Current track

Title

Artist

Background

Ρόδη Κράτσα
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Ναυάγιο Α.Ε.: Ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση

Πε 1/04/2021

<
  • Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης θα έχει δικαίωμα και καθήκον ο κάθε φορέας να κάνει τις παρατηρήσεις του και τις διεκδικήσεις του

«Δεν έχω λάβει στα χέρια μου το σχέδιο νόμου που αφορά το Ναυάγιο, γνωρίζω όμως ότι αφορά τη σύσταση μιας μονοπρόσωπης εταιρείας του δημοσίου με διοικητικό συμβούλιο. Ο φορέας που θα δημιουργηθεί θα έχει αναπτυξιακό ρόλο και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση θα μετέχει και η Περιφέρεια. Θα μπορεί να κάνει προγραμματικές συμβάσεις για την διαφήμιση και αξιοποίηση της περιοχής. Αυτό που θα κατέχει ο φορέας είναι ο αιγιαλός. Ακόμα και ένα παράνομο κτίσμα που βρίσκεται άνωθεν του Ναυαγίου, δεν είναι εντός της έκτασης που θα διαχειριστεί ο φορέας. Εντός του φορέα θα είναι και οι τοπικές Κοινότητες της περιοχής κάτι που το θεωρώ σωστό. Να σημειώσω ότι δεν δημιουργούμε εμείς αυτόν τον φορέα, και στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης θα έχει δικαίωμα και καθήκον ο κάθε φορέας να κάνει τις παρατηρήσεις του και τις διεκδικήσεις του. Φυσικά και δεν είμαι αντίθετη στο να μετέχει και ο Δήμος στον φορέα αυτό, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που το αποφασίζουμε εμείς. Το συζητήσαμε άλλωστε το θέμα αυτό με τον Δήμαρχο, αλλά ακόμα και έτσι μετέχει η τοπική κοινωνία. Το ότι μετέχουν οι Κοινότητες στο Δ.Σ. αυτό αποτελεί μια ασφάλεια.

Το «ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου» δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Τα Υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών έχουν τον έλεγχο και το Ελληνικό Δημόσιο θα κατέχει τις μετοχές. Δεν βλέπω πως θα μπουν ιδιώτες εκεί.
Θα συζητηθούν όλα, και το θέμα της έδρας της εταιρείας, αλλά είναι πραγματικά ντροπή να είμαστε στο 2021, να μην έχουμε κάνει τίποτα για το Ναυάγιο, αυτοί που όφειλαν, και να συζητάμε ακόμα για αυτό. Τώρα γίνεται το πρώτο βήμα για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας ως Ζάκυνθος και ως χώρα.

Όλοι αγωνιούμε για την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία εδώ και έναν χρόνο μας έχει στοιχίσει σε όλα τα επίπεδα. Από την πρώτη στιγμή λάβαμε τα μέτρα μας για τις υπηρεσίες, τους πολίτες που τις επισκέπτονται και τους υπαλλήλους μας, και δόξα το Θεό δεν είχαμε κανένα κρούσμα σε καμιά εκ των υπηρεσιών μας. Πέρυσι τέτοια εποχή ήμασταν σε μια μεγάλη αβεβαιότητα, στο άγνωστο, αλλά τώρα έχουμε αποκτήσει γνώση και εμπειρία, διαθέτουμε όπλα κατά της πανδημίας, έχουμε τον εμβολιασμό, τα rapid test, τώρα και τα self test, έρχεται και η Άνοιξη που αλλάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες και δεν ευνοούν την εξάπλωση της πανδημίας, και ελπίζουμε ότι τηρώντας και τα ατομικά μέτρα προστασίας θα βελτιωθεί η κατάσταση. Οι αρμόδιοι φορείς προγραμματίζουν και τα μηνύματα που λαμβάνουμε λένε ότι σιγά-σιγά θα ανοίξει η αγορά, τα μικρά μαγαζιά πρώτα, μετά η εστίαση και φυσικά ο τουρισμός. Σίγουρα θα ζήσουμε και φέτος ένα ιδιότυπο Πάσχα, αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι. Εγρήγορση και προσοχή από όλους, γιατί έχουμε και έναν κορωνοϊό που μεταλλάσσεται.

Ο κ. Θοδωρής Γαλιατσάτος όλη μέρα μαγειρεύει στοιχεία και κάνει αλχημείες. Δεν ξέρει τι σημαίνει Ευρώπη, τι σημαίνει Ευρωπαϊκή κουλτούρα και διαχείριση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Για τα στοιχεία που παραθέτει, δεν έχουν να κάνουν με Ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία είναι διακρατικά, αλλά για προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ είναι ένα εθνικό πρόγραμμα μέσω Ευρωπαϊκών πόρων το οποίο το διαχειρίζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης. Εμείς ως Περιφέρεια διαχειριζόμαστε μόνο το 20-22% του ΕΣΠΑ, καθώς η πορεία του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τους Δήμους, τους φορείς κ.λ.π.. Παραλάβαμε από τον κ. Γαλιατσάτο μια τριτοκοσμική κατάσταση στην Περιφέρεια. Αυξήσαμε τις πληρωμές στο διπλάσιο από ότι τις παρουσιάζει ο κ. Γαλιατσάτος, ο οποίος δεν μας άφησε ούτε ένα συμβασιοποιημένο έργο. Θα έπρεπε να απολογείται και όχι να κρίνει και να εξαπατά τους πολίτες. Δύο μήνες μετά αφότου αναλάβαμε ως Περιφερειακή Αρχή, πήγα στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Καποδίστρια, στη διαχειριστική αρχή INTERREG για να γνωρίζω από κοντά την δομή αυτή και κυριολεκτικά φάγαμε ξύλο από τα όσα μας είπαν. Μας ενημέρωσαν ότι θα χάσουμε πόρους εξαιτίας της πολιτικής του κ. Γαλιατσάτου. Δώσαμε μάχες, μαζί με τον κ. Καποδίστρια για να μην χαθούν πόροι και προχωρήσαμε σε εντάξεις έργων. Από το 2015 το πρόγραμμα βοήθειας απόρων ήταν νεκρό όπως είχαμε ενημερωθεί, εξαιτίας του κ. Γαλιατσάτου. Ενεργοποιηθήκαμε και απορροφήσαμε τους πόρους του 2016 και 2017 και τώρα θα πάμε στην απορρόφηση και των επόμενων ετών.

Βρίσκομαι στην Αθήνα όπου σήμερα έχω ραντεβού στο Υπουργείο Ανάπτυξης για το Ταμείο Αλληλεγγύης. Χθες συνάντησα τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη με τον οποίο συζητήσαμε μια σειρά θεμάτων, ενώ συνάντησα και την Υφυπουργό Τουρισμού κα Ζαχαράκη, επίσης για μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ αυτών το Ναυάγιο και το θέμα της τουριστικής εκπαίδευσης που είναι ένα ζωτικής σημασίας θέμα.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: