Current track

Title

Artist

Background

Γιώργος Τσουρουνάκης
Δημοτικός Σύμβουλος

Κράτος, παρακράτος και μεγαλοξενοδόχοι ήταν απέναντί μας – Θα κρατήσουμε ζωντανή την «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Δε 23/10/2023«Αυτή την εβδομάδα θα γίνει μια διευρυμένη συζήτηση με τα μέλη του ψηφοδελτίου μας, ένας απολογισμός για τα αποτελέσματα των εκλογών.

Χάσαμε με μόλις δύο μονάδες διαφορά, αν άλλαζαν 250 ψήφοι θα είχαμε διαφορετικό αποτέλεσμα. Υπάρχει μια απογοήτευση για την ήττα, αλλά και μια ικανοποίηση για το ότι το 49% των Ζακυνθινών μας ψήφισε. Σε κάθε περίπτωση, σέβομαι το αποτέλεσμα και δηλώνω ότι ως αντιπολίτευση θα ελέγχουμε τη Δημοτική Αρχή, όχι όμως με μια στείρα αντιπολιτευτική πολιτική. Θα στηρίζουμε τις σωστές αποφάσεις και θα κάνουμε προτάσεις. Ο καθένας προσφέρει από το πόστο που ο πολίτης επέλεξε να τον υπηρετεί.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που κατέβηκα ως υποψήφιος σε δημοτικές εκλογές. Η πρώτη φορά ήταν το 2019 που εκλέχτηκα Δημοτικός Σύμβουλος, αλλά τότε ήταν εντελώς διαφορετικές εκλογές. Οι τελευταίες εκλογές ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για μένα, έμαθα ανθρώπους και είδα συμπεριφορές. Ελπίζω με τον λόγο μας να πείσαμε περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά στο μέλλον.

Το να φτιάξεις ένα ψηφοδέλτιο με 380 ανθρώπους, το μεγαλύτερο που συστάθηκε ποτέ στη Ζάκυνθο, είναι μια μεγάλη, δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία. Είχαμε ένα πολυσυλλεκτικό και ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, χωρίς καμιά κομματική στήριξη. Υπάρχουν γενικά ζητήματα στη κατάρτιση ενός ψηφοδελτίου, ειδικά όταν οι εκλογές στις Κοινότητες συνδέονται με την εκλογή μιας Δημοτικής Αρχής, ενός Δημάρχου. Με την ισχύουσα νομοθεσία επιλέγεις σε ένα χωριό κάποιον για υποψήφιο και εξαιτίας ατού μπορεί να προκύψουν κόντρες με κάποιους άλλους ανθρώπους στο ίδιο χωριό που έχουν προηγούμενα μαζί του. Θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη η εκλογή του Τοπικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο, όπως ανεξάρτητη θα έπρεπε να είναι και η εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων για τον ίδιο λόγο. Θα έπρεπε να είχαμε τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια, ένα για το πρόσωπο του Δημάρχου, ένα για την εκλογή Δημοτικών Συμβούλων και ένα για την εκλογή Τοπικών Συμβούλων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αναδειχτούν και να διαπρέψουν κάποιοι άνθρωποι που θα είναι ανεξάρτητοι από τον Δήμαρχο και τα κόμματα.

Είδα συμπεριφορές να αλλάζουν από την πρώτη προς τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Θεωρώ ότι υπήρξαν άνθρωποι που την πρώτη Κυριακή δεν τα πήγαν καλά και μετά απογοητεύτηκαν και άλλαξαν στρατόπεδο. Αυτό βέβαια συνηθίζεται και δεν συνέβη μόνο σε μένα, αλλά και στον κ. Στασινόπουλο. Προσωπικά δεν ξεχώρισα κανέναν υποψήφιο από το συνδυασμό μου, τήρησα ίσες αποστάσεις από όλους.

Είδα περίεργα πράγματα από την πρώτη Κυριακή των εκλογών προς τη δεύτερη Κυριακή. Για παράδειγμα, στον Βασιλικό την πρώτη Κυριακή είχαμε μια μεγάλη διαφορά που εξανεμίστηκε στη δεύτερη Κυριακή. Εκεί υποψήφιος ήταν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πέτρος Γιαννούλης, ένας τίμιος άνθρωπος, ένας αγωνιστής, που έχει προσφέρει πολλά στη Κοινότητά του και αυτό εκτιμήθηκε στο πρόσωπό του την πρώτη Κυριακή. Πήραμε ένα ποσοστό 75%, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που ξέραμε ότι δεν θα κρατούσαμε την δεύτερη Κυριακή, αλλά ίσως όχι σε τόσο μεγάλο ποσοστό απωλειών. Πάντως, αν και πάλι αύριο συγκροτούσα ψηφοδέλτιο, πάλι θα επέλεγα να είναι μαζί μου ο Πέτρος Γιαννούλης.

Από την άλλη, στο Κερί το αποτέλεσμα δεν εξηγείται. Στο Κερί, σε ανύποπτο χρόνο, είχα προσφέρει με όλες μου τις δυνάμεις, και επί Δημαρχίας Παύλου Κολοκοτσά με Αντιδήμαρχο της περιοχής τον κ. Μποτώνη, αλλά και τώρα επί Αρετάκη και Πρόεδρο της κοινότητας τον κ. Στέφο, είχα βοηθήσει το χωριό. Είχα ζητήσει από τον κ. Στέφο να είναι μαζί μου στις εκλογές αλλά επέλεξε να μην το κάνει για τους δικούς του λόγους που είναι σεβαστοί. Όμως αισθάνομαι πικρία γιατί μου έκανε έναν βρώμικο πόλεμο, καθώς αδίκως μου έριξε δημόσια ευθύνες για την παραλία του Κερίου, που δεν ανήκει στη Κτηματική Υπηρεσία αλλά είναι οικόπεδο του Δήμου.

Μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών μίλησα με τον κ. Κωνσταντίνου και τον κ. Αρετάκη. Ο κ. Κωνσταντίνου ήταν ανένδοτος για οποιαδήποτε κουβέντα, ακολουθώντας τη γραμμή της Λαϊκής Συσπείρωσης. Επέμενε στο λευκό, άκυρο, ή αποχή, μια λάθος απόφαση για μένα, γιατί δεν γίνεται να προτρέπεις τον κόσμο να μην ψηφίζει ή να απέχει.

Με τον κ. Αρετάκη μίλησα δύο φορές μετά την πρώτη Κυριακή, μάλιστα τη μια φορά συναντηθήκαμε τυχαία στην πλατεία και μου είπε «εσένα θέλω Δήμαρχο». Του απάντησα «στο χέρι σου είναι». Θεωρώ ότι και στη περίπτωση Αρετάκη ακολουθήθηκε η γραμμή του λευκού και άκυρου. Μπορεί τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών να τα πήγαμε καλύτερα στα ορεινά, ίσως λόγω και βοήθειας από την πλευρά Αρετάκη, αλλά αν γενικότερα είχε βοηθήσει, επειδή έχει και πιστούς οπαδούς, ίσως και να μας έδινε τη νίκη.

Ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Ακτύπης στον δεύτερο γύρο των εκλογών ήταν ξεκάθαρα υπέρ του κ. Στασινόπουλου. Είχε στήσει ένα επιτελείο με τηλέφωνα σε κόσμο και πολλοί ψηφοφόροι επηρεάστηκαν. Γνωρίζω δε μια περίπτωση στους Αμπελόκηπους, όπου σχεδόν εκβιάστηκε κάποιος για να ψηφίσει τον Στασινόπουλο. Δεν λέω ότι αυτό έγινε προσωπικά από τον Βουλευτή, αλλά συνέβη. Θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μην στηρίζεται κάποιος από ένα κόμμα ή έναν Βουλευτή.

Κράτος και παρακράτος θα έλεγα, πήγαν απέναντί μας, πολλοί μηχανισμοί του νησιού πήγαν απέναντί μας. Ούτε οι μεγαλο ξενοδόχοι με στήριξαν, εξαρχής δεν ήθελαν να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος και στήριξαν τον κ. Στασινόπουλο. Οι Ζακυνθινοί ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Έπαιξαν ρόλο και άλλοι παράγοντες για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός μας είχε κάνει μια ημερίδα για το νερό, όπου έδινε συγκεκριμένες λύσεις στο πρόβλημα και στο ψηφοδέλτιο του κ. Στασινόπουλου υπήρχαν τρεις υδρομεταφορείς. Ο κόσμος δεν σκέφτηκε ότι εμείς έχουμε τη λύση για το νερό, μια λύση που ενδεχομένως είναι κόντρα στα συμφέροντα κάποιων. Εμείς πάντως θα δώσουμε τη μελέτη που συντάξει για το πρόβλημα της ύδρευσης στον κ. Στασινόπουλο για να λυθεί το ζήτημα του νερού. Είπα ότι θα κάνουμε μια εποικοδομητική αντιπολίτευση, άλλωστε έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση με τον κ. Στασινόπουλο όπως και με όλους σχεδόν τους Ζακυνθινούς.

Είναι μια πολιτική και όχι προσωπική απόφαση, το ποια έδρα καταλαμβάνει ο επικεφαλής ενός συνδυασμού. Έχω πάρει τις αποφάσεις μου, το δήλωσα την περασμένη Πέμπτη στο Πρωτοδικείο και θα καταλάβω την έδρα του κ. Μαρίνου στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίων. Ενδέχεται όμως αν κερδίσει έδρα στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίων η Λαική Συσπείρωση, η οποία έχει υποβάλλει ένσταση, τότε να  χάσουμε εμείς την έδρα εκεί και κερδίσουμε μία επιπλέον στην Δημοτική Ενότητα Ζακυνθίων. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο ο Διονύσης Μουζάκης-Μποζόνος, ο οποίος έχει διατελέσει μέλος της Δημοτικής Αρχής Μποζίκη, έχει μια εμπειρία στα κοινά, στα του Δήμου, γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα του αθλητισμού και μπορεί να προσφέρει με την εμπειρία του. Πέραν αυτού, έχει και εκατό ψήφους παραπάνω από τον κ. Μαρίνο, αν και αυτό δεν μετράει τόσο για μένα, όσο το ποιες δυνατότητες έχει ο καθένας και πως μπορείς να αξιοποιήσεις τον καθένα.

Ασφαλώς και θα παραμείνω στα έδρανα της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέχρι το τέλος της πενταετούς θητείας, εκτός και αν μου συμβεί κάτι πολύ σοβαρό σε προσωπικό επίπεδο, όπως ένα θέμα υγείας για παράδειγμα. Θα κρατήσουμε ζωντανή τη ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ η οποία θα είναι σε θέση να διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο μετά από πέντε χρόνια, όχι απαραίτητα με μένα ως επικεφαλής. Αυτό θα το δούμε στη πορεία.

Αν πετύχει ο κ. Στασινόπουλος, κάτι που το εύχομαι, θα το αξιολογήσουμε θετικά και θα το αναγνωρίσουμε. Θα συνεισφέρουμε όπως μπορούμε. Αν όμως αποτύχει, κάτι που απεύχομαι, θα διεκδικήσουμε εκ νέου τον Δήμο. Όταν πας κάπου καλοπροαίρετα, μπορείς να είσαι παραγωγικός και από την αντιπολίτευση, αρκεί να υπάρχουν ανοιχτά αυτιά και από την πλειοψηφία.»


Current track

Title

Artist

Background