Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Σταύρος Κοντονής (Βουλευτής Ζακύνθου, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού, υποψήφιος Βουλευτής Ζακύνθου, ΣΥΡΙΖΑ)

Τρ 25/06/2019

<

«Επί ημερών μας, προστατεύτηκε απόλυτα η πρώτη κατοικία, η λαϊκή κατοικία και όχι οι βίλλες. Δεν υπήρξε ούτε μία λαϊκή κατοικία που βγήκε σε πλειστηριασμό.

Ένα από τα εμβληματικά νομοσχέδια που πέρασα, ήταν αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Εκσυγχρονίσαμε το όλο πλαίσιο και γλυτώσαμε από τη μαφία που λυμαίνονταν τον χώρο, κατά τη διάρκεια των φυσικών πλειστηριασμών. Μάλιστα, μας ζήτησαν και άλλες χώρες να τους στείλουμε τον όλο σχεδιασμό που κάναμε, γιατί επρόκειτο για μια εκσυγχρονιστική τομή.

Όντως είχα κάνει μια πρόταση στο κόμμα, για την υποψηφιότητα του κ. Αρετάκη, με τη λογική να συνέπλεαν μαζί του και δικά μας στελέχη, πιστεύοντας ότι αυτό θα λειτουργούσε επωφελία του τόπου. Τελικά, πρυτάνευσαν άλλες απόψεις.
Μπορεί και πρέπει να βοηθηθεί ο νέος Δήμαρχος, γιατί είναι ένας Δήμαρχος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες σε ένα δια-παραταξιακό δημοτικό επίπεδο, για να λυθούν χρόνια προβλήματα του τόπου. Επαναλαμβάνω και σήμερα ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του κ. Αρετάκη, ως προς τη διαχείριση δημοσίου χρήματος.

Ήμουν επιφυλακτικός ως προς την Δημοτική Αρχή και όχι ως προς το πρόσωπο του κ. Κολοκοτσά, για τον οποίο δεν είχα κακή εντύπωση. Σε ότι μου ζητήθηκε από τον κ. Κολοκοτσά, εγώ και η κυβέρνηση είμασταν παρόντες, με χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων. Όποτε ζήτησε τη βοήθειά μου ο κ. Κολοκοτσάς, εγώ ανταποκρίθηκα. Από το θέμα της πλατείας Σολωμού, μέχρι την αναβάθμιση του βιολογικού. Δεν επιτρέπεται η Ζάκυνθος να είναι ένα συνεχές πεδίο αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε αιρετούς.

Ανά δεκαπέντε ημέρες, ακουγόταν ότι εγώ συμμαχούσα και με ένα διαφορετικό δημοτικό ψηφοδέλτιο. Αυτά είναι γελοιότητες. Ορισμένοι στη Ζάκυνθο, νομίζουν ότι πάντα κάτι κρύβεται πίσω από όλα.

Δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον κ. Αρμένη και στον κ. Μποζίκη. Ο Γιώργος Αρμένης είχε προσφέρει στον τόπο, από διάφορες θέσεις στην αυτοδιοίκηση και εύχομαι ο νέος Δήμαρχος να εκμεταλλευτεί την εμπειρία του, ειδικά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν είμαι μηδενιστής, αναγνωρίζω το θετικό έργο του κ. Αρμένη, όπως για παράδειγμα, τη βράβευση της Ζακύνθου πριν από χρόνια, με τη δημιουργία του ΧΥΤΑ.

Δεν θέλω να πω περισσότερα για την υπόθεση των πλαστών επιδομάτων τυφλότητας, που αφορά τον κ. Γάσπαρο, έχω τοποθετηθεί στο παρελθόν. Η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη.

Όποιοι αναλαμβάνουν μια υπεύθυνη θέση, όπως του επικεφαλής υποψηφίου Δημάρχου, όπως ο κ. Γιαννάτος, θα πρέπει να το πηγαίνουν μέχρι τέλους. Αν δεν μπορείς να συγκροτήσεις ψηφοδέλτιο, υπάρχει πρόβλημα. Ούτε μπορείς να ζητάς βοήθεια από άλλους.

Δεν κυκλοφορώ κρυπτόμενος, αλλά έχω προστασία από ασφάλεια, θέλω δεν θέλω, αφού έχω δεχτεί απειλές από κύκλους του αντιεξουσιστικού χώρου, από τρομοκράτες όπως ο Μαζιώτης, αλλά και από κυκλώματα του ποδοσφαίρου.

Πράγματι, το εκλογικό αποτέλεσμα για τον Αντώνη Κασσιμάτη δεν ήταν καλό, αλλά υπάρχουν αιτίες. Μπήκε τελευταίος στην εκλογική μάχη και το ξέραμε όλοι, ότι θα είχαμε πρόβλημα. Πάντως είχε ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο. Ποτέ δεν ήμουν υπέρ των κομματικών υποψηφιοτήτων, όμως ο κ. Κασσιμάτης είχε μια καταλυτική παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ίσως ήταν λάθος, που ήταν ταυτόχρονα και επικεφαλής δημοτικής παράταξης και συντονιστής της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ζάκυνθο.

Το νησί μας απέναντι στις φυσικές καταστροφές ήταν ανοχύρωτο. Δυστυχώς, είχαμε κάθε χρόνο να αντιμετωπίσουμε και ένα πρόβλημα, πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς.

Με τις πλημμύρες, άμεσα είχαμε χρηματοδότηση, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια, για αντιπλημμυρικά έργα. Ο δείκτης βελτίωσης ήταν εξαιρετικός, δεν λέω ότι λύθηκαν τα πάντα, αλλά έγιναν έργα που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα πολλών προβληματικών περιοχών.
Όντως καθυστέρησαν οι αποζημιώσεις για τις πλημμύρες, γιατί μην ξεχνιόμαστε, παραλάβαμε μια κατεστραμμένη χώρα, και υπήρχε οικονομική δυσπραγία. Τώρα, έχει αρχίσει η χώρα και σηκώνει κεφάλι. Ήδη δόθηκαν, αν όχι σε όλους, στους περισσότερους, οι αποζημιώσεις για ζημιές από τους σεισμούς.

Είχα πει και το επαναλαμβάνω σήμερα ότι υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών στη Ζάκυνθο. Ακόμα και σήμερα, δεν αποκλείω την πιθανότητα να ήταν μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Επιστρατεύσαμε τότε, όλα τα διαθέσιμα μέσα που είχαμε. Τα εναέρια μέσα ήταν στη διάθεση της Ζακύνθου, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Εγώ προσωπικά, παρακάλεσα τον Υπουργό κ. Τόσκα να μας στείλει ελικόπτερα για να σβήσουμε μια μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο Βασιλικό. Σβήναμε συνεχώς εστίες στα ορεινά, και άναβαν ταυτόχρονα νέες, νοτιότερα. Θυμίζω ότι τότε, είχε έρθει στη Ζάκυνθο κλιμάκιο της ΝΔ με επικεφαλής τον κ. Αυγενάκη, όπου ψευδώς με κατηγορούσαν ότι ήμουν απών, ενώ ήμουν εδώ, στη Ζάκυνθο, κοντά στα γεγονότα.

Με τους σεισμούς, η κυβέρνηση πήρε άμεσα μέτρα, τα οποία και υλοποιήθηκαν σχεδόν όλα, όπως για παράδειγμα η ποσόστωση των μαθητών της τρίτης λυκείου στη Ζάκυνθο, αλλά και το μέτρο της αναστολής των πλειστηριασμών στο νησί, μέτρο που δεν ψήφισε η ΝΔ. Είναι ψεύτες στη ΝΔ που λένε ότι δεν ψήφισαν υπέρ της αναστολής γιατί δεν χρειαζόταν, αφού ήταν μια ξεχωριστή τροπολογία.

Εμείς δεν είχαμε πρόβλημα με τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων που θα γίνονταν στον Λίβα, ή με το ύψος της χρηματοδότησης αυτών των έργων, αφού αφορούσαν έναν σύγχρονο ΧΥΤΥ. Μια διαφωνία ως προς την χωροθέτηση είχαμε. Πάντα λέγαμε, ότι εφόσον υπάρχει δικαστική απόφαση για τον Λίβα, θα πρέπει μετά να προχωρήσουμε, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν σεβαστή από όλους και η κυβέρνηση άμεσα χρηματοδότησε την ολοκληρωμένη διαχείριση και αυτό ήταν μια υπεύθυνη στάση.
Το πρόβλημα μετά, ήταν στη χωροθέτηση της ενδιάμεσης λύσης. Άμεσα λοιπόν, χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση και η ενδιάμεση λύση με ποσό ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Από εκεί και πέρα, δεν γίνεται να έχουν δοθεί όλα τα κονδύλια και να μην τηρούνται τα προβλεπόμενα στον Λίβα, όπως συμβαίνει σήμερα. Οφείλουν άπαντες να κάνουν αυτό που πρέπει.

Ως Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν είχα την αρμοδιότητα να προσλάβω δικαστές στη Ζάκυνθο για να ελέγξουν τα σκάνδαλα της αυτοδιοίκησης του παρελθόντος. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση των δικαστικών λειτουργών στην Επικράτεια, αλλά το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο είναι αυτό που αποφασίζει για την κατανομή των δικαστών σε ολόκληρη την χώρα. Υπάρχει το αυτοδιοίκητο της δικαιοσύνης. Ήδη γίνονται έργα αποκατάστασης του δικαστικού μεγάρου, το οποίο ήταν σε άθλια κατάσταση και άμεσα θα γίνει και η πρόσληψη τριών υπαλλήλων στο δικαστικό μέγαρο, μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ.

Για το θέμα του Νοσοκομείου και σε ότι έχει να κάνει με τον θάνατο της συμπολίτισσάς μας, η όλη υπόθεση βρίσκεται σε δικαστική εξέλιξη και δεν θέλω να πω περισσότερα. Είχα μιλήσει για καουμπόηδες τότε, αυτοί τώρα ελέγχονται δικαστικά, και δεν θα πω τίποτα άλλο. Θα τα διευκρινίσει όλα αυτά η δικαιοσύνη. Ερωτώ όμως, γιατί έμειναν κλειστά για έξι μήνες τα χειρουργεία;
Καμιά ευθύνη δεν είχαν για την περίοδο που ήταν κλειστά τα χειρουργεία, η διοίκηση του Νοσοκομείου και η 6η Υ.Π.Ε.
Τα χειρουργεία έκλεισαν γιατί κάποιοι ήθελαν να περάσουν την εικόνα ότι δεν υπήρχε ανθρώπινο λάθος για τον θάνατο, αλλά ότι έφταιγε το δίκτυο του Νοσοκομείου, οι εγκαταστάσεις του. Έπρεπε λοιπόν, να γίνουν όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι, να έρθει δύο φορές στη Ζάκυνθο ο Υπουργός κ. Πολάκης, να φέρει γιατρούς από άλλα Νοσοκομεία, ακόμα και ασθενείς, να κάνει εγχειρήσεις, για να διαπιστωθεί ότι ουδέποτε υπήρξε κανένα πρόβλημα στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου.
Υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης του Νοσοκομείου για να μην αποδοθούν σε κάποιους προσωπικές ευθύνες, ήταν μια απαράδεκτη μεθόδευση, έμειναν κλειστά τα χειρουργεία επί έξι μήνες χωρίς λόγο.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να μετατρέψει το Νοσοκομείο σε κέντρο υγείας. Εμείς το κρατήσαμε όρθιο και λειτουργεί, έστω και με προβλήματα.
Ίσως, λόγω του ότι οι οικονομικές απολαβές των γιατρών στον ιδιωτικό τομέα, είναι μεγαλύτερες από αυτές στον δημόσιο τομέα, φεύγουν γιατροί από το Νοσοκομείο Ζακύνθου και γενικότερα από το Ε.Σ.Υ. Δικαίωμά τους είναι να ιδιωτεύσουν. Έχουν γίνει πάντως πολλές προσλήψεις στη δημόσια υγεία. Τώρα που έχουμε περάσει στον σχεδιασμό, για κάθε μία αποχώρηση να γίνεται και μία πρόσληψη, έχουμε μεγαλύτερη ευκολία στο να κάνουμε προκηρύξεις θέσεων. Πάντως, έχουν καλυφθεί θέσεις γιατρών που συνταξιοδοτήθηκαν.
Έγιναν όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι στην υλικοτεχνική υποδομή της ΜΕΘ και είναι όλα εντάξει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον στις τρεις θέσεις γιατρών που έχουμε προκηρύξει, έχει καλυφθεί μόνο η μία. Δεν μπορείς με το ζόρι να φέρεις γιατρούς, και η δημόσια υγεία έχει κανόνες, διέπετε από νόμους, δεν είναι μια ιδιωτική επιχείρηση για να δώσεις κίνητρα προκειμένου να προσελκύσεις γιατρούς. Από τον περασμένο Μάρτιο είναι έτοιμη η ΜΕΘ για να λειτουργήσει. Ελπίζω να διεκπεραιωθούν γρήγορα όλες οι διαδικασίες.

Πρέπει να δούμε άμεσα το θέμα του all inclusive, είναι ένα ακραίο μοντέλο νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Θα πρέπει να ρυθμίσουμε το ζήτημα με μια ευρύτερη συναίνεση, να διαχέεται το χρήμα σε όλους, όχι σε λίγους.

Εγώ δεν ξέρω ποιος είναι ο Ρασπούτιν αλλά καλά έκανε ο κ. Σαμαράς και είπε ποιος είναι ο Ρασπούτιν, κατονόμασε δημόσια τον κ. Παπαγγελόπουλο, και αναλαμβάνει τις ευθύνες του δημόσιου λόγου του. Τουλάχιστον δεν μίλησε με ψευδώνυμα.

Η δικαιοσύνη ασφαλώς και είναι ανεξάρτητη, αλλά είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας και απορροφά πολλά στοιχεία της. Εκεί που κινδυνεύει η δικαιοσύνη, είναι η επιρροή που μπορούν να της ασκήσουν διάφορα οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα.
Δεν συμφωνώ με τις τοποθετήσεις του κ. Πολάκη για τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, και του το έχω πει.

Πάντα πίστευα και πιστεύω στο τεκμήριο της αθωότητας για όλους. Η υπόθεση του Noor 1 προχωρά και είναι σε εξέλιξη. Ακόμα και ο κ. Μαρινάκης τελεί υπό υποδικία. Πρέπει να τελεσιδικήσει αυτή η υπόθεση, που αφορά και τον κ. Μαρινάκη, δηλαδή τον πραγματικό αρχηγό της ΝΔ.

Δεν τα «έσπασα» με το Μαξίμου, δεν ισχύει αυτό, ούτε ότι έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις μου με τον κ. Τσίπρα.

Εγώ ποτέ δεν είπα ότι έχω εξασφαλίσει χαρτοφυλάκιο και ότι έχω θέση Υπουργού στο τσεπάκι μου. Αντίθετα, βλέπω υποψηφίους της ΝΔ που λένε στη κοινωνία ότι έχουν εξασφαλισμένες έτοιμες Υπουργικές θέσεις. Ας ρωτήσουν τον κ. Μητσοτάκη, που είπε να μην ετοιμάζεται κανείς να ράβει κοστούμι.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 39 times, 14 visits today)