώνουν οι τουρίστες πριν ταξιδέψουν. Όποιος επισκέπτης δεν έχει συμπληρώσει αυτή την φόρμα, υπόκειται υποχρεωτικά σε τεστ στο αεροδρόμιο. Οφείλουμε να πούμε, ότι μέχρι στιγμής η Ζάκυνθος είναι ένας ασφαλής τουριστικά προορισμός. Είναι πολύ σημαντικό και το ότι δεν διαπιστώθηκε διασπορά, από τον 72χρονο που ανιχνεύθηκε θετικός στον κορωναϊό.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας κάνουν συνεχούς ελέγχους στην αγορά, τόσο υγειονομικούς, όσο και περιβαλλοντικούς. Ειδικά για τους υγειονομικούς ελέγχους, είναι οι περισσότεροι που γίνονται σε όλα τα Ιόνια Νησιά. Ο σκοπός μας δεν είναι να εισπράξουμε πρόστιμα, αλλά να ελέγξουμε και να δώσουμε συστάσεις. Όσοι βέβαια δεν συμμορφώνονται, τους επιβάλλονται πρόστιμα. Στη διεύθυνση περιβάλλοντος της Περιφέρειάς μας, υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός ελέγχων που πρέπει να ολοκληρωθούν, κατόπιν Εισαγγελικής παραγγελίας. Έλεγχοι γίνονται παντού, έχουμε ήδη πολλές παραβάσεις και δεν υπάρχει πολιτική παρέμβαση για να μην πέφτουν πρόστιμα. Αυτές τις πρακτικές του παρελθόντος που ήξεραν κάποιοι να τις ξεχάσουν. Η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει και τα πρόστιμα πέφτουν κανονικά. Τα ογκώδη για παράδειγμα, δεν πάνε μόνα τους στους δρόμους, κάποιο ανθρώπινο χέρι παρεμβαίνει. Όμως πρέπει και ένα ανθρώπινο χέρι να μαζέψει αυτά τα ογκώδη.

Είμαστε στο 100% της συμβασιοποίησης όλων των έργων που αφορούν το τεχνικό μας πρόγραμμα για την Ζάκυνθο και έχουμε κάνει τους διαγωνισμούς. Το έργο του δρόμου Ξύγκια-Αλυκές, έρχεται από παλιά, είχε σπάσει από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή σε τρία κομμάτια και απεντάχθηκε. Σήμερα είναι στην Ζάκυνθο ο μελετητής του έργου και αύριο θα πάμε μαζί για να κάνουμε επιτόπια αυτοψία. Έχουμε έναν δρόμο που έχει σπάσει σε τρία κομμάτια. Σε λίγες ημέρες θα ασφαλτοστρωθεί το πρώτο κομμάτι και θα γίνει η διαγράμμιση του έργου. Το τρίτο κομμάτι θα τελειώσει του χρόνου, όμως για το μεσαίο κομμάτι του δρόμου δεν υπάρχει μελέτη. Αυτή την στιγμή είναι ένας νεκρός δρόμος. Έχει εγκριθεί μελέτη, ώστε ο δρόμος να ενωθεί με τον κεντρικό οδικό άξονα του νησιού, γιατί αρχικά προβλεπόταν να οδηγεί στα «τηγάνια» και αυτό δεν εξυπηρετούσε κανέναν. Θα γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις και σε οδικά σημεία στα οποία είχαμε πολλά θανατηφόρα τροχαία. Περιμένουμε μια κυκλοφοριακή μελέτη από την οποία θα έχουμε μια μόνιμη λύση. Ο δρόμος Καλαμακίου-Λαγανά δεν είναι Περιφερειακός, ανήκει στον Δήμο και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εκεί. Δεν έχουν κοπεί τα χόρτα, οι οδηγοί δυσκολεύονται και θυμίζει δρόμο Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Τον περασμένο Νοέμβριο παραδώσαμε στον Δήμο την Αλεξάνδρου Ρώμα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να ενταχθεί και στο έργο του Open Mall. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει πεζόδρομος. Τώρα αν κάποιοι θέλουν την Αλεξάνδρου Ρώμα Εθνική Οδό, υπάρχει χώρος δίπλα στο κτήριο της Περιφέρειας για να βάλουμε και ένα βενζινάδικο.

Γνωρίζω τα προβλήματα της κάθε Κοινότητας. Έχω συναντηθεί πολλές φορές με όλους τους προέδρους των Κοινοτήτων, αλλά εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις αρμοδιότητες του Δήμου.

Είμασταν έτοιμοι να ζητήσουμε από τον Δήμο, να μας επιστραφεί το γκρέιτερ που του είχαμε παραχωρήσει και το οποίο πρέπει κάποια στιγμή να επιστραφεί στην Κεφαλονιά, από όπου το πήραμε. Μάθαμε ότι επιτέλους πήρε μπροστά το γκρέιτερ. Θα το αφήσουμε μέχρι τα τέλη του έτους στον Δήμο να το χρησιμοποιήσει, αρκεί να έχει καύσιμα για να δουλεύει.

Πιέζουμε για την αποκατάσταση του Σκοπού. Αν δεν γίνει η αποκατάσταση αυτό συνεπάγεται με νομική παράβαση.

Μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν θα κάνουμε μια άσκηση για να δούμε την εφαρμογή των σχεδίων εξόδου του κόσμου από την πόλη, σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.

Τέλος του περασμένου Νοέμβρη, είχαμε στείλει έγγραφο στον Δήμο, ώστε αυτός σε συνεργασία με τις Κοινότητες, να μας υποδείκνυε σε ποια χωριά θα έπρεπε να κάναμε δακοκτονία. Περιμέναμε την απάντηση του Δήμου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, αλλά μας ήρθε στις 30 Απριλίου και για αυτό καθυστέρησε φέτος η δακοκτονία. Ελπίζουμε να γίνει μέσα στον Αύγουστο.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: