Current track

Title

Artist

Current show

Dimension

02:00 04:00

Current show

Dimension

02:00 04:00

Background

Γιώργος Τσουρουνάκης
Δημοτικός Σύμβουλος, ξενοδόχος

O Δήμαρχος μας είπε ότι δεν ανοίξε το Ναυάγιο γιατί τον «γέλασε» η Εκκλησία

Δε 23/11/2020

<

«Δυστυχώς για τους Συλλόγους Ξενοδόχων, σε πολλές περιπτώσεις έχουμε υποκαταστήσει τον Δήμο, σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς μας, αλλά το κάνουμε διότι ο Δήμος αδρανεί. Για παράδειγμα, φέτος το καλοκαίρι, με δικά μας έξοδα βοηθήσαμε στην αποκομιδή των απορριμμάτων, εμείς καλύψαμε την πεζή καθαριότητα στις τουριστικές περιοχές και σε πολλές περιπτώσεις εμείς βοηθήσαμε τους Προέδρους των Κοινοτήτων οικονομικά και υλικά, ώστε να γίνονται τα στοιχειώδη όπως το κόψιμο των χόρτων.

Πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση για το άνοιγμα του Ναυαγίου. Τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι επισκέπτες διαμαρτύρονταν έντονα για το ότι το Ναυάγιο δεν ήταν επισκέψιμο. Συνάδελφοί μου είχαν επισκεφθεί μέχρι και Υπουργεία για να διεκδικήσουν λύση. Είχαμε πάρει την διαβεβαίωση από τον Δήμαρχο ότι τα πάντα θα ήταν έτοιμα τον περασμένο Μάρτιο, όμως σε μια νεότερη συνάντησή μας, τον περασμένο Φεβρουάριο, μας είπε τελικά ότι τον «γέλασε» η Εκκλησία και δεν του έδωσε το ακίνητο που ήθελε για να γίνει πάρκινγκ στην περιοχή που θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες του Ναυαγίου. Ακόμα όμως και το πάρκινγκ να είχε κάνει, το Ναυάγιο θα ήταν κλειστό γιατί όπως λένε οι αρμόδιοι μόνο ένας δρόμος διαφυγής λύσει το πρόβλημα της επικινδυνότητάς στην περιοχή.

Μέσω του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, προέκυψε αυτός ο δρόμος διαφυγής που συζητάμε σήμερα και που συνδέει το πλάτωμα του Ναυαγίου με την Αναφωνήτρια. Αυτός ο δρόμος είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 1999 αλλά δυστυχώς το έργο σταμάτησε, από κάποιους κύκλους που θέλουν κλειστό το Ναυάγιο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά θα εντάξω σε αυτούς τους κύκλους και τον Δήμαρχο. Όταν ξεκίνησε να κατασκευάζεται αυτό ο δρόμος δεν υπήρχε Εμίρης. Μπορεί και σήμερα να μην υπάρχει ο Εμίρης, όπως λέει ο κ. Αρετάκης, αλλά από την στιγμή που η φερόμενη ως αγοράστρια εταιρεία της έκτασης στα ορεινά, πουλήθηκε σε κάποια άλλη εταιρεία, κανείς δεν μας λέει ότι δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιον άλλον επιχειρηματία. Το επιχείρημα του Δημάρχου, ότι εξυπηρετούνται ξενοδόχοι από αυτόν τον δρόμο που δρομολογείται, δεν στέκει. Εμείς δεν μεταφέρουμε με δικά μας λεωφορεία κόσμο στο Ναυάγιο, ούτε μας ενδιαφέρει αν θα πηγαίνουν γρήγορα ή αργά οι τουρίστες εκεί.

Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος, το ότι το Δασαρχείο δεν ενημερώνει τον Δήμο για τον δρόμο διαφυγής που δρομολογείται, αλλά δεν ισχύει ότι από εμένα έμαθε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τη δημοπράτηση αυτού του έργου. Από τα τέλη του περασμένου Μαΐου, σε μια συνάντηση που είχαμε κάνει μαζί του, φαινόταν ότι το ήξερε και ο ίδιος αλλά και η αντιδήμαρχος της περιοχής. Άλλωστε στις 10 του περασμένου Αυγούστου, ο Δήμαρχος με επιστολή του σε Υπουργεία, αναφερόταν στον δρόμο αυτό.

Ο δρόμος που πρότεινε ο Δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο σχεδιάστηκε στο γόνατο. Πως μπορεί να θεωρηθεί δρόμος διαφυγής αφού για ένα διάστημα είναι παράλληλος με τον υφιστάμενο δρόμο και ενώ σε κάποιο σημείο τον τέμνει; Πως θα φύγουν οι τουρίστες από έναν τέτοιο δρόμο, αν παραστεί ανάγκη σε περίπτωση πυρκαγιάς;

Δεν ισχύει αυτό που λέει ο Δήμαρχος ότι η έκταση βόρεια του πλατώματος του Ναυαγίου κάηκε φέτος από την πυρκαγιά και ότι η βλάστηση πέριξ του πλατώματος είναι χαμηλή, άρα δεν συντρέχει κίνδυνός εγκλωβισμού. Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Καλογερόπουλος, μας είχε ενημερώσει ότι στο Μάτι υπήρχε χαμηλή βλάστηση, και όμως πέθανε κόσμος από τη φωτιά. Χαμηλή βλάστηση έχει και η περιοχή του Ναυαγίου, άρα ο κίνδυνος υπάρχει. Τα λέω αυτό γιατί προσωπικά έχω μια πολύ κακή εμπειρία από την φωτιά που ξέσπασε πέρυσι στο Κερί και ξέρω τι σημαίνει να βρίσκεσαι ακόμα και σε απόσταση διακοσίων μέτρων από το μέτωπο της φωτιάς.

Υπάρχει ένα παράπονο από τους κατοίκους των χωριών των Βολιμών, λένε ότι θα αδικηθούν από αυτόν τον νέο δρόμο που δρομολογείται, γιατί ενώ περνά από την Αναφωνήτρια, αφήνει εκτός τις Βολίμες. Τους ρωτώ, με ποιον τρόπο ωφελούνται περισσότερο; Με κλειστό το Ναυάγιο, ή με ανοιχτό το Ναυάγιο, έστω με αυτόν τον νέο δρόμο που σχεδιάζεται;»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: