Current track

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Current show

Current show

Background

Άγγελος Σεβαστιάδης
Αντιδήμαρχος Αρτεμισίων, υπεύθυνος Πολιτισμού Δήμου Ζακύνθου

Σε κατάσταση απραξίας και αδράνειας ο Δήμος

Τρ 23/06/2020

<

«Απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ζακυνθινό λαό που με εξέλεξε και ζητώ μια μεγάλη συγνώμη. Δυστυχώς ο δημότης έρχεται σήμερα αντιμέτωπος με μια κατάσταση απραξίας και αδράνειας στον Δήμο. Εμείς οι αντιδήμαρχοι που είμαστε κοντά στην κοινωνία, ακούμε τον πολίτη και αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά του, δυστυχώς γινόμαστε αποδέκτες πολλών παραπόνων. Η Ζάκυνθος έχει πάρα πολλά προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν. Για αυτό εκλεχθήκαμε, για να βοηθήσουμε στο να βρεθούν λύσεις, που δυστυχώς δεν έχουν βρεθεί. Κανένας δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση που είμαι σήμερα.
Το επιχείρημα ότι δεν έγιναν πράγματα λόγω κορωνοϊού είναι δικαιολογία. Άλλοι Δήμοι την εποχή του κορωνοϊού έκαναν έργα και έλυσαν προβλήματα, εμείς όχι. Θα έπρεπε να είμασταν μαζί με την κοινωνία σε μια περίοδο πολέμου, όπως αυτή που βιώνουμε με τον κορωνοϊό. Όταν δεν βοηθάς τον πολίτη την στιγμή που έχει την ανάγκη σου, στέλνεις στον βυθό της θάλασσας ένα ολόκληρο νησί.

Η Ζάκυνθος δεν έχει χρόνο για πισωγυρίσματα. Όταν κάποιος είναι συνέχεια κλεισμένος στο γραφείο του, δεν έχει επαφή με την καθημερινότητα. Εμείς οι αντιδήμαρχοι δεν είχαμε ποτέ γραφεία. Δεν είμαι αντίθετος στα μεγαλεπήβολα σχέδια του Δημάρχου, αλλά εδώ δεν μπορούμε να λύσουμε τα μικρά και αυτονόητα. Τα όνειρα για μεγάλα έργα, γίνονται πράξη όταν υπάρχουν οι σχετικές υποδομές και ενώ έχεις λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας, υλοποιώντας μικρά έργα.

Ήμουν από τους τελευταίους που εντάχθηκα στο ψηφοδέλτιο του κ. Αρετάκη. Μου είχε πει ότι έμαθε καλά λόγια για εμένα και μου ζήτησε να συνεργαστούμε. Σκέφτηκα πολύ την πρότασή του, είδα στο πρόσωπο του έναν άνθρωπο που έκανε ευεργεσίες, που είχε όραμα και τόλμη και έτσι τελικά αποφάσισα να συνεργαστώ μαζί του. Δυστυχώς όμως, δεν έχουμε συνεργαστεί μέχρι σήμερα. Αποδεικνύεται πως έβαλε νέους ανθρώπους στο ψηφοδέλτιό του, γιατί έπρεπε να συμπληρώσει τον αριθμό των υποψηφίων. Αποδεικνύεται πως τελικά αυτούς τους ανθρώπους δεν τους ήθελε, ήθελε να κάνει αυτά που θέλει ο ίδιος και μόνος του. Το ψυχογράφημα της προσωπικότητάς του, αυτό μου λέει.

Τα στελέχη του συνδυασμού είπαμε από την πρώτη στιγμή στον Δήμαρχο, ότι θέλουμε να μπει ένα τέλος στις μαύρες διαδρομές του παρελθόντος στον Δήμο. Στηρίξαμε το όραμά του, του δώσαμε όλον τον χρόνο να δει τα πράγματα, να καταλάβει τι γίνεται και ζητάμε να συστηθούμε ξανά. Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουμε μια καθημερινή συνεργασία με τον Δήμαρχο. Που ακούστηκε, να κλείνουν ραντεβού οι Αντιδήμαρχοι με τον Δήμαρχο, για να τους δεχτεί και να συζητήσει μαζί τους, τα προβλήματα που καταγράφουν καθημερινά;

Η νωπή εκλογική διαδικασία ανέδειξε τον Δήμαρχο όπως και όλους εμάς, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των Ζακυνθινών ήθελε μια αλλαγή. Κανείς μας δεν θέλει να πάρει την θέση του Δημάρχου αλλά δεν μπορεί ένας Δήμαρχος να κάνει σόλο καριέρα στον Δήμο. Είμαστε ίσως ο μοναδικός Δήμος, που δεν έχει γενικό γραμματέα και μέχρι πρότινος νομικό σύμβουλο. Υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα και το one man show δεν αρκεί.

Θα πως κάτι ως μουσικός που είμαι. Σε μια καλοκουρδισμένη συμφωνική ορχήστρα με 60 μουσικούς, που έχουν περάσει οντισιόν, αν κάτι δεν πάει καλά, δεν αλλάζουν όλους τους μουσικούς, αλλά τον μαέστρο.

Ο κ. Αρετάκης, με αυτά που κατά καιρούς λέει, μονολογεί στον δικό του κόσμο. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι δεν είναι ένας έντιμος άνθρωπος, αυτό που λέμε είναι ότι προσπαθεί να περάσει τα δικά του θέλω με λάθος τρόπο. Ως ευεργέτης, μπορεί τελικά να ήταν καλύτερος από ότι ως Δήμαρχος.

Αν το μόνο που μετρούσε για εμάς ήταν η καρέκλα μας, θα μπορούσαμε να κάτσουμε στα αυγά μας και να λέγαμε συνέχεια «μάλιστα κύριε Δήμαρχε», για να έχουμε εξασφαλισμένους και τους μισθούς μας, αλλά δεν το κάνουμε. Είναι εύκολο να παραιτηθείς, το δύσκολο είναι να κάτσεις και να αγωνιστείς.

Θέλουμε να είμαστε δίπλα στην κοινωνία, να κάνουμε έργο, ο καθένας βάση των αρμοδιοτήτων του, στη δημοτική ενότητα που υπηρετεί, όπως εγώ στη δημοτική ενότητα Αρτεμισίων και στα 13 χωριά της. Τον περασμένο Σεπτέμβριο απομακρύναμε δέκα χωματερές από τον Δήμο Αρτεμισίων και όλοι μας βοήθησαν. Σήμερα όλοι οι πρόεδροι των Κοινοτήτων είναι στα κάγκελα. Δεν γίνεται συνέχεια με τον εθελοντισμό και με χρήματα από την τσέπη των Κοινοταρχών και των Αντιδημάρχων να γίνονται έργα, όπως για παράδειγμα ο καθαρισμός χόρτων. Ο Δήμος πρέπει να είναι μπροστάρης σε όλα αυτά.

Δεν πρέπει να ξεπερνιόνται οι κόκκινες γραμμές, όταν μιλάμε για θέματα αξιοπρέπειας και ηθικής. Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί λαμόγια, όπως και δεν είναι όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι λαμόγια. Ούτε εκβιάζονται όλες οι προσωπικότητες και οι συνειδήσεις. Μετατρέψαμε τα Δημοτικά Συμβούλια σε ρινγκ, σε ανακριτικό γραφείο. Είναι ντροπή αυτά που γίνονται. Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι σε κάθε παράταξη. Όταν ο Δήμαρχος σηκώνεται και φεύγει εν μέσω Δημοτικού Συμβουλίου, είναι σαν να μηδενίζει και να κατηγορεί τους πάντες. Δώστε αν έχετε κύριε Δήμαρχε, ονοματεπώνυμα και στοιχεία, για το περίφημο μαύρο χρήμα, για να πάμε μπροστά.
Ο ίδιος ο Δήμαρχος λέει «μπλέξαμε». Μα δεν ξέρατε κύριε Δήμαρχε ότι θα μπλέκατε αφότου αναλάβατε την θέση, όταν εσείς ο ίδιος λέγατε ότι «θα μπλέξουμε»;

Κάνω τον προσωπικό μου απολογισμό και θα κριθώ από την Ζακυνθινή κοινωνία με βάση το αποτέλεσμα.
Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να δώσει την δική του στήριξη και τα κατάλληλα εργαλεία στους νέους ανθρώπους, σε όλους εμάς, για να κάνουμε έργο. Αντιθέτως, εξωθεί κάποιους στην έξοδο μηδενίζοντας το έργο τους, όπως έκανε με τον κ. Μαρινάκη, τον κ. Κουτσογιάννη και άλλους.

Ο κ. Πρασσάς ήταν ένας εξαιρετικός συνάδερφος και φίλος, με όραμα για την παιδεία. Εντέχνως και με σκοπιμότητα έγινε η πολιτική του δίωξη. Δεν αποχώρησε έτσι ξαφνικά, επειδή εμφανίστηκε ένα πρόβλημα υγείας. Και εγώ αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα υγείας τώρα, αλλά είμαι εδώ και παλεύω. Ο κ. Πρασσάς αποφάσισε τίμια και μοναχικά να αποχωρήσει. Αν κάποιος θέλει να σε απαξιώσει, σε κρατά στον πάγκο για να μην κάνεις τίποτα. Εντέχνως έγιναν όλα αυτά, για να έρθει κάποιος άλλος στην θέση του και αναφέρομαι συγκεκριμένα στον σημερινό αντιδήμαρχο κ. Ν. Σπίνο, με τον οποίο δεν έχω κάτι το προσωπικό. Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση.

Μακάρι να αλλάξει ρότα ο Δήμαρχος, αλλά όταν μιλάει απαξιωτικά εντός του Δημοτικού Συμβούλιου, ότι «εγώ και μόνος μου τα καταφέρνω», σημαίνει ότι έχει χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας.

Αποφασίσαμε να γίνει η ανάπλαση της οδού Ταβουλάρη. Γιατί δεν προχώρησε αυτό το έργο, όπως και το άλλο στα Καμίνια, που είναι έργα πνοής; Θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις σε αυτά τα δύο κεντρικά σημεία της πόλης και μιλάμε για παρεμβάσεις που δεν τις ζητούν αποκλειστικά οι επιχειρηματίες της περιοχής. Εμείς θέλουμε τον καλλωπισμό και την αναβάθμιση της κάθε περιοχής, όπως επίσης πρέπει να προχωρήσει το έργο του Open Mall.
Δεν πρέπει να χάνονται σημαντικά έργα, όπως για παράδειγμα, η αναβάθμιση του βιολογικού, ένα έργο ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Μιλάμε για έργα που χάνονται και για ευκαιρίες που δύσκολα θα ξαναβρούμε.

Ο μεγάλος ποδοσφαιριστής Μίμης Δομάζος, δεν έβαζε πάντα γκολ, αλλά μοίραζε πάσες στους συμπαίκτες του για να βάζουν αυτοί γκολ. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και ο Δήμαρχος. Να μας δίνει αρμοδιότητες και κατευθύνσεις και να μας αφήνει να κάνουμε έργα.

Ο λαός της Ζακύνθου καταδικάζοντας το παρελθόν επέλεξε στις εκλογές να τον εκπροσωπήσουν νέα πρόσωπα. Οι όποιες συνεργασίες με τους άλλους συνδυασμούς θα έπρεπε να γίνουν εξαρχής.
Τι θέλουμε να δείξουμε τώρα; Ότι απέτυχαν οι Αντιδήμαρχοι και πρέπει να έρθουν άλλοι στις θέσεις τους; Τι πιστεύετε; Θα αλλάξει ο κολιός και θα βάλει τα ρούχα του αλλιώς; Αλλάζει τριχιά ο λύκος;
Αυτό που έχω να πω είναι ότι o πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Οι θέσεις δεν φτιάχνονται από τους Δημάρχους, αλλά από τα έργα. Εύχομαι ο Δήμαρχος να τα καταφέρει με ή χωρίς εμάς γιατί αυτό επιτάσει το καλό της Ζακύνθου. Αν εμείς οι αντιδήμαρχοι είμαστε το πρόβλημα και οι υπαίτιοι όλων των κακών τότε ζητάμε συγνώμη. Αλλά δεν γίνεται να μην ασχολούμαστε με τα σοβαρά ζητήματα και να κοιτάμε μόνο πόσο κάνει μια χλωρίνη ή μια σφουγγαρίστρα. Είπαμε να κάνουμε οικονομία στον Δήμο, αλλά εδώ έχουμε πάει στο αντίθετο άκρο.

Είναι διασυρμός για τον οποιονδήποτε, στην αντιπολίτευση και όχι μόνο, να τρίβεται στην γκλίτσα του τσοπάνη για να πάρει μια θέση. Αργά ή γρήγορα, όλοι αυτοί θα οδηγηθούν σε σφαγή σαν αμνοερίφια.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας Δήμαρχος δεν είναι γνώστης των πάντων εντός του Δήμου του.
Δεν δέχομαι ότι δεν γνώριζε ο Δήμαρχος που συγκεντρώνονται τα ογκώδη απορρίμματα. Ο ίδιος είχε επισκεφθεί αρκετές φορές τον χώρο του αεροδρομίου.

Πράγματι παραλάβαμε έναν καμένο Δήμο, με πολλές παθογένειες, αλλά θα έπρεπε να συνεργαστούμε, όλοι μαζί και από κοινού με την Περιφέρεια το Επιμελητήριο και κάθε άλλο φορέα.

Έκαναν έργο οι Αντιδήμαρχοι, προσπάθησαν ο καθένας στον τομέα του και υπάρχουν θετικά δείγματα γραφής. Ο κ.Κουτσογιάννης στην καθαριότητα, ο κ.Βαρβαρίγος στην κοπή των δέντρων κατά μήκος του οδικού δικτύου, ο κ.Μαρινάκης στην Πολιτική Προστασία όπου για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν σειρήνες στο νησί, οι οποίες μάλιστα δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Ο Δήμαρχος δεν έχει το αλάνθαστο του Πάπα και δεν μπορεί να μηδενίζει το έργο αυτών των ανθρώπων.

Αντιμετωπίσαμε σοβαρές δυσκολίες για την διοργάνωση του φετινού Καρναβαλιού γιατί ότι δεν είχαμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό στον Δήμο. Τελευταία στιγμή πάρθηκε η απόφαση για την έγκριση του προϋπολογισμού που προέβλεπε μια πίστωση για το Καρναβάλι 18 χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα καταφέραμε να πάρουμε από την ΠΕΔΗΝ 3 χιλιάδες ευρώ, ενώ μας βοήθησαν εθελοντικά και οι ιδιώτες που σταθερά όλα τα τελευταία χρόνια στηρίζουν το Ζακυνθινό Καρναβάλι.
Όλα τα δρώμενα που είχαν προγραμματιστεί για το καρναβάλι, έγιναν μέχρι και την Πέμπτη πριν την μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Δυστυχώς υπήρξε η κυβερνητική απόφαση για την αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων με αποτέλεσμα κάποια δρώμενα να ματαιωθούν. Βέβαια οι ηχητικές εγκαταστάσεις είχαν τοποθετηθεί και τα κοστούμια είχαν δημιουργηθεί. Από όπου ήταν δυνατό αφαιρέθηκαν οι δαπάνες για τις ημέρες που δεν έγιναν οι προγραμματισμένες καρναβαλικές δράσεις. Ουσιαστικά το καρναβάλι μας στοίχισε 12 χιλιάδες ευρώ. Ο Ζακυνθινός δεν επιβαρύνθηκε περαιτέρω με ούτε ένα ευρώ. Για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για το καρναβάλι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα παραστατικά. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω σε όσα ανυπόστατα και κακεντρεχή γράφονται. Να σταματήσουν κάποιοι να πετάνε λάσπη προσπαθώντας να διαβάλλουν ανθρώπους. Εμείς δεν ήρθαμε να παίξουμε με τα συμφέροντα, και δη, τα πολιτικά συμφέροντα.

Είναι σε ισχύ η αναστολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων λόγω του Κορωνοϊού. Από 1ης Ιουλίου αναμένεται αυτό να αρθεί και περιμένουμε το σχετικό ΦΕΚ. Θα ανοίξει και το Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο. Σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχα με τον Δήμαρχο, μου είπε ότι είχε την πρόθεση να μην ανοίξει το Υπαίθριο γιατί δεν είχε έσοδα. Δεν έχω αντίρρηση στο να εξετάσουμε τα ποσά μίσθωσης του Υπαίθριου στο Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει, αλλά θεωρώ ότι για τους συλλόγους του νησιού που προάγουν τον πολιτισμό μας μέσα σε δύσκολες συνθήκες και ειδικά φέτος, το θέατρο πρέπει να παραχωρείται δωρεάν.

Πιστεύω ότι πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή πολιτισμού στον Δήμο που θα τρέχει όλα τα θέματα που αφορούν τον πολιτισμό. Παρέδωσα για τον σκοπό αυτό, εδώ και πάρα πολύ καιρό στον Δήμαρχο, μια λίστα με ονόματα ανθρώπων του πνεύματος, από όλους τους τομείς του πολιτισμού στο νησί μας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα απάντηση δεν πήρα.

Είναι κρίμα και άδικο, ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο όπως είναι το νέο Θέατρο, να μην έχει ανοίξει μέχρι σήμερα. Ο εργολάβος του έργου μπορεί να ζητά επιπλέον χρήματα, αλλά είναι δυνατόν να περιμένουμε εμείς πότε θα τελεσιδικήσει αυτή η υπόθεση για να ανοίξουμε το νέο Θέατρο; Ουσιαστικά είναι έτοιμο το νέο Θέατρο. Υπάρχει μελέτη που συνέταξε ο κ. Αρβανιτάκης, ύψους περίπου 2 χιλιάδων ευρώ, για τον εξωραϊσμό των εξωτερικών χώρων πέριξ του Θεάτρου.
Με την κατάθεση ενός εμπεριστατωμένου φακέλου που υποβάλαμε στο πρόγραμμα LEADER, για την σύνταξη του οποίου βοήθησε η κ. Τ. Ακτύπη, έχουν πιστωθεί 50 χιλιάδες ευρώ, για άυλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης διεκδικούμε 500 χιλ ευρώ για ηχητικό εξοπλισμό του Δήμου και 78 χιλ για την προμήθεια μουσικών οργάνων των φιλαρμονικών και ενός πιάνου για το νέο θέατρο.
Πληρώναμε ένα μίσθιο ύψους 1.200 ευρώ για μια φιλαρμονική, όπου τελικά, με την συμβολή της Ιεράς Μητρόπολης, μεταφέρθηκε στον χώρο του παλιού ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Αν ισχύει ότι στους Παιδικούς Σταθμούς έγινε προμήθεια λαδιού για με 7 ευρώ το κιλό, όταν ο κάθε Ζακυνθινός έχει αδιάθετη την σοδειά του και το λάδι πωλείται στα 2 ευρώ το κιλό, τότε πρόκειται για ένα τρομερό ατόπημα. Αυτό με ξεπερνά και αν πράγματι συμβαίνει είναι τραγικό και θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Τι σόι λάδι ήταν δηλαδή αυτό; Το θέμα πρέπει να εξεταστεί».

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 501 times, 1 visits today)