Current track

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Current show

Stigma Radio Mix

20:00 22:00

Current show

Stigma Radio Mix

20:00 22:00

Background

Πάνος Σκουρλέτης
Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ, Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργός

Σε ένα καθεστώς όπου ο κάθε απατεώνας καταπατά τη γη των ανθρώπων, πως θα υπάρξει ενδιαφέρον από σοβαρό επενδυτή;

Πα 26/06/2020

<
  • Η ανάπτυξη πρέπει πρωτίστως να βασίζεται στον σεβασμό της νομιμότητας και όχι να είναι ταυτισμένη με μεθόδους κλεπτοκρατείας.
  • Για κανένα κόμμα δεν είσαι σίγουρος για την ηθική των στελεχών του.
  • Βεβαίως και υπάρχει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά, όλοι μας αξιολογούμαστε και από τον κόσμο πρωτίστως, αλλά και μεταξύ μας.

«Ο κ. Γεωργιάδης πολλές φορές συνηθίζει να απαντά με έναν αλαζονικό και επιθετικό ύφος, απλά και μόνο για να υποστηρίξει τις θέσεις του διαστρεβλώνοντας τα πραγματικά γεγονότα, αλλά ήρθε τελικά η ίδια η ζωή να τον διαψεύσει. Αναφέρομαι στην απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, η οποία βάζει τα πράγματα στον σωστό τους δρόμο. προφανώς υπάρχουν και περεταίρω δικαστικές εξελίξεις αλλά εδώ πρόκειται για μια απόφαση σταθμό η οποία ανατρέπει αυτούς οι οποίοι προσπαθούσαν να διαμορφώσουν το παιχνίδι με βάση τους δικούς τους όρους. Το πρόβλημα που γεννιέται αυτή την στιγμή, τουλάχιστον όσον αφορά τον κ. Γεωργιάδη, είναι το εξής. Ο κάθε Υπουργός οφείλει να επιτηρεί τη νομιμότητα και όχι να προσπαθεί να την παρακάμψει. Η ανάπτυξη πρέπει πρωτίστως να βασίζεται στον σεβασμό της νομιμότητας και όχι να είναι ταυτισμένη με μεθόδους κλεπτοκρατείας. Προφανώς και δεν διάβασε καλά τα γεγονότα ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος με έναν ακραίο τρόπο εκφράζει μιας από τις βασικές πτυχές αυτής της κυβέρνησης. Διότι αν είδατε και το Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ουσιαστικά πάει να παρακάμψει την μέχρι τώρα περιβαλλοντική νομοθεσία, για να μπορέσουμε τελικά να βοηθήσουμε τους εκάστοτε επενδυτές αγνοώντας τα χαρακτηριστικά τους και βάζοντας ως προτεραιότητα απλά και μόνο να γίνουν κάποιες επενδύσεις. Για αυτό βγαίνει και λέει με προκλητικό τρόπο ότι οι Ζακυνθινοί ας μην βρουν και δουλειά αν δεν θέλουν. Λες και δεν ανήκει σε κάποιους αυτή η γη, λες δεν υπάρχουν κάποιοι καλλιεργητές εκεί, λες και δεν έχουν κληρονομήσει περιουσίες.

Ποιος είπε ότι σε ένα τέτοιο καθεστώς, ο κάθε καπάτσος, ή ο κάθε απατεώνας που κάνει διάφορα κόλπα, καταπατά τη γη των ανθρώπων, μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον ενός σοβαρού και μεγάλου επενδυτή; Tο αντίθετο, αυτό είναι η μεγαλύτερη δυσφήμιση, διότι σου λέει, εκεί στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομιμότητα, μπορεί ο κάθε Υπουργός να τα ερμηνεύει όπως θέλει, ο κάθε συμβολαιογράφος να εμφανίζει διάφορους αστήρικτους τίτλους, και άρα ποιος θα έρθει να επενδύσει έτσι; μπορεί να έρθει κάποιος και να του αμφισβητήσουν τελικά και την διαδικασία μιας νόμιμης αγοραπωλησίας. Αυτό λοιπόν δεν είναι φιλοεπενδυτικό, αλλά φιλοπαραβατικό. Δεν πάμε αυτή τη στιγμή να υποκαταστήσουμε τα δικαστήρια, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα και την υποχρέωση, οι πολιτικές δυνάμεις, η τοπική κοινωνία, ο Δήμαρχος που δεν είναι Πόντιος Πιλάτος, πρέπει να πάρει θέση, υπάρχει δημοτική περιουσία και είναι υπεύθυνος έναντι των πολιτών. Δεν πρέπει όλοι αυτοί να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους; αλλοίμονο, άλλωστε και για αυτό η υπόθεση έχει οδηγηθεί στην δικαιοσύνη και ευτυχώς που τελικά δεν κρίνεται από τις δηλώσεις και την λογική του κ. Υπουργού.

Έχει ακουστεί ότι πίσω από την αγοραπωλησία υπάρχει το ενδιαφέρον του Εμίρη του Κατάρ, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτές οι χώρες περιπλέκονται διάφορα πράγματα, το τι κάνει η τάδε βασιλική οικογένεια έναντι της άλλης οικογένειας, τα ξαδέρφια, στο πως λειτουργούν. Μιλάμε για καθυστερημένες κοινωνίες όπου έχουν την δικιά τους αντίληψη επενδύσεων και νομιμότητας, αλλά αυτό αφορά εκείνους. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Το πως προέρχονται τα χρήματα, τι κάνουν, πως τα βγάζουν, είναι ένα δικό τους θέμα. Εμείς οφείλουμε να υπερασπιστούμε την διαμόρφωση ενός καθαρού τοπίου, για την ανάπτυξη και τις περιουσίες του κόσμου.

Η λογική ότι φτιάχνω τον νόμο ανάλογα με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του επενδυτή, μπάζει από παντού. Νόμος δεν μπορεί να είναι το δίκαιο του επενδυτή, από όπου και αν προέρχεται αυτός. Νόμος πρέπει να είναι αυτός που αναγνωρίζει το δικαίωμα της μικροιδιοκτησίας, και αυτός που χωροθετεί. Προφανώς ο τουριστικός τομέας είναι ο δυναμικός τομέας, αλλά είδαμε όλη με αφορμή την πανδημία, πόσο ευάλωτη είναι συνολικά η χώρα μας που έχει πληγεί τουριστικά, ιδιαίτερα η Ζάκυνθος αλλά και άλλες περιοχές που έχουν τα χαρακτηριστικά της Ζακύνθου. Άρα ως χώρα θα πρέπει να επανεξετάσουμε το μοντέλο μας, όχι εις βάρος του τουρισμού, αλλά ανακαλύπτοντας την τουριστική δραστηριότητα και σε άλλους τομείς, έτσι ώστε να μην είμαστε ευάλωτοι σε τέτοιου είδους κρίσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει περεταίρω η Ελλάδα χωρίς την ενίσχυση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Δεν μπορεί όλα στην Ελλάδα να είναι εισαγόμενα και να μην φτιάχνουμε τίποτα.

Έχουμε τις τελευταίες υποτιθέμενες αποκαλύψεις, και τις αναφέρω ως υποτιθέμενες, όχι γιατί αμφισβητώ την ύπαρξη των ηχογραφημένων στοιχείων που κατέθεσε ο κ. Μιώνης, αλλά επειδή αυτά λίγο έως πολύ ήταν γνωστά και φαίνεται ότι πρώτη τα γνώριζε η ΝΔ και ο κ. Πλεύρης με βάση και τις ερωτήσεις που είχε κάνει στον κ. Παππά όταν κλήθηκε να καταθέσει στην προανακριτική. Βεβαίως και υπάρχει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, μόνο που δεν είναι μια σφραγίδα η οποία καθώς γίνεται μέλος κάποιος, κάπου, υπάρχει ανεξίτηλα. Πρέπει να επιβεβαιώνεται διαρκώς και νομίζω ότι αυτή είναι η μεγάλη μας συλλογική ευθύνη, να εκπέμπουμε ένα τέτοιο μήνυμα, και να λειτουργούμε με βάση αυτές τις αρχές που εμείς γνωρίζουμε και που μέσα στο πέρασμα του χρόνου καθιστούν την Αριστερά ως εκείνη την δύναμη της ηθικής. Ο κ. Παππάς έκανε μια γενναία δήλωση αυτοκριτικής, και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε με αρκετή ευθύτητα. Για κανένα κόμμα δεν είσαι σίγουρος για την ηθική των στελεχών του. Δεν μπορείς να κάνεις τεστ dna ηθικότητας στον καθένα, για αυτό θα πρέπει να έχουμε εκείνες τις συλλογικές διαδικασίες, οι οποίες να μας προφυλάσσουν και κυρίως να μην καλλιεργούμαι την αλαζονεία, την έπαρση, να έχουμε μέτωπο απέναντι στον κυνισμό, δηλαδή όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει ο κ. Γεωργιάδης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά, όλοι μας αξιολογούμαστε και από τον κόσμο πρωτίστως, αλλά και μεταξύ μας.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 114 times, 114 visits today)