Current track

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Current show

Current show

Background

Τάσος Πλέσσας
Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου

Θα σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας

Πα 15/05/2020

<

«Λόγω της πανδημίας έχει πληγεί το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ειδικά σε περιοχές όπως η Ζάκυνθος, το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο λόγω της μείωσης που έχει υποστεί ο τουρισμός, από τον οποίο εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό το νησί. Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα για την στήριξη της κοινωνίας και δεν χωρά αμφιβολία ότι ως Λιμενικό Ταμείο θα σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας.

Σε ότι αφορά την περιοχή ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Ζακύνθου στην παραλιακή ζώνη της πόλης, στην οποία δραστηριοποιούνται 66 επιχειρήσεις, οι οποίες εκμεταλλεύονται κοινόχρηστο χώρο και είναι κατά κανόνα συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στον φορέα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ήδη το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικότητας, στο οποίο υπαγόμαστε, έχει πάρει απόφαση ώστε για τους μήνες που οι επιχειρήσεις αυτές έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, με ευθύνη της πολιτείας, να μην καταβάλουν τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Μάλιστα το υπουργείο αφήνει ανοιχτή την περαιτέρω επέκταση αυτού του μέτρου.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα συζητηθεί στην Λιμενική Επιτροπή το θέμα της μείωσης των τελών για την χρήση κοινόχρηστου χώρου, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι ανοιχτές στο μέλλον. Είναι βέβαιο ότι ο επιχειρηματίας σήμερα ελέγχει ποιο πολύ από ποτέ τα κόστη του. Θεωρώ ότι η βάση εκκίνησης της έκπτωσης είναι το 25%, αλλά η μείωση μπορεί να φτάσει και στο 50%. Αυτή η απόφαση είναι μόνο η αρχή. Επειδή αντιμετωπίζουμε μια δυναμική κατάσταση, φρονώ ότι αργότερα, όταν θα έχουμε μια σαφή εικόνα των συνεπειών στην οικονομία, θα επαναπροσδιορίσουμε το ποσοστό της μείωσης των τελών για να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας. Πρόβλεψη θα υπάρξει ακόμα και για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να παραμείνουν κλειστές. Θα σταθούμε δίπλα στον επιχειρηματία και θα τον βοηθήσουμε να σταθεί όρθιος. Στο Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου σήμερα, δεν εκκρεμούν πρόστιμα που να έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις στο παρελθόν.

Οι κοινόχρηστοι χώροι στην παραλιακή ζώνη, είναι συγκεκριμένοι. Η όποια πιθανή απόφαση ληφθεί για την επέκταση της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στους υπάρχοντες κοινόχρηστους χώρους, θα κινηθεί στο επίπεδο του εφικτού, δεν θα εμποδίζει τον πεζό να κάνει την βόλτα του και σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργεί εις βάρος του πολίτη. Θα πρέπει να τηρούνται οι ισορροπίες και να μην δαιμονοποιούνται κάποιες καταστάσεις. Επί του οδοστρώματος δεν μπορεί να γίνει καμία παραχώρηση. Επίσης δεν θα συμφωνήσω σε οποιαδήποτε παραχώρηση επί του πεζοδρομίου που βρίσκεται απέναντι από τα καταστήματα, μετά το οδόστρωμα και κατά μήκος του λιμανιού, δίπλα στη θάλασσα. Φανταστείτε να έρχονται σκάφη στο λιμάνι για να δέσουν και να υπάρχουν εκεί τραπεζοκαθίσματα.

Από πέρυσι έχει υπογραφεί μια σύμβαση με ιδιώτη για την απάντληση λυμάτων από τα ημερόπλοια. Εγώ θέλω να υπάρξει μια μόνιμη λύση επί του θέματος αυτού. Υπάρχει σε προφορικό επίπεδο και σύντομα θα υπάρξει και σε γραπτό, μια συμφωνία με την ΔΕΥΑΖ, μια προγραμματική σύμβαση, ώστε να μπορούν τα ημερόπλοια με ασφαλή τρόπο να δίνουν τα λύματά τους στην ΔΕΥΑΖ.

Δίπλα από το λιμάνι στην λεγόμενη τουριστική μαρίνα, υπάρχουν σήμερα βυθισμένα πλοιάρια και εγκαταλελειμμένα οχήματα. Αυτό το κομμάτι της μαρίνας ήταν εγκλωβισμένο. Το 2018 άλλαξε ο νόμος για τα ναυάγια εντός λιμένα. Είμαστε πλέον σε συνεννόηση με μια εταιρεία, για την ανέλκυση αυτών των βυθισμένων πλοιαρίων. Θα εφαρμόσουμε κατά γράμμα την σχετική νομοθεσία και θα καλέσουμε τον ιδιοκτήτη των πλοίων να πληρώσει τα έξοδα της ανέλκυσης. Τώρα που θα καθαρίσει η μαρίνα και θα απομακρυνθούν συνολικά τέσσερα πλοία, θα υπάρχει ο χώρος ώστε όλα τα ημερόπλοια να είναι εντός της μαρίνας. Έτσι, θα δημιουργηθεί ο χώρος και η υποδομή, σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΖ, για τη νέα διαχείριση των λυμάτων. Φυσικά θα πρέπει να γίνει και μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και από τον Ιούνιο θα εγκατασταθεί η εταιρεία που θα αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών του λιμένα από τους τελευταίους καταστροφικούς σεισμούς.

Αν τελικά επιτραπεί η λειτουργία των εμποροπανηγύρεων φέτος και υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιο φορέα για να γίνει η καθιερωμένη εμποροπανήγυρης, στην εορτή του Πολιούχου μας Αγίου Διονυσίου, θα δούμε τους κανόνες που θα λειτουργήσει.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 16 times, 1 visits today)