Σπύρος Χαριάτης
Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Διεύθυνσης Καθαριότητας Δήμου

Kαταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση – Με δύο απορριμματοφόρα η αποκομιδή – Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη

Τρ 21/06/2022

«Εδώ και περίπου δέκα μέρες, τα απορριμματοφόρα αδειάζουν τα σκουπίδια στο χώμα, στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας καθαριότητας στην περιοχή του αεροδρομίου. Έχει μείνει μόνο μία νταλίκα με την οποία μεταφέρονται τα απορρίμματα στον Λίβα, οι άλλες δύο έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας γιατί έχουν βλάβες. Ο χώρος είναι χαβούζα, επικρατεί μια απίστευτη δυσοσμία, τα σκουλήκια είναι παντού. Τώρα που μιλάμε, βρίσκονται στο έδαφος εξήντα τόνοι σκουπιδιών.

Προσπάθησα χωρίς αποτέλεσμα τόσο με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Καθαριότητας κ. Τουρκάκη, όσο και με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Κόκκορη, να εξηγήσω ότι αυτό που γίνεται δεν είναι σωστό.

Κάποιοι δεν πίστευαν αυτά που έγκαιρα λέγαμε, ότι πρέπει να επισκευαστούν τα απαραίτητα εργαλεία, ότι πρέπει να προσληφθεί προσωπικό. Έλεγαν ότι λέω ανοησίες, ότι είμαι τρελός. Αναγκάστηκα να κάνω καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου για να γίνει κάτι. Δεν το έκανα γιατί ήθελα να ταλαιπωρήσω κάποιον με αυτόφωρο, αλλά δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Έδειξα στους αστυνομικούς τις φωτογραφίες με τα σκουπίδια και τα έχασαν οι άνθρωποι.

Αυτή τη στιγμή γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων με μόνο δύο απορριμματοφόρα κάτι αδιανόητο για τέλη Ιουνίου. Δεν μαζεύονται 130 τόνοι απορριμμάτων την ημέρα με δύο απορριμματοφόρα. Απλά δεν γίνεται. Είναι σε αχρηστία δέκα με δώδεκα απορριμματοφόρα. Δεν έχουν επιδιορθωθεί και δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Ο κ. Τουρκάκης αδυνατεί να βγάλει πρόγραμμα αποκομιδής, γιατί δεν έχει προσωπικό. Πρόσφατα ο Δήμος προσέλαβε 55 με 60 άτομα ως εργάτες καθαριότητας και είναι ζήτημα αν τρεις με τέσσερεις από αυτούς εργάζονται στην αποκομιδή. Ένα κομμάτι αυτών πήγε στη πεζή καθαριότητα, ένα άλλο στη ΔΕΥΑΖ, και ένα άλλο τριγύρω, ο Θεός ξέρει που.

Ο Δήμαρχος θεωρώ ότι όρισε τον κ. Κόκκορη Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, για να μην τρέχει και τα ακούει ο ίδιος. Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, κακώς ο κόσμος βρίζει τους εργαζόμενους, είναι οι τελευταίοι που φταίνε. Μας αγνοούν, τα δύο απορριμματοφόρα που σήμερα είναι στον δρόμο, σταματούν μόνο για καύσιμα και έχουν να πλυθούν πάνω από τρεις μήνες. Δεν φρόντισαν ούτε να εντάξουν σε κωδικό το γάλα που δικαιούμαστε λόγω ανθυγιεινής εργασίας.

Χθες, πριν πάω στην Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου, επισκέφθηκα το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Εκεί μου είπε μια κυρία, ότι για να κάνει αυτοψία η υπηρεσία στον χώρο του αεροδρομίου, θα πρέπει να κάνω καταγγελία στην Εισαγγελέα. Δηλαδή, πρέπει κάποιος να γίνει ο κακός για να κάνουν οι υπηρεσίες τη δουλειά τους.

Δεν πιστεύω ότι ο κ. Τουρκάκης και ο κ. Κόκκορης θέλουν να καταστραφεί το νησί από τα σκουπίδια αλλά δεν μπορούν να εγκρίνουν την πληρωμή για το παραμικρό, μόνο να πιέσουν μπορούν. Ο Δήμαρχος είναι ο αρμόδιος, αυτός είναι ο κύριος υπεύθυνος και οφείλει επιτέλους να κινηθεί. Προσωπικά έχω εξαντλήσει τα περιθώρια συνεννόησης μαζί του, δεν αντέχω άλλο το ψέμα.

Πράγματι γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια σε ότι αφορά την αποκομιδή, αλλά με ποιον τρόπο; Με επέκταση ωραρίου, με το να πίνουν το αίμα του εργαζόμενου. Κάποια στιγμή αυτά τα δύο απορριμματοφόρα που δουλεύουν ασταμάτητα, θα μείνουν στον δρόμο. Πόσο να αντέξουν;

Το φρούτο για να πέσει, πρέπει να έχει ωριμάσει. Θεωρώ πως η κατάσταση οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής. Ήδη υπάρχει ιδιώτης που με ανοιχτά αυτοκίνητα παίρνει τα σκουπίδια από τον χώρο του αεροδρομίου και τα μεταφέρει στον Λίβα.

Να σταματήσουν οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Αρχής τις πλακίτσες και τις απειλές στο προσωπικό. Να κάνουν αυτά που ζητάμε, μόνο έτσι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Βαρεθήκαμε τις υποσχέσεις. Υπόσχονται εκατό πράγματα, εκ των οποίων τα 99 είναι ψέματα.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: