Current track

Title

Artist

Current show

Night Picture

02:00 04:00

Current show

Night Picture

02:00 04:00

Background

Νίκος Τσίπηρας
Οικονομικός Επόπτης Επιμελητηρίου Ζακύνθου

Συγκροτήσαμε επιτροπή διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος της Ζακύνθου λόγω και της αδυναμίας σχεδιασμού του Δήμου

Τρ 23/02/2021

<

«Οι επιχειρηματίες του νησιού λόγω των δυσμενών συνθηκών ανησυχούν για το ερχόμενο καλοκαίρι και η ανησυχία αυτή εντείνεται καθώς διαπιστώνουν μια αδυναμία σχεδιασμού από πλευράς Δήμου.

Ως Επιμελητήριο Ζακύνθου βλέποντας αυτό το κενό προγραμματισμού του Δήμου και έχοντας υπ’ όψη τον υπό διαβούλευση νόμο του υπουργείου τουρισμού που προβλέπει την δημιουργία τοπικών φορέων διαχείρισης τουριστικού προϊόντος, με χθεσινή μας απόφαση συγκροτήσαμε επιτροπή διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος της Ζακύνθου. Η Ζάκυνθος είναι μέσα στους πέντε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και σκοπός μας είναι να σχεδιάσουμε την προάσπιση και την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος.

Η επιτροπή αποτελείται από τρία μέλη του Επιμελητηρίου, τους κ. Κόττη, Μποτώνη, Τσίπηρα, τους προέδρους των συλλόγων ξενοδόχων Ζακυνθίων κ. Μάργαρη, Λαγανά κ. Τετράδη και Αρκαδίων κ. Γκλαβά, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας ενοικιαζόμενων δωματίων κ. Κοτσώνη και τον τουριστικό πράκτορα κ. Φιλιποππολίτη. Θα συνεργαστούμε και θα σχεδιάσουμε όλοι μαζί.

Οι επιχειρηματίες του νησιού παίρνουμε το όλο θέμα πάνω μας, και ενωμένοι σχεδιάζουμε κατά τον καλύτερο τρόπο τη νέα τουριστική σεζόν. Εμείς είμαστε η φωνή των επιχειρηματιών της Ζακύνθου. Το 90% της οικονομίας του νησιού, στηρίζεται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, και αυτές εκπροσωπούμε.

Τα χρήματα παίζουν σημαντικό ρόλο για την προβολή, όμως πρώτα προέχει ο σχεδιασμός. Πέρυσι, με λίγα χρήματα προβάλλαμε το νησί με τη διαφημιστική καμπάνια «Πάμε Ζάκυνθο». Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού θα δημιουργηθεί και ο φορέας διαχείρισης του Ναυαγίου, στον οποίο θα μετέχει και το Επιμελητήριο. Είναι θλιβερή η εικόνα που επικρατεί σήμερα στο Ναυάγιο και ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει γρήγορα η ίδρυση αυτού του φορέα. Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Τουρισμού.

Ο Δήμος δεν υπάρχει μόνο για να αποκαθιστά τις λακκούβες και να μαζεύει τα σκουπίδια. Πρέπει να στηρίζει την κοινωνία, τους επιχειρηματίες και να προστατεύει το τουριστικό προϊόν. Ο Δήμος όφειλε να εφαρμόσει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για μείωση δημοτικών τελών κατά 50%, κάτι που παρανόμως δεν έκανε. Παρανόμως εισπράχθηκαν το 2020 αυτά τα χρήματα από τον Δήμο και ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να πάει και να τα διεκδικήσει. Ζητάμε να επιστραφούν αυτά τα παρανόμως εισπραχθέντα από τον Δήμο χρήματα και να μειωθούν τα τέλη για το 2021. Ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια του και δεν έχει τη διάθεση να αντιδράσει, για αυτό και επί του παρόντος δεν βλέπουμε μια οργανωμένη αντίδραση από την κοινωνία.

Σχετικά με τη μελέτη για την αποκατάσταση του πλακόστρωτου στο κομμάτι της παραλιακής, εκεί που σήμερα διεξάγονται οι εργασίες, ως μέλος και της Λιμενικής Επιτροπής, σας λέω ότι η μελέτη δεν περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της σπηλαίωσης και την αποκατάσταση του κρηπιδώτοιχου που έχει πάρει κλίση προς την θάλασσα.

Ήταν λάθος η μελέτη που εκπονήθηκε στην θητεία της προηγούμενης Λιμενικής Επιτροπής και το έργο δημοπρατήθηκε πριν τη συγκρότηση της σημερινής Λιμενικής Επιτροπής. Με ευθύνη και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας είχε συρρικνωθεί οικονομικά η χρηματοδότηση του έργου. Τώρα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια για μια περαιτέρω αποκατάσταση. Στα τέλη της εβδομάδας θα έρθει από την Πάτρα η επιβλέπουσα αρχή του έργου και θεωρώ ότι μπορεί να γίνει μια αναμόρφωση του προϋπολογισμού ώστε να αντιμετωπιστεί η σπηλαίωση και ο κρηπιδώτοιχος. Απαιτείται μια περαιτέρω παρέμβαση, μία αναπροσαρμογή της μελέτης και μια επιπλέον δαπάνη. Οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών θα κάνουν αυτοψία και αυτοί θα πουν τι τελικά θα γίνει.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: