Current track

Title

Artist

Background

Διονύσιος Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Με νομοθετική ρύθμιση, λύσαμε οριστικά το πρόβλημα με τον Παλαιό Αιγιαλό σε όλη τη Ζάκυνθο

Πα 1/03/2024  • Μοιραίος για τον τόπο μας ο κ. Αρετάκης, μας πήγε πίσω σαράντα χρόνια, ήταν η καταστροφή της Ζακύνθου.
  • Χάθηκαν πολλά εκατομμύρια λόγω της ανικανότητας του πρώην Δημάρχου.
  • Η δικαιοσύνη πρέπει να εξετάσει την υπόθεση της υπεξαίρεσης εγγράφων από το Δήμο.

«Με το νόμο «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας σε παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις», του Υπουργείου Οικονομικών που χθες το μεσημέρι ψηφίστηκε στη Βουλή, λύνουμε οριστικά το πρόβλημα με τον παλαιό αιγιαλό σε όλη την Ζάκυνθο.

Προστατεύονται όλοι αυτοί που με νόμιμο τρόπο αγόρασαν οικόπεδα, έχτισαν, το κράτος αναγνώρισε τα συμβόλαιά τους, τους έδωσε οικοδομικές άδειες και εισέπραξε από αυτές. Πολίτες που πήραν δάνεια εκατομμυρίων για να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, μέχρι χθες ήταν στον αέρα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι καταπατητές. Δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιους που αυθαίρετα έχτισαν μέσα σε μια νύχτα εντός δημόσιας περιουσίας, αλλά για μια αυθαιρεσία του Ελληνικού Δημοσίου. Στον Λαγανά πάνω σε Σχέδιο Πόλης ήρθε ξαφνικά ο παλαιός αιγιαλός.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο καθορισμός ή επανακαθορισμός παλαιού αιγιαλού δεν θίγει εμπράγματα δικαιώματα, τα οποία έχουν κτηθεί ή αναγνωρισθεί δυνάμει συμβολαιογραφικού εγγράφου ή άλλου δημόσιου εγγράφου, που συντάχθηκε σε χρόνο προγενέστερο του καθορισμού ή την κυριότητα και νομή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που έχουν μεταβιβασθεί στην ΕΤ.Α.Δ Α.Ε.

Η ΕΤ.Α.Δ χάνει δικαιώματα από ιδιοκτήτες που με νόμιμο τρόπο έχτισαν. Αυτές οι ιδιοκτησίες κατοχυρώνονται. Το νομοσχέδιο προστατεύει τους νόμιμους ιδιοκτήτες και όχι τους καταπατητές, όχι τα αυθαίρετα.

Από την πρώτη στιγμή ήμουν ιδιαίτερα καυστικός για αυτό το ζήτημα, μιλώντας στον αρμόδιο Υπουργό. Πάλευα επί τέσσερα χρόνια για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα γιατί θεωρούσα ότι συντελείται μια τεράστια αδικία. Τώρα το ζήτημα λύνεται. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ρωτήσουν νομικούς για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν. Ενημερώσαμε και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το οποίο θεωρεί ότι καλύπτεται από τον νόμο, αν και ο νόμος προστατεύει όλους τους ιδιοκτήτες, ακόμα και όσους δεν έχουν οικοδομήσει.

Άκουσα στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο τα περί αφαίρεσης εγγράφων από τον Δήμο και ανατρίχιασα. Ήμουν Δήμαρχος σε δύσκολες εποχές και πραγματικά αδυνατώ να πιστέψω τι συνέβη τώρα. Δεν είναι δυνατόν να παίρνεις σπίτι σου τα πρωτότυπα δημόσια έγγραφα και αυτά να λείπουν από το αρχείο του Δήμου. Μιλάμε για υπεξαίρεση εγγράφων κάτι που πρέπει να εξετάσει η δικαιοσύνη.

Αλλά, τι να πρωτοθυμηθούμε από τον κ. Αρετάκη που ήταν η καταστροφή της Ζακύνθου; Τι έκανε για τον Λίβα; Αντί άμεσα να συμβασιοποιήσει το έργο, άρχισε να αναζητά αλλαγή της μελέτης. Αφού δεν το πέτυχε, και ενώ είχαμε χρηματοδοτηθεί ώστε ο κατασκευαστής του εργοστασίου να είναι και αυτός που θα το διαχειριστεί για κάποια χρόνια, αφαίρεσε την διαχείριση, παρότι επαναλαμβάνω την χρηματοδοτούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, και τώρα πρέπει να αναζητήσουμε άλλη χρηματοδότηση για την διαχείριση της μονάδας. Τα χρήματα της Ε.Ε. χάθηκαν.

Σήμερα έχουμε έτοιμο ένα κύτταρο για την εναπόθεση του υπολείμματος των απορριμμάτων, το οποίο όταν δεχτεί τα απορρίμματα που έχουν συγκεντρωθεί στον Λίβα θα γεμίσει άμεσα. Θα έπρεπε να ξεκινήσει η κατασκευή και του δευτέρου κυττάρου για να εξασφαλίσουμε την διαχείριση για τα απόμενα χρόνια. Ενώ υπήρχε πρόγραμμα χρηματοδότησης και για την κατασκευή του δευτέρου κυττάρου, αλλά και έτοιμη μελέτη από την εταιρεία Μεσόγειος, ο κ. Αρετάκης δεν προχώρησε τη διαδικασία, έκλεισε το πρόγραμμα, χάθηκε η χρηματοδότηση και τώρα αναζητάμε εκ νέου χρήματα.

Αν ο πρώην Δήμαρχος είχε προχωρήσει την πρώτη εργολαβία του έργου της αντικατάστασης του αγωγού στην οδό Φιλικών, θα είχαμε αποφύγει το συμβάν με την εισροή πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης.

Ο πρώην Βουλευτής Ζακύνθου κ. Κοντονής είχε εξασφαλίσει 3,2 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του βιολογικού. Το έργο δεν έγινε εξαιτίας του κ. Αρετάκη και τα χρήματα χάθηκαν. Προσωπικά, έσωσα δύο φορές αυτά τα χρήματα τα οποία χάθηκαν γιατί το έργο δεν προχώρησε. Τώρα, το έργο θα προχωρήσει από τη νέα Δημοτική Αρχή.

Τελευταία στιγμή γλυτώσαμε το γήπεδο του Αγγερικού.

Νόμιζε ο κ. Αρετάκης ότι θα χτυπήσει εμένα με την ανακοίνωσή που έκανε για το Νοσοκομείο. Αν ήθελε πραγματικά να βοηθήσει το Νοσοκομείο, μπορούσε να το κάνει όσο ήταν Δήμαρχος. Τι έκανε επί τέσσερα χρόνια; Θα μπορούσε για παράδειγμα να δώσει επίδομα στέγης σε γιατρούς, όπως προβλέπει ο νόμος, και όπως ήδη κάνει η Περιφέρεια. Που ήταν το ενδιαφέρον του για το νοσοκομείο όσο ήταν Δήμαρχος;

Σκεφτείτε ότι δεν υπέγραφε για να παραχωρηθεί προσωρινά στις Κτηριακές Υποδομές το κτήριο στον Αγαλά με σκοπό την ανακαίνισή του. Χθες υπέγραψε ο κ. Στασινόπουλος και το έργο ύψους 260 χιλιάδων ευρώ θα γίνει, θα έχουμε ένα πολιτιστικό κέντρο στον Αγαλά. Ένα έργο που θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή σε ένα μικρό χωριό.

Σκεφτείτε ότι από το πρόγραμμα «Τρίτσης» η Ζάκυνθος δεν πήρε απολύτως τίποτα, ούτε ένα ευρώ λόγω της ανικανότητάς του κ. Αρετάκη. Μοιραίος για τον τόπο μας ο κ. Αρετάκης, μας πήγε πίσω σαράντα χρόνια.

Τα ίδια θα πω και για τον νέο Δήμαρχο κ. Στασινόπουλο, αν διαπιστώσω ότι δεν θέλει συνεργασία για να λυθούν ζητήματα για την Ζάκυνθο. Είμαι όμως βέβαιος ότι θα συνεργαστούμε αρμονικά για το καλό του νησιού.»


Current track

Title

Artist

Background