Current track

Title

Artist

Current show

Stigma Radio Mix

20:00 22:00

Current show

Stigma Radio Mix

20:00 22:00

Background

Θοδωρής Γαλιατσάτος
Επικεφαλής ΑΝΑΣΑ, πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση: Κερατάδες και δαρμένοι – Ούτε το 10% των επιχειρήσεων δεν θα καλυφθεί

Πε 12/11/2020

<

«Η Περιφερειακή Αρχή είχε προϋπολογίσει μόνο 14 εκατομμύρια ευρώ και έπεσε από τα σύννεφα όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με 7.156 αιτήσεις συνολικών απαιτήσεων ύψους 147 εκατομμυρίων ευρώ. Θεωρώ πως ούτε το 10% των επιχειρήσεων δεν θα καλυφθεί. Είναι προφανές ότι δεν έγιναν οι σωστές εκτιμήσεις και δεν υπήρξε ο κατάλληλος σχεδιασμός από την πλευρά της περιφερειακής αρχής. Δεν έγινε ποτέ μια σωστή ενημέρωση από τα τοπικά Επιμελητήρια και τους Εμπορικούς Συλλόγους, δεν έγινε η απαραίτητη συζήτηση, ώστε να προκύψουν οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς και να αναζητηθούν οι απαιτούμενοι πόροι. Έτσι τελικά έχουμε έναν κακό σχεδιασμό για την αξιοποίηση του προγράμματος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Πρέπει να εξευρεθούν πόροι για να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων των ΜΜΕ. Υπάρχει η δυνατότητα μιας αύξησης του προϋπολογισμού από την Περιφερειάρχη κα Κράτσα με την διαδικασία της υπερ δέσμευσης αλλά αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να αποδεσμευτούν 30 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, χρήματα που αφορούσαν την κοινωνία. Η περιφερειάρχης μείωσε τους πόρους του ΕΣΠΑ μεταφέροντας 30.000.000 ευρώ στα ταμεία του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, στερώντας τα χρήματα αυτά από τους πολίτες των Ιονίων που τα χρειάζονται για να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους. Θα πρέπει να ζητήσει η Περιφερειακή Αρχή ενίσχυση της  χρηματοδότησης από την κυβέρνηση.
Θα ήταν μια λύση αν αυξάναμε σε σημαντικό βαθμό τον διαθέσιμο προϋπολογισμό και μειώναμε ως έναν βαθμό τα ποσά που θα δίναμε, αλλά αν αυτή η μείωση ήταν πολύ μεγάλη και φτάναμε να δίναμε 500 ευρώ σε μια επιχείρηση για ενίσχυση, τότε θα μιλάγαμε για ζητιανιά. Έχουμε επιχειρήσεις που προέβησαν σε σημαντικά έξοδα για να ετοιμάσουν τους φακέλους τους για τις αιτήσεις. Τι θα γίνουν αυτές οι επιχειρήσεις; Κερατάδες και δαρμένοι;
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι πως οι μικρές επιχειρήσεις, που είναι και οι περισσότερες, θα έχουν μειωμένη μοριοδότηση σε σχέση με τις μεγάλες, αφού έχουν ελάχιστο έως μηδενικό προσωπικό. Αυτά τα ζητήματα λοιπόν μας προβληματίζουν.

Με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, άρχισε και η αποδόμηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ. Έχουν γίνει οκτώ νομοθετήματα με τα οποία απαξιώνονται τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, ενώ την ίδια ώρα απροκάλυπτα, ενισχύονται οι Οικονομικές Επιτροπές που κατά κύριο λόγο, ή και απόλυτο, ελέγχονται από την πλειοψηφία. Τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια εκλέγονται από τους πολίτες, οι Οικονομικές Επιτροπές δεν είναι στον ίδιο βαθμό αντιπροσωπευτικές. Αποκτούν πλέον τέτοια δύναμη ώστε αποφασίζουν ακόμα και για προσλήψεις ή αναθέσεις έργων, και μάλιστα οδηγούν τα Συμβούλια σε δεσμευτικές αποφάσεις, αλλοιώνοντας πλήρως τον θεσμικό τους ρόλο. Η Οικονομική Επιτροπή είναι ένα κλειστό όργανο και εδώ δυστυχώς οδηγούμαστε σε σκοτεινά μονοπάτια. Αυτό είναι ένα μείζον θέμα για εμάς και θα το θέσουμε στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Όσοι υπηρετούμε την δημοκρατία και την διαφάνεια, οφείλουμε να αντιδράσουμε και να γνωστοποιήσουμε το θέμα στον πολίτη για να γνωρίζει και αυτός που έχουμε φτάσει. Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να μας πουν αν είναι ευχαριστημένοι με αυτό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν είχαμε σχεδόν κανένα κρούσμα κορωναϊού στη Κεφαλονιά. Τώρα προέκυψαν κάποια κρούσματα εξαιτίας του νέου lockdown και του γεγονότος ότι επέστρεψαν στο νησί πολλοί προερχόμενοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Φυσικά ένας άλλος λόγος είναι ότι αυξήθηκαν και τα τεστ.
Προφανώς και δεν φταίει μόνο ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά είναι αδιανόητο να μην ζητάς ως πολιτεία το υποχρεωτικό τεστ σε τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία, όταν εκεί σαρώνει ο κορωναϊός.
Σπασμωδικό, οριζόντιο και κατασταλτικό το μέτρο της κυβέρνησης για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 τα ξημερώματα.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: