Current track

Title

Artist

Current show

Stigma Radio Mix

20:00 22:00

Current show

Stigma Radio Mix

20:00 22:00

Background

Θοδωρής Γαλιατσάτος
Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Περιφερειακού Συμβουλίου, πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Μόνο το 10% των προσληφθέντων έχουν ειδικότητες που αφορούν την κάλυψη των αναγκών αντιμετώπισης του κορωνοιού

Τε 3/03/2021

<

«Είναι κατανοητό να δίνει το κράτος τη δυνατότητα σε Δήμους και Περιφέρειες εν μέσω πανδημίας, να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό με γρήγορες διαδικασίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες κριτηρίων των προσλήψεων.

Για την Περιφέρεια και τους Δήμους, όπως αυτός της Ζακύνθου, πληθαίνουν οι καταγγελίες, ότι δεν δόθηκε ο κατάλληλος χρόνος ενημέρωσης και προετοιμασίας των ενδιαφερόμενων, ότι δεν υπήρξαν αντικειμενικά κριτήρια στην επιλογή, πλην ενός απολυτηρίου Λυκείου ή Γυμνασίου, ή ενός πτυχίου, και ότι τελικά τις αποφάσεις της κάθε πρόσληψης τις έπαιρνε ο εκάστοτε πολιτικός προϊστάμενος, κάτι απαράδεκτο. Δεν γίνεται να παίζουμε παιχνίδια με την ανάγκη του κόσμου να εργαστεί. Πέραν αυτών, τελικά μόνο το 10% των προσληφθέντων έχουν ειδικότητες που αφορούν την κάλυψη των αναγκών αντιμετώπισης του κορωνοιού, που ήταν και η αρχική αιτιολόγηση του Υπουργείου για να γίνουν αυτές οι προσλήψεις.

Μας ενδιαφέρει το έργο των Στροφάδων, γιατί εμείς είχαμε τρέξει όλες τις διαδικασίες, εκμεταλλευόμενοι τότε τους σεισμούς του 2018, είχαμε εξασφαλίσει και την χρηματοδότηση του έργου. Είχαμε κάποιες πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν, ότι ο πρώτος διαγωνισμός του περασμένου Νοεμβρίου, αντιμετώπιζε προβλήματα ως προς τις διατάξεις της προκήρυξής του, για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ακύρωσή του από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.
Το αξιοσημείωτο όμως είναι, ότι η δημοπράτηση του έργου πάει σε νέο διαγωνισμό για τις 17 Μαρτίου από την Διεύθυνση Αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ως προς τις προβληματικές διατάξεις που είχαν εντοπιστεί. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται και πάλι να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, και να καθυστερήσει σημαντικά το όλο έργο.
Η Περιφέρεια δεν είναι απλός παρατηρητής του έργου, συμμετέχει στην προγραμματική σύμβαση του έργου και είναι ο κύριος χρηματοδότης του έργου με ποσό ύψους 11,5 εκατομμυρίων ευρώ, από τα συνολικά 14 εκατομμύρια. Οφείλει η Περιφέρεια να ζητήσει εξηγήσεις από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, για το αν εναρμονίσθηκε ή όχι η προκήρυξη με τις απαιτήσεις της Αρχής Εξέτασης. Το έργο είναι μεγάλο και εξ αυτού του λόγου είναι αυξημένο το ενδιαφέρον των ενδιαφερόμενων κατασκευαστών, σε περίπτωση που η προκήρυξη έχει προβλήματα θα υπάρξουν ενστάσεις που θα καθυστερήσουν το έργο.

Σε ότι αφορά την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ στον Λίβα ρωτήσαμε την Περιφερειάρχη κα Κράτσα τι τελικά υπέγραψε η ίδια, γιατί τίποτα δεν υπέγραψε αφού δεν συνέβαλλε σε κάτι. Οι υπογραφές ήταν μεταξύ του Δήμου και της αναδόχου εταιρίας του έργου, ενός έργου που εμείς είχαμε έγκαιρα εντάξει στον εθνικό σχεδιασμό, εμείς είχαμε πληρώσει τον μελετητή κι εμείς είχαμε στηρίξει το μεταβατικό στάδιο της όλης διαχείρισης απορριμμάτων.

Στη Κεφαλονιά έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων κυρίως καθώς παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα σε ένα χωριό το προηγούμενο διάστημα, αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό. Πρέπει να εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, και δεν αναφέρομαι μόνο στην ατομική ευθύνη του καθενός για την τήρηση των μέτρων, αλλά και στην ευθύνη του κράτους, σε ότι αφορά την σωστή και έγκαιρη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την τήρηση των μέτρων.

Εδώ και μέρες εμβολιάζεται κανονικά στη Κεφαλονιά η ηλικιακή ομάδα των 60-64 ετών. Ακατανόητη η αδυναμία εμβολιασμού αυτής της ομάδας στη Ζάκυνθο. Προφανώς δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: