Current track

Title

Artist

Current show

Stigma Radio Mix

20:00 22:00

Current show

Stigma Radio Mix

20:00 22:00

Background

Νίκος Τσουκαλάς
Πρόεδρος Συλλόγου Φοροτεχνικών Ζακύνθου

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα μέτρων που έχουν ποτέ εξαγγελθεί

Δε 13/09/2021

<

«Βασική αφετηρία για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ  είναι οι επερχόμενες αυξήσεις, στις οποίες επιχειρείται να μπει ένας φραγμός.

Με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δημιουργείται ένας μεγάλος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να έρθουν ελαφρύνσεις για τη χαμηλή και μεσαία τάξη, σε μία κατεύθυνση αναδιανομής του πλούτου.

Οι αυξήσεις στην ενέργεια σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή, έχουν φέρει αυξήσεις στην πρώτη ύλη, στον πρωτογενή τομέα. Το στοίχημα είναι πως θα μπορέσει η δημόσια διοίκηση να βάλει έναν φραγμό στις ανατιμήσεις.

Ο Πρωθυπουργός πήρε γενναίες αποφάσεις για τους νέους εργαζόμενους. Οι νέοι ηλικίας έως 29 ετών, όταν θα προσλαμβάνονται για πρώτη φορά, θα επιδοτούνται μηνιαίως με 1.200 ευρώ για ένα εξάμηνο. 600 ευρώ θα δίνονται στον εργαζόμενο και 600 στην επιχείρηση. Αποτελεί ερωτηματικό για εμάς τους φοροτεχνικούς, πως θα λειτουργήσει η δημόσια διοίκηση και ο ελεγκτικός μηχανισμός για αυτές τις επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Το λέω αυτό γιατί έχουν μείνει απλήρωτα προγράμματα επειδή οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ αδυνατούν να τα επεξεργαστούν. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Ζάκυνθο. Πρέπει να προσληφθεί προσωπικό στον ΟΑΕΔ και να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες του.

Η γονική παροχή για μεταβιβάσεις ύψους έως 800 χιλιάδων ευρώ θα γίνεται πλέον δωρεάν. Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στα ΙΕΚ. Μειώνεται ή και μηδενίζεται το τέλος κινητής τηλεφωνίας. Καταργείται ο βραχνάς της ετήσιας εισφοράς αλληλεγγύης. Από το φορολογητέο εισόδημα συγκεκριμένων κλάδων, θα αφαιρείται έως και το 30% μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Επίσης μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ για να βοηθηθεί η εστίαση, και στις ζωοτροφές για να στηριχθεί η κτηνοτροφία.

Εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις βοηθήθηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές μέσα στην πανδημία. Γνώριζαν όμως ότι από τις αρχές του 2022 θα έπρεπε να επιστρέψουν τα περισσότερα από τα χρήματα που πήραν. Ο Πρωθυπουργός με στόχο να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τους πιο ευάλωτους επαγγελματίες, αυτούς που αποδεδειγμένα πλέον είχαν πολύ μεγάλη μείωση εσόδων και ζημιές μέσα στο 2020, έρχεται τώρα να “κουρέψει” ακόμη περισσότερο το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί.

Σε σχέση με τον περσινό ΕΝΦΙΑ, φέτος θα έχουμε μείωση κατά 8%. Απαιτείται μια γενναία μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, βάση και των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Μέσα σε όλα αυτά, ενσωματώνονται και πολιτικές για την πράσινη ανάπτυξη. Τον Δεκέμβριο οι κοινωνικές ομάδες που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα πάρουν το διπλάσιο ποσό. Λόγω του ότι το πετρέλαιο είναι σε ένα διεθνές ράλι ανόδου, θα δοθεί αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης.

Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα μέτρων που έχουν ποτέ εξαγγελθεί από του βήματος της ΔΕΘ. Μένει να εξειδικευτούν όλα αυτά τα μέτρα ώστε να έχουμε να πούμε πολλά περισσότερα τις επόμενες ημέρες. Εκτιμώ ότι ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για εκλογές και μπαίνουμε σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: