Current track

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Current show

Stigma Late Night

22:00 24:00

Current show

Stigma Late Night

22:00 24:00

Background

Δημήτρης Κουτσογιάννης
Αντιδήμαρχος Ζακυνθίων

Ο Δήμος μας θα σταθεί δίπλα στους δημότες και τους επιχειρηματίες που επλήγησαν λόγω του κορωνοϊού

Τρ 12/05/2020

<

«Έχω άριστη συνεργασία με τον Δήμαρχο. Είμαστε μια νέα Δημοτική αρχή, και όλοι μας στην αρχή μαζί και ο Δήμαρχος, προσπαθούσαμε να βρούμε τα πατήματά μας.

Είχαν φτάσει στα αυτιά μας κάποιες συζητήσεις που γίνονταν για την δημιουργία ενός περιφερειακού ΦΟΔΣΑ αλλά θα έλεγα ότι έως ένα σημείο αιφνιδιαστήκαμε από την κατάθεση του Περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στη βουλή. Χαιρετίζω αυτή την κυβερνητική απόφαση αλλά θα πω ότι έγινε πρόχειρα και χωρίς να προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση.

Δεν γνωρίζω ακόμα επακριβώς τι θα γίνει σχετικά με την κινητή και ακίνητη περιουσία του υπάρχοντος ΦΟΔΣΑ, δεν έχω συζητήσει το θέμα με τον κ. Ξένο ή τον Δήμαρχο που έχουν αναλάβει να ενημερωθούν σχετικά. Το θέμα είναι τι θα γίνει με τους εργαζόμενους του φορέα, που σήμερα είναι 55 στο σύνολο, εκ των οποίων και 17 συμβασιούχοι.
Τα ποσά που εισπράττονται μέσω των δημοτικών τελών θα περάσουν στον νέο ΦΟΔΣΑ, ενώ θα δούμε τι θα γίνει και με τα χρέη του σημερινού φορέα που παραμένουν στους δήμους.
Όλα αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα, για αυτό και είπα ότι θα έπρεπε να προηγηθεί μια διαβούλευση που θα έλυνε όλα τα ζητήματα.

Υπάρχει ωστόσο ανακούφιση στην κοινωνία, για το ότι φεύγουν οι αρμοδιότητες της διαχείρισης των απορριμμάτων από τον Δήμο και πάνε στην Περιφέρεια, λόγω των καταστροφικών λαθών παρελθόντων ετών. Έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη στο παρελθόν, τόσο στον Σκοπό, όσο και στον Λίβα.

Στην Κεφαλονιά η αποκομιδή γίνεται από ιδιώτες. Για εμάς, προβλέπεται η αποκομιδή να μείνει στον Δήμο, είναι κάτι που το θέλουμε αλλά πάντα υπάρχει η δυνατότητα, αν το επιθυμεί και ο Δήμαρχος, να γίνει μια προγραμματική σύμβαση με τον νέο ΦΟΔΣΑ για να μεταβιβάσουμε και αυτήν την αρμοδιότητα.

Δεν το κρύβω, αν σήμερα υπήρχαν τουρίστες στο νησί, θα είχαμε πρόβλημα στην αποκομιδή. Έχουμε πάντως βάλει τις βάσεις για να λειτουργεί πολύ καλύτερα στο άμεσο μέλλον. Δεν έχουμε πολλά όπλα στην φαρέτρα μας. Στο τμήμα πεζής καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου, απασχολούνται σήμερα 40 άτομα, εκ των οποίων τα 20 ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Άρα μας μένουν μόνο 20 άτομα, με αυτά δουλεύουμε και κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Για την αποκομιδή έχουμε 75 άτομα εκ των οποίων τα 10 ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αυτό το διάστημα τρέχουν μελέτες και διαγωνισμοί για ανταλλακτικά που χρειαζόμαστε για τα απορριμματοφόρα, όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με περισσότερα απορριμματοφόρα. Κατά 80% σήμερα η αποκομιδή είναι σε ένα καλό στάδιο, ενισχύσαμε και τις βάρδιες.

Σε ότι αφορά τα ογκώδη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Βουλευτή, έχουμε ξεκινήσει κάποιες ενέργειες, για να αδειοδοτήσουμε κάποιον χώρο εναπόθεσης ογκωδών. Το μεγαλύτερο κομμάτι της διαχείρισης των ογκωδών θα περάσει σε ιδιώτη ο οποίος θα τα διαχειρίζεται αφού εμείς του τα παραδώσουμε. Τώρα, αυτά τα ογκώδη καταλήγουν στο ΚΔΑΥ του αεροδρομίου. Σε αυτό τον χώρο έχει βελτιωθεί κατά πολύ η εικόνα τους τελευταίους μήνες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία και θα έπρεπε σε ένα διάστημα περίπου δέκα ημερών να καθαρίσουμε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Λόγω κορωνοϊού και της υποστελέχωσης που οφείλεται στο ότι έχουμε υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δεν καθαρίσαμε τους εξωτερικούς χώρους των σχολείων όταν αυτά ήταν κλειστά, γιατί δώσαμε προτεραιότητα σε άλλες δομές, όμως μέσα στον ελάχιστο χρόνο που είχαμε δουλέψαμε μεθοδικά και κάναμε το καλύτερο δυνατό.

Θα τρέξουμε την συγκοινωνιακή μελέτη, και την μελέτη σήμανσης για την Αλεξάνδρου Ρώμα ώστε να μπορέσει ο δρόμος αυτός να πεζοδρομηθεί. Δυστυχώς το δημόσιο λειτουργεί με αργούς ρυθμούς.

Το μικρό αντιπλημμυρικό έργο στα Καμίνια θα γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα, ο εργολάβος έχει βρεθεί.

Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μείωση των δημοτικών τελών. Είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και είναι σύμφωνος και ο Δήμαρχος. Πρέπει να βοηθήσουμε όλους τους επιχειρηματίες που επλήγησαν λόγω του κορωνοϊού και θα το κάνουμε πράξη.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 110 times, 2 visits today)