Current track

Title

Artist

Background

Διονύσιος Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Δήμος, η Περιφέρεια, το Επιμελητήριο και οι Ξενοδόχοι θέλουν να ξεπουλήσουν το Ναυάγιο

Δε 20/12/2021


«Είναι σημαντικό πως όλοι διαπιστώνουμε την αναγκαιότητα της διασφάλισης του Ναυαγίου και των επισκεπτών του. Αυτή τη διαπίστωση έκανε και το Υπουργείο Τουρισμού και για αυτό προχώρησε με τροπολογία στη σύσταση επιτροπής. Πρέπει πάση θυσία να διατηρήσουμε τον «Παναγιώτη». Επί σαράντα χρόνια, εκατομμύρια επισκέπτες έχουν πάει στο Ναυάγιο, και κανένας φορέας δεν ενδιαφέρθηκε για το πλοίο. Είναι η πρώτη φορά που το κράτος δίνει προσοχή στο θέμα αυτό και προσωπικά από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα, ενδιαφέρθηκα για το ζήτημα. Επισκέφθηκα τον τότε Υφυπουργό Τουρισμού κ. Κόνσολα και του είπα πως πρέπει να διασωθεί το πλοίο. Στη συνέχεια σε συζήτηση που είχα με τον πρώην Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη, προτάθηκε η σύσταση μιας ανώνυμης εταιρείας. Θυμίζω ότι και εγώ είχα τις ενστάσεις μου για τη δημιουργία μιας Α.Ε, γιατί θεωρούσα πως θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Τελικά υπήρξε μια αντίδραση από κάποιους Υπουργούς μετά από μια καλύτερη επεξεργασία των σχετικών διατάξεων.
Μετά από δική μου πίεση, αλλά και αρκετών Ζακυνθινών, οι νομικές υπηρεσίες των Υπουργείων  επεξεργάστηκαν και πάλι τις σχετικές διατάξεις και έφεραν αυτή τη λύση, με τη δημιουργία μιας επιτροπής, η οποία θα κινηθεί στο να διασώσει το πλοίο, να το συντηρήσει, να εξασφαλίσει την ασφάλεια των επισκεπτών και τον ευπρεπισμό του πλατώματος. Εγώ ως μόνη προτεραιότητά έχω να διασωθεί το Ναυάγιο, που δίνει ένα πλεονέκτημα στο νησί μου. Το να συζητάμε για έναν φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου είναι κάτι που θα δούμε αργότερα. Αυτό που θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν στη παρούσα φάση, είναι πως τώρα αποφασίζουμε για τη διάσωση του πλοίου, το οποίο γίνεται κομμάτια και κινδυνεύει να το πάρει η θάλασσα.

Μπορεί μετά από κάποια στιγμή, στο μέλλον, αυτή η επιτροπή να μετεξελιχτεί, σε φορέα διαχείρισης η ακόμα και να ιδρυθεί νέος φορέας μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση του Ναυαγίου. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, τα έσοδα από αυτή τη διαχείριση θα μένουν στη Ζάκυνθο και θα στην τοπική κοινωνία.

Όσο διαλύεται το πλοίο «Παναγιώτης», όσο αυτό θα καταστρέφεται, θα καταστρέφεται και το όποιο μέλλον του Ναυαγίου και της τουριστική Ζακύνθου. Πρέπει πολύ γρήγορα, άμεσα, να έχουμε τις ενέργειες του Υπουργείου και της επιτροπής, αν είναι δυνατόν εντός του 2022, για να σωθεί το πλοίο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.

Θα δούμε πως θα εξελιχθεί στην πορεία η επιτροπή, πάντως δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι τέσσερεις εκπρόσωποι της επιτροπής που είναι από τη Ζάκυνθο, ο Δήμος, η Περιφέρεια, το Επιμελητήριο και οι Ξενοδόχοι, θέλουν να ξεπουλήσουν το Ναυάγιο. Όσοι τα λένε αυτά έχουν μαύρα μεσάνυχτα.

Όταν συζητούσαμε περί ανώνυμης εταιρείας, έβγαιναν κάποιοι και έλεγαν ότι με την Α.Ε. θα ξεπουλήσουμε το Ναυάγιο. Τώρα που αποσύρθηκε η Α.Ε και ήρθε η επιτροπή, φωνάζουν πάλι, ότι ήρθε νύχτα η τροπολογία και διάφορα τέτοια. Κάποιοι όλο και κάτι βρίσκουν να πουν.

Κόπτονται σήμερα κάποιοι για την χάραξη του αιγιαλού στο Ναυάγιο και ξεχνούν ότι με ΦΕΚ του 2018 δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθορίστηκε η γραμμή αιγιαλού. Ο αιγιαλός είναι κρατική περιουσία συνταγματικά κατοχυρωμένη, δεν πωλείται, ούτε παραχωρείται. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι φορείς της Ζακύνθου, αυτά τα παλληκάρια, που φωνάζουν τώρα και λένε διάφορα περί γραμμής αιγιαλού; Tι ζητάνε όλοι αυτοί που κάνουν λόγο για επαναραχάραξη της γραμμή αιγιαλού;

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας ήρθε στη Ζάκυνθο για λίγες ώρες, αποκλειστικά για να τιμήσει τον εορτασμό του Πολιούχου του νησιού Αγίου Διονυσίου. Είχε πολύ περιορισμένο πρόγραμμα, για αυτό και έφυγε το μεσημέρι ώστε να επιστρέψει στην Αθήνα γιατί θα μίλαγε το απόγευμα στη Βουλή. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν μπόρεσε να επισκεφθεί το Δικαστικό μέγαρο και να μιλήσει με τον δικηγορικό σύλλογο. Έχει προγραμματιστεί ότι μετά τις γιορτές θα έρθει στη Ζάκυνθο ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος θα επισκεφθεί το Δικαστικό μέγαρο και θα συζητήσει με τον Δικηγορικό Σύλλογο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: