Current track

Title

Artist

Current show

Good Night Music

00:00 02:00

Current show

Good Night Music

00:00 02:00

Background

Πάνος Λιβέρης
Πρώην Πρόεδρος ΤΕΕ Ζακύνθου

θα χαθούν πολλές περιουσίες μέσα σε μια νύχτα με το νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Πα 16/10/2020

<

«Ο τεχνικός κόσμος είναι σε μια γενικότερη αναστάτωση, σχετικά με αυτό το άκαιρο και άκυρο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο βάζει ένα τέλος στην οικοδόμηση μικρών ακινήτων έως τεσσάρων στρεμμάτων εκτός σχεδίου πόλης. Θα χαθεί η αξία περιουσιών πολλών ιδιοκτητών. Αυτή η υπόθεση αφορά συνολικά τέσσερα εκατομμύρια οικόπεδα στα οποία κάποιοι είχαν επενδύσει πολλά χρήματα, αφού κάποτε είχαν αγοραστεί ως οικοδομήσιμα και τώρα χάνουν την αξία τους. Αυτά τα οικόπεδα είτε αχρηστεύονται, είτε θα πουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί. Για να μην χάσει κάποιος αυτή την περιουσία, υποχρεούται στα επόμενα δύο χρόνια να εκδώσει οικοδομική άδεια και μετά από δύο χρόνια να έχει οικοδομήσει το μεγαλύτερο μέρος. Όμως με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο νομοθέτης πριν από 50 χρόνια είχε περιλάβει στην δόμηση και τα εκτός σχεδίου, γιατί τότε η Ελλάδα προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί. Το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκει να βάλει μια τάξη στα εκτός σχεδίου ακίνητα, και στην εκτός σχεδίου δόμηση, κάτι που θέλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι στο οποίο συμφωνούμε και εμείς. Σαφώς και θα πρέπει να έχουμε μια οργανωμένη πολεοδόμηση, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά και αφού προηγηθεί μια σειρά άλλων διαδικασιών. Η χώρα μας δεν μπορεί να συγκριθεί με τον πολεοδομικό σχεδιασμό της Ευρώπης. Εμείς ακόμα δεν έχουμε αλλάξει τα σχέδια πόλης, το σχέδιο πόλης της Ζακύνθου είναι το ίδιο από το 1954. Ορισμένοι οικισμοί έχουν φτιαχτεί τυχαία, πολλές φορές με πολιτικές αποφάσεις και σκοπιμότητες. Δεν έχουμε καν τελειώσει με τα εντός σχεδίου, δεν έχει τελειώσει το δασολόγιο, το μητρώο αρχαιολογικών χώρων, το δίκτυο κοινοχρήστων ουσιαστικά δεν υπάρχει και θα έχει ολοκληρωθεί όταν θα ολοκληρωθεί και το κτηματολόγιο. Δεν έχει χαραχθεί αιγιαλός. Πρέπει λοιπόν να γίνουν όλα αυτά σε στάδια, να ολοκληρωθούν και μετά να πάμε στα εκτός σχεδίου.

Το αρμόδιο Υπουργείο μάλλον δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, ζει σε μια ουτοπία. Δεν γίνεται έτσι ξαφνικά, μέσα σε μια νύχτα, να χάσει ο άλλος την περιουσία του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι νησιωτικές περιοχές, όπως και η Ζάκυνθος, που υπάρχουν πολλές μικρές ιδιοκτησίες. Θα μείνουν ανενεργά πολλά οικόπεδα απομειώνοντας την περιουσία ανθρώπων που δεν έχουν μεγάλα εισοδήματα.
Θα δημιουργηθεί και ένα μείζον θέμα με τις τράπεζες οι οποίες θα χάσουν πολλά χρήματα αφού είχαν αξιολογήσει στο παρελθόν κάποια οικόπεδα με μια άλφα αξία και είχαν χρηματοδοτήσει βάση αυτής της αξίας, η οποία τώρα εξαφανίζεται.

Πέραν των επιστολών που έχουμε στείλει στο Υπουργείο ως Τεχνικό Επιμελητήριο, έχω έρθει σε επαφή με τοπικούς παράγοντες για το ζήτημα αυτό, τόσο με την Περιφέρεια, όσο και με τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη. Μου λένε ότι η Ευρώπη επιτάσσει αυτό το νομοσχέδιο. Ίσως και η Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέζει και για έναν ακόμα λόγο, για να έρθουν ξένα μεγάλα επενδυτικά funds, και να αγοράσουν σχεδόν τζάμπα αυτά τα ακίνητα για να τα εκμεταλλευτούν στην πορεία. Πολλά ακούγονται. Άναυδοι περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: