Current track

Title

Artist

Background

Ζέτα Μακρή
Υφυπουργός Παιδείας, Αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής

Mέτρα για την ασφαλέστερη δυνατή επιστροφή στην δια-ζώσης διδασκαλία

Πε 9/09/2021



«Το άνοιγμα των σχολείων πέρυσι όχι μόνο δεν επιβάρυνε τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας αλλά αντιθέτως βοήθησε, καθώς λειτούργησε η διαδικασία των self test, η οποία αποτέλεσε έναν καλό οδηγό για την γενική εφαρμογή, και έτσι είχαμε μια καλύτερη εικόνα για την εξάπλωση της πανδημίας.

Θα ισχύσουν και φέτος στα σχολεία μας συγκεκριμένα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, τα οποία πρέπει να εφαρμόσουμε σχολαστικά ώστε να είναι και αποτελεσματικά.

Τα παιδιά έτσι κι αλλιώς, όλο αυτό το διάστημα, πριν αρχίσει η σχολική χρονιά, έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά χωρίς να υπάρχει κανένα μέτρο. Η επιστροφή στην εκπαίδευση συνεπάγεται μέτρα. Γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά έχουν έως τώρα συνεργαστεί άριστα και το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν ώστε εφαρμόζοντας τα μέτρα με θρησκευτική προσήλωση, να νοιώθουν όλοι ασφαλείς. Φέτος θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σχολεία σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ακόμα και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, με εξαίρεση τοι μάθημα της Γυμναστικής. Κάνουμε ισχυρή σύσταση ώστε όσο γίνεται να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την επαφή μεταξύ των παιδιών, για αυτό και οι ώρες προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών θα είναι διαφορετικές, όπως και οι ώρες προαυλισμού. Επίσης, σε όποια σχολεία είναι εφικτό θα υπάρχουν διαφορετικές είσοδοι. Ο αερισμός των αιθουσών είναι αναγκαίος, η ατομική καθαριότητα είναι πολύ σημαντική και τα αντισηπτικά απαραίτητα.

Το πρόσθετο όπλο που έχουμε αυτή τη χρονιά, είναι το εμβόλιο. Το 80% των εκπαιδευτικών μας έχει εμβολιαστεί, και ένα ποσοστό 10% έχει νοσήσει. Άρα το 90% των εκπαιδευτικών είναι προστατευμένοι. Μένει ένα ποσοστό περίπου στο 10% που δεν έχει εμβολιαστεί. Το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι μικρό μεν αλλά είναι πολύ σημαντικό για την εκπαιδευτική διαδικασία. Κάνουμε προσπάθειες και απευθύνουμε εκκλήσεις ώστε να εμβολιαστούν όλοι. Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί για να μπορούν να εργάζονται, υποχρεούνται με δική τους δαπάνη, φροντίδα και μέριμνα, να κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ ανά εβδομάδα, ενώ οι εμβολιασμένοι αρκεί να παρουσιάζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο self-test την εβδομάδα, το κόστος των οποίων καλύπτει η πολιτεία. Σε περίπτωση στενής επαφή με κρούσμα, τότε οι εμβολιασμένοι μαθητές πρέπει να κάνουν δύο self-test. Όλες οι άλλες περιπτώσεις στενών επαφών, ανάλογα με την εγγύτητα που είχαν με το κρούσμα, μπορεί να χρειαστεί να κάνουν επί εφταήμερο και καθημερινό εργαστηριακό τεστ αλλά και self test. Όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία οι ειδικοί κρίνουν ότι είναι τα αποτελεσματικότερα, θα βοηθήσουν ώστε η επιστροφή στην δια-ζώσης διδασκαλία να είναι η ασφαλέστερη δυνατή.

Προφανώς και θα διαγνωστούν κρούσματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση με τον καλύτερο δυνατό και επιστημονικά επιβεβλημένο τρόπο και θα εντοπίζονται ακόμα και όσοι δεν έχουν συμπτώματα. Σε κάθε τάξη ορίζεται ένας υπεύθυνος COVID και ο αναπληρωτής του. Αν τυχόν διαπιστωθεί κρούσμα σε κάποιο σχολείο, αυτό δηλώνεται από τον γονέα ή τον κηδεμόνα στον υπεύθυνο COVID, ο οποίος θα έρχεται σε επικοινωνία με την ανάλογη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και την Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται διεξοδικά η ιχνηλάτηση των επαφών και θα εξετάζεται κάθε περίπτωση με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε να εφαρμόζονται τα ανάλογα πρωτόκολλα. Οι οδηγίες είναι πολύ συγκεκριμένες και η πιστή εφαρμογή τους θα βοηθήσει και στην ιχνηλάτηση αλλά και στην μείωση της εξάπλωσης της νόσου. Φέτος για να κλείσει ένα σχολικό τμήμα, θα πρέπει να εμφανιστούν θετικοί το 50% + 1 των μαθητών.

Ο αριθμός των 27 μαθητών ανά τάξη δεν ξεπερνιέται πουθενά στη χώρα μας. Μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη κατηγορία της σχετικής λίστας με τον χαμηλότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη. Σε αυτή την κατάταξη έχει ληφθεί υπόψιν και η πληθυσμιακή παράμετρος για τα αστικά κέντρα και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Ως χώρα είμαστε επίσης πολύ πιο κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Φέτος τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία από τον Ιούλιο και για πρώτη χρονιά έχουμε δώδεκα χιλιάδες εκπαιδευτικούς και τεσσερισήμισι χιλιάδες που διορίστηκαν πέρυσι, οι οποίοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους από την 1η του μήνα. Επίσης και οι αναπληρωτές ανέλαβαν ψηφιακά τα καθήκοντά τους, μετά από συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο του κ Πιερακάκη. Όλα έγιναν έγκαιρα και υπάρχει πρόνοια από το Υπουργείο μας από ειδική κατάσταση που έχουν δηλώσει αναπληρωτές να αναπληρώσουν όσους εκπαιδευτικούς αδυνατούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το θέμα των καθαριστριών στα σχολεία δεν είναι θέμα αμιγώς του Υπουργείου μας, αλλά μας ενδιαφέρει και το συζητήσαμε με το Υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι αδιάφορο, αντιλαμβάνεται την ευαισθησία του θέματος και έχουμε ζητήσει αύξηση των κονδυλίων. Το συζητήσαμε επίσης και με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

Ετικέτα

Current track

Title

Artist

Background