Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Σταύρος Κοντονής
πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του αλλά και προσωπικά ο πρόεδρος δείχνει σημάδια απόλυτης σοβαρότητας, πατριωτικής στάσης και εθνικής ευθύνης

Δε 6/04/2020

<

«Ακολουθώ τις οδηγίες των επιστημόνων και τα μέτρα της κυβέρνησης και πρέπει να αντιληφθούμε ότι οποιαδήποτε παραβίαση αυτών των μέτρων μπορεί να έχει πάρα πολύ αρνητικά αποτελέσματα για την δικιά μας υγεία αλλά και των άλλων.

Ισχύει αυτό που λέγεται ότι η χώρα μας έλαβε μέτρα πιο έγκαιρα σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτό το πιστεύω και εγώ αλλά έχει σημασία με ποια στοιχεία συγκρίνει κανείς. Αν για παράδειγμα μιλήσουμε για την Ιταλία, εμείς ως χώρα όντως κινηθήκαμε πολύ πιο γρήγορα. Αν συγκρίνουμε όμως σε σχέση με αυτά που έλεγαν οι επιστήμονες εκεί υπήρξε μία καθυστέρηση και μια παλινδρόμηση της κυβέρνησης. Το καλό είναι ότι όταν αποφασίστηκαν αυτά τα μέτρα λειτούργησαν θετικά και για αυτό το λόγο και σε ποσοστό πληθυσμού, σε ότι αφορά τους θανάτους, δεν είμαστε στα μεγέθη της Ιταλίας, της Ισπανίας ή της Γαλλίας. Από ότι λένε οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση για να πούμε ότι είμαστε στη μέση αυτής της κρίσης.

Το πρόβλημα υπάρχει στα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν. Αυτή την στιγμή η χώρα μας η δίνει το 3,5 του ΑΕΠ για την στήριξη της οικονομίας όταν αντιλαμβανόμαστε ότι ένα ποσοστό για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να κινηθεί πάνω από 12 και μέχρι 15%, καταλαβαίνετε ότι αυτό το 3,5% είναι πάρα πολύ χαμηλό και δεν μπορεί να βοηθήσει την στήριξη της οικονομίας.  Εάν δεν γίνει τώρα εάν δεν παρθούν τώρα αυτά τα μέτρα, όταν το κακό συντελεστεί τότε θα χρειάζονται υπερπολλαπλάσια ποσά για να στηρίξεις κάτι για το οποίο με λιγότερα χρήματα σε προγενέστερο χρόνο θα μπορούσες να το κάνεις.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους ότι εμείς παραδίδοντας την κυβέρνηση αφήσαμε ένα μαξιλάρι 37 δισεκατομμυρίων το οποίο μπορεί να το χρησιμοποιήσει τώρα η κυβέρνηση για αυτή την έκτακτη ανάγκη. Μάλιστα, μπορεί να το χρησιμοποιήσει με ασφάλεια διότι μετά τις αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής υπάρχει αυτή η χαλάρωση στα δημοσιονομικά και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται αυτά τα χρήματα άμεσα για την στήριξη των δημοσιονομικών. Επομένως κατά πρώτον η κυβέρνηση θα πρέπει να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν άκουσε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Στουρνάρα που μας έλεγαν να μην δημιουργήσουμε αυτό το μαξιλάρι. Βέβαια εμείς το δημιουργήσαμε για να είναι διασφαλισμένη η χώρα έναντι των δανειστών και των αγορών αλλά αφού σήμερα δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα μπροστά μας θα μπορούσαμε κάλλιστα να το αξιοποιήσουμε.

Επαναλαμβάνω ότι αν δεν γίνει η στήριξη τα οικονομίας σε ποσοστό 15% θα είναι πολύ μεγαλύτερη η ζημιά που θα επέλθει θα είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί αυτά που θα απαιτηθούν θα είναι πολλά περισσότερα. Διαφορετικά εάν το αφήσουμε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα και για τους πολίτες και για την εθνική οικονομία. Οι δεσμεύσεις της χώρας μας έναντι των δανειστών έχουν πάει στο ψυγείο και ως προς αυτό υπήρξε μία θετική απόφαση από την Ε.Ε..

Υπάρχει μια μεγάλη πίεση για την έκδοση ευρωομολόγου από τις χώρες του νότου, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία αλλά αυτό δεν έγινε για δεύτερη φορά. Θα πρέπει να καταλάβουν οι χώρες του Βορρά, κυρίως η Γερμανία και δευτερεύοντος η Ολλανδία, ότι η Ε.Ε. έχει στηθεί πάνω στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Εάν η Γερμανία κάνει μπακαλίστικους λογαριασμούς, του τύπου ότι  δανείζεται πολύ φθηνότερα από ότι θα τις έρθει το ευρωομόλογο, τότε δεν μιλάμε για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τότε κλυδωνίζεται και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Βλέπεται με τι ένταση μιλάει ο Ιταλός πρωθυπουργός για αυτό το θέμα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα κράτη πρέπει να κινηθούν στην βάση της αλληλεγγύης και αλληλεγγύη σημαίνει ότι κάτι χάνω και εγώ για να μην καταστραφεί ο εταίρος μου.

Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει κατά πρώτο την πραγματική οικονομία και την εργασία. Θεωρώ ότι ιδίως οι τουριστικές περιοχές όπως και η Ζάκυνθος θα υποστούμε μια μεγάλη καθίζηση γιατί τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης επειδή ο τουρισμός σε πολύ μεγάλο βαθμό ήταν εκτός πεδίου μνημονιακών πολιτικών μπορέσαμε και ανατάξαμε και μάλιστα οι τουριστικές περιοχές πολύ πιο γρήγορα. Σήμερα αυτές οι τουριστικές περιοχές θα είναι οι πρώτες που θα πληρώσουν το μάρμαρο. Θα πρέπει να στηριχτούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι εποχικές επιχειρήσεις, διότι αυτή την ώρα ένα ιδιοκτήτης εποχιακού σούπερ μάρκετ έχει κλειστή την επιχείρησή του από τον Οκτώβριο του 2019, επομένως αντιλαμβάνεστε να έχει έρθει Οκτώβριος του 2020 και να μην έχει λειτουργήσει. Εάν δεν δοθούν χρήματα με την μορφή επιδόματος, και θυμάστε ότι εμάς μας κατηγορούσαν για επιδοματική πολιτική και έρχονται τώρα και κάνουν μόνο αυτό, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου καλά ιδίως για τις περιοχές σαν την δική μας που είναι μια τουριστική περιοχή.

Κανένας σε αυτή την παγκόσμια κρίση δεν μπορεί να πει ότι θα τα καταφέρει μόνος του. Και μόνο το γεγονός της απαγόρευσης μετακίνησης εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε μέρα, δείχνει ότι χρειάζεται συντονισμός σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και τα μέτρα τα οικονομικά πρέπει να είναι σε αυτό το επίπεδο αλλά και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Πιστεύω απολύτως ότι σήμερα δοκιμάζεται ο νεοφιλελευθερισμός και τα ιδεολογήματα αυτά που είχαν κατακλίσει και την δικιά μας κοινωνία ιδίως στο επίπεδο τους κράτους πρόνοιας. Καλώ όλους να σκεφτούνε τι θα γινόταν αν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 δεν κέρδιζε τις εκλογές. Τι εθνικό σύστημα υγείας θα υπήρχε σήμερα; Θα είχαν διαλυθεί τα πάντα, ήδη πουλάγανε νοσοκομεία. Το νοσοκομείο Ζακύνθου το πηγαίνανε για κλείσιμο, για να γίνει κέντρο υγείας,  αυτό είχε ανακοινωθεί από τον τότε υπουργό υγείας της κυβέρνησης Σαμαρά. Σήμερα θα είμασταν εντελώς ανοχύρωτοι. Ευτυχώς που υπήρξε ο ΣΥΡΙΖΑ και στήριξε όσο μπορούσε στα πλαίσια εκείνης της δημοσιονομικής στενότητας το ΕΣΥ και το έχουμε σήμερα στα χέρια μας.

Να ποια είναι η πατριωτική προσφορά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια στον ελληνικό λαό. Άφησε 37 δισεκατομμύρια στο ταμείο όταν είχαμε παραλάβει μια πτωχευμένη χώρα και κράτησε όρθιο το ΕΣΥ και τις άλλες κοινωνικές δομές, για να μπορεί σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να αντιμετωπίσει την πανδημία με έναν τρόπο αποτελεσματικό. Να θυμίσω δε ότι ενώ εμείς είχαμε προχωρήσει στην προκήρυξή 4000 προσλήψεων στο ΕΣΥ, 3000 νοσηλευτών και 100 γιατρών. Αυτή την προκήρυξη την είχαν καταργήσει και αναγκάστηκαν εξαιτίας της πανδημίας να την επαναφέρουν.

Σήμερα, όλα αυτά τα ιδεολογήματα περί των αγορών και του κακού κράτους, αποδεικνύονται ότι ήταν λόγια του αέρα.

Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης των ανθρώπων που έχουν λάβει δάνεια, θα πρέπει να υπάρξει αναστολή οποιασδήποτε καταβολής. Εκτός από την επιδοματική πολιτική η οποία είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η αγορά και να αποκατασταθεί ένα μέρος του χαμένου εισοδήματος, γιατί ολόκληρο δεν μπορεί να αποκατασταθεί, δεν μπορεί να γίνει με δανεισμό μέσω τραπεζών θα πρέπει να υπάρξει ένας δημόσιος φορέας ο οποίος θα ενισχύσει με πολιτικές διαφανείς αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και αυτούς που πράγματι έβαλαν πλάτη για να δώσουν μία ώθηση στην οικονομία τα προηγούμενα χρόνια. Η διαγραφή χρεών είναι στο τραπέζι με το νόμο που ψηφίσαμε εμείς ιδίως για την πρώτη κατοικία. Η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να γίνει, είναι ανάγκη, η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω των δικαστικών αποφάσεων και τα δικαστήρια αποφασίζουν και διαγραφή χρεών. Ας μην διανοηθεί η κυβέρνηση να μην υλοποιήσει αυτό το σχέδιο.

Έχω τοποθετηθεί και δημόσια αλλά και στην κεντρική επιτροπή κριτικά για αυτά τα οποία έγιναν στην τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης μας και μας οδήγησαν μια εκλογή ήταν ή οποία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και να ήταν μία εκλογική νίκη αλλά σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του αλλά και προσωπικά ο πρόεδρος δείχνει σημάδια απόλυτης σοβαρότητας, πατριωτικής στάσης και εθνικής ευθύνης.

Αυτή την στάση κάποιοι θα πρέπει να την συγκρίνουν με την αλλόφρονα αντιπολίτευση την οποία είχαμε αντιμετωπίσει εμείς, για παράδειγμα στο θέμα του Μακεδονικού. Έτρεξε ο κ. Μητσοτάκης ασμένως στην σύνοδο του ΝΑΤΟ για να μπει η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και σήμερα δίνει αγώνα για την επανεκκίνηση των ενταξιακών συνομιλίων με την Ε.Ε.
Όπως επίσης και στο Μάτι αντιμετωπίσαμε μία άθλια αντιπολίτευση. Τότε κατηγορούσαν την κυβέρνηση για την τραγωδία όπως και την ηγεσία της αστυνομίας και σήμερα τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. το έχουν γενικό γραμματέα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ας τα δούμε όλα αυτά και ας συγκρίνουμε.

Είναι στο χέρι μας να ακούσουμε τους ειδικούς επιστήμονες, να είμαστε πειθαρχημένοι και να μην πέφτουμε στην παγίδα των σεναρίων συνομωσίας, τα οποία  βλακωδώς και ανοήτως προωθούν στο διαδίκτυο ορισμένοι, θεωρώντας ότι ανακάλυψαν την Αμερική.

Ευελπιστώ ότι η κυβέρνηση θα ακούσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας για να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κάνει μία μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί το φάρμακο και το εμβόλιο για τον Κορωνοϊό και πιστεύω ότι όσο πιο σύντομα αυτό γίνει πράξη τόσο πιο σύντομα θα επιστρέψουμε σταδιακά σε μια κανονικότητα η οποία βέβαια δεν θα είναι όπως την ξέραμε πριν.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 267 times, 2 visits today)