Current track

Title

Artist

Current show

Good Night Music

00:00 02:00

Current show

Good Night Music

00:00 02:00

Background

Ανδρέας Μαρινάκης
Αντιδήμαρχος Αρκαδίων

Παραίτηση Α. Μαρινάκη από τα καθήκοντα περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας δήμου Ζάκυνθου

Πα 8/05/2020

<

Ακολουθεί το κείμενο της παραίτησης του αντιδημάρχου Αρκαδίων Ανδρέα Μαρινάκη από τα καθήκοντα περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας δήμου Ζάκυνθου:

Κύριε Δήμαρχε
Με την ανάληψη των καθηκόντων σας σαν Δήμαρχος την 1η Σεπτεμβρίου 2019 με ορίσατε Αντιδήμαρχο ΔΕ Αρκαδίων και υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
Από την αρχή του Σεπτέμβρη και μέχρι σήμερα εκδηλώθηκαν πάνω από 12 πυρκαγιές και αρκετά επικίνδυνα πλημυρικά φαινόμενα, μάλιστα η πυρκαγιά στο Κερί ήταν πράγματι πολύ σοβαρό και άκρως επικίνδυνο γεγονός.

Η Πολιτική Προστασία έπραξε ότι έπρεπε και στα πλαίσια των δυνατοτήτων της επικουρήθηκε ως όφειλε το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αίσια έκβαση των προβλημάτων που κάθε φορά εκκαλείτο να αντιμετωπίσει. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Δεν έχει σε λειτουργία μηχανήματα με τα οποία πρέπει να βοηθήσει όταν ζητείται στο έργο της Π.Υ. (Υδροφόρες, εκσκαφείς JCB, προωθητές γαιών, φορτηγά, λεωφορεία κλπ). Έτσι ζητούμε έναντι αμοιβής την συνδρομή ιδιωτών. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει κατάλογος με τους ιδιοκτήτες μηχανημάτων και κάθε φορά τους καλούμε για την συνδρομή τους ανάλογα με τα μέσα που απαιτούνται και τον τόπο έδρα τους σε σχέση με τον τόπο του συμβάντος. Δεν είναι υποχρεωτική η συνδρομή των ιδιωτών εκτός και εάν έχει κηρυχτεί ο Νομός σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οπότε επιτάσσονται. Υπάρχει άτυπος κανόνας καλής συμπεριφοράς όπου όλοι κάνουν ότι πρέπει και όταν πρέπει ακόμα και αν είναι Κυριακή 3 ώρα το βράδυ.
Με ευθύνη δικιά σας το κλίμα αυτό έχει διαρραγεί, αρνούμενος να πληρώσετε τα δεδουλευμένα των ιδιωτών ακόμα και από την φωτιά του Κερίου το Σεπτέμβριο. Είναι γνωστό ότι τα χρήματα που διαθέτει το κράτος είναι γι αυτό το σκοπό και αποτελεί ξεχωριστό προϋπολογισμό. Σε επικοινωνία μαζί σας πήρατε την ευθύνη να λύσετε το ζήτημα της πληρωμής των υδρομεταφορέων και των μηχανημάτων JCB αλλά δεν έχετε κάνει τίποτα μέχρι σήμερα και μάλιστα έχετε ” ανοίξει πόλεμο” μετά τις πρόσφατες δηλώσεις σας με αυτούς. Μπορεί να μη θέλετε να τους πληρώσετε, όμως εγώ θα έχω την ευθύνη αν δεν μπορέσω να βρω υδροφόρα γιατί δεν θα σηκώνουν το τηλέφωνο και η αντιπυρική περίοδος άρχισε την 1η Μαΐου.

Για την πρόληψη των πυρκαγιών, τον καλλωπισμό και την προστασία του περιβάλλοντος απαιτείτε ο καθαρισμός των χαντακιών των δρόμων και των επικίνδυνων εκτάσεων εντός οικισμών με την χρήση “καταστροφέων”, αλλά εσείς επιθυμείτε μόνο τον καθαρισμό των δασικών δρόμων. Ούτε το Σεπτέμβρη -Οκτώβρη καθαρίσαμε δρόμους.

Ο Αντιδήμαρχος κος Βαρβαρίγος Χαράλαμπος με δικά του χρήματα και δωρεές του ΚΤΕΛ και άλλων επαγγελματιών του χώρου όπως και Ξενοδόχων εξέφρασαν την επιθυμία να καθαρίσουν τους δρόμους από τα προεξέχοντα και επικίνδυνα δέντρα και φυτά. (Θα στείλουμε ευχαριστήριο). Επειδή τα χρήματα δεν φτάνουν για όλους τους δρόμους εμείς θα πρέπει εκτός από σύνταξη της μελέτης να αναλάβουμε και το υπόλοιπο του κόστους και βέβαια υπάρχει και κωδικός και χρήματα. Εσείς όμως με την επίφαση ότι ο προϋπολογισμός είναι ενδεικτικός Δεν την υπογράφετε. Επειδή είναι αδύνατον να προβλέψεις πόσα και ποιά δένδρα θα μεγαλώσουν και θα απαιτηθεί να κοπούν μέχρι το τέλος του χρόνου ο προϋπολογισμός είναι ενδεικτικός και δεν υπάρχει άλλος εφικτός τρόπος μελέτης. Υπαινιχθήκατε ότι με αυτό το τρόπο (επίβλεψη από αντιδημάρχους και Προέδρους) υπάρχει ενδεχόμενο οι εμπλεκόμενοι μαζί με το εργολάβο να φάνε τα λεφτά ή ο εργολάβος να απαιτήσει εκ των υστέρων περισσότερα. Έτσι μόνο με τις εισφορές είμαστε σίγουροι ότι όλα είναι σύννομα και ο Δήμος εξοικονομεί χρήματα. Όσα ειπώθηκαν ¨η υπαινίχθησαν για τους αντιδημάρχους είναι απλά απαράδεκτα.(Δεν θα δώσω τώρα συνέχεια).

Μετά την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών είμαστε υποχρεωμένοι εκ του νόμου να περιφράξουμε το χώρο και να τοποθετήσουμε κατάλληλη πινακίδα. Σας έφερα την μελέτη αγοράς των αναγκαίων υλικών και εσείς αρνείστε να την υπογράψετε με την δικαιολογία ότι και περίφραξη να βάλλουμε πάλι οι πολίτες θα πετάξουν σκουπίδια. Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως ο νόμος το απαιτεί και υπεύθυνος για την εφαρμογή του είμαι εγώ.

Χωρίς να ενημερώσετε την Πολιτική Προστασία (εμένα και τον προϊστάμενο της υπηρεσίας) καλέσατε σε άτυπο συμβούλιο τον Διοικητή της Π.Υ., τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου και τους Αντιδημάρχους για να μας ανακοινώσετε πως εσείς θα επιλύσετε το πρόβλημα των πυρκαγιών στη Ζάκυνθο. Βέβαια δεν λάβατε υπόψη των σχεδίων ΙΟΛΑΟΣ, ΔΑΡΔΑΝΟΣ και ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ που συνέταξε η Πολιτική Προστασία για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια. Εγγράφως σας έχουμε καλέσει πολλές φορές να συγκαλέσετε όπως ευθύνεστε το Σ.Τ.Ο χωρίς αυτό να έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Είχαμε συμφωνήσει και φτιάξαμε μια μελέτη όπου από τα 4 πυροσβεστικά οχήματα 4χ4 του Δήμου το ένα θα παρέμενε στην Μπόχαλη όπου είναι απολύτως αναγκαίο και τα υπόλοιπα τρία θα παραχωρηθούν στις Εθελοντικές Ομάδες. Με τον πρόσφατο νόμο επιτρέπεται σε αυτές να τα κατέχουν και να τα οδηγούν αφού λάβουν ειδική εκπαίδευση από την Π.Υ. και έτσι θα είναι πραγματικά χρήσιμα. Χωρίς να μας ενημερώσετε αποφασίσατε να μην υπογράψετε την σχετική μελέτη αλλά να τοποθετήσετε από αυτά 2 στο Λίβα και τα άλλα 2 στο Ναυάγιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δεσμεύσουμε για δύο βάρδιες τουλάχιστο 12 οδηγούς , που δεν υπάρχουν και αυτό μόνο για προειδοποίηση κινδύνου πυρκαγιάς μιας και δεν μπορούν να επιτελέσουν πυροσβεστικό έργο.

Από τα παραπάνω γίνετε αντιληπτό ότι δεν είναι εφικτή η συνεργασία μας στην διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζακύνθου. Σας έχω εγγράφως καταθέσει την παραίτησή μου ενώπιων και των άλλων Αντιδημάρχων από την Μεγάλη Πέμπτη 16/4/2020 αλλά δεν την έχετε κάνει αποδεκτή μέχρι σήμερα.
Με την παρούσα και αφού έχει μεσολαβήσει αρκετό χρονικό διάστημα σας παρακαλώ δημόσια να κάνετε αποδεκτή την παραίτηση μου και να αναρτήσετε αυτή στην “Διαύγεια”.

Με εκτίμηση
Ο Αντιδήμαρχος Αρκαδίων
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ