Current track

Title

Artist

Background

Μιχάλης Γιαννάκος (Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ – Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων)

Δε 10/04/2017Τέσσερις σώθηκαν παρά τρίχα, μία γυναίκα πέθανε, το νεογνό και η μητέρα νοσηλεύεται όλα αυτά είναι τυχαία γεγονότα;

Όλο αυτό το παιχνίδι που παίζεται είναι γιατί δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη και το κόστος για τον θάνατο της γυναίκας.

Σε κανένα μέρος του κόσμου ο χειρουργός γιατρός δεν θα έμπαινε στα χειρουργεία αν υπήρχε πραγματικό πρόβλημα. Για να μην μπαίνουν οι γιατροί στα χειρουργεία υπάρχει κάποιος κίνδυνος ο οποίος έχει επισημανθεί.
Έχουμε δύο πορίσματα το πόρισμα της επιτροπής που όρισε το υπουργείο υγείας που αναφέρει πως ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για την τοξικότητα των ιατρικών αερίων από την κεντρική παροχή και το δεύτερο ότι όπως λένε οι γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά από ελέγχους που έχουν πραγματοποιήσει υπάρχουν δεκάδες νοσοκομειακά μικρόβια στην αίθουσα μαίευσης.

Ο κ Πέτρου συντονιστής της επιτροπής ελέγχου που διόρισε το υπουργείο υγείας προτείνει η λειτουργία των χειρουργείων να γίνει με την χρήση φορητών φιαλών χορήγησης ιατρικών αερίων μέσα στις χειρουργικές αίθουσες.

Ο κ. Πολάκης επισκέφθηκε το νοσοκομείο σας και εκεί συμφωνήθηκε με την διοίκηση και το επιστημονικό συμβούλιο, και ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τα χειρουργεία θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά με φορητές μπουκάλες ιατρικών αερίων, τι άλλαξε και όταν έφυγε ο κ Πολάκης έδωσε εντολή να λειτουργήσουν με την κεντρική παροχή χωρίς να υπάρχει πόρισμα που να λέει ότι είναι ασφαλής η λειτουργία από την κεντρική παροχή;

Είναι δυνατόν να μιλάει το υπουργείο όταν τρεις μήνες σε ένα νοσοκομείο δεν λειτουργούν τα χειρουργεία του;  
Όταν δεν έχουν απαντήσει γιατί τη πέθανε μία γυναίκα μετά από μία εγχείρηση ρουτίνας και τέσσερις άλλοι σώθηκαν παρά τρίχα από μετεγχειρητικές επιπλοκές από εγχειρήσεις ρουτίνας;
Aν ήταν ιατρικό λάθος δεν θα έκλειναν τα χειρουργεία τρεις μήνες, για να είναι κλειστά τρεις μήνες σημαίνει ότι το ίδιο το υπουργείο παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα στα χειρουργεία.
Χωρίς να απαντήσουν γιατί πέθανε η γυναίκαι χωρίς να εντοπίσουν την βλάβη και να την φτιάξουν έρχονται και τα επαναλειτουργούν.

Είναι δυνατό να μπορούμε να χτίσουμε ένα ολόκληρο νοσοκομείο μέσα σε τρεις μήνες και να μην μπορούμε να εντοπίσουμε που είναι η βλάβη;
Nα αναλάβουν την ευθύνη και το κόστος για το θάνατο της γυναίκας και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές και να δώσουν τα χειρουργεία να μπουν με ασφάλεια οι γιατροί.

Γιατί δεν έρχεται ο κ Πέτρου να εκδώσει ένα νέο πόρισμα που να λέει μπείτε να χειρουργήσετε υπάρχει ασφάλεια.
Ο ίδιος αναφέρει ότι πρέπει να συνεχίσουν οι έλεγχοι για να δούμε αν υπάρχει τοξικότητα στα αέρια και προτείνει να λειτουργήσουν τα χειρουργεία με φορητές μπουκάλες. Tι άλλο πρέπει να πει για να δείξει ότι εκεί ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι;

Ο υπουργός έχει πολιτική ασυλία, οι γιατροί θα πάνε φυλακή αν συμβεί ένα νέο περιστατικό.

Έχουμε ένα νεογνό που γεννήθηκε φυσιολογικά διεκομίσθη και νοσηλεύεται στην Πάτρα. Αυτό το περιστατικό δεν έχει στοιχεία λοίμωξης στον οργανισμό του αφού οι εργαστηριακές εξετάσεις αυτό δείχνουν;
Μπορεί να μην σχετίζεται με αυτό που συζητάμε αλλά όμως όταν είναι τρεις μήνες κλειστά τα χειρουργεία το μυαλό του καθένα πολίτη δεν πάει εκεί;
Όταν δεν έχουν απαντήσει ότι είναι ασφαλή τα χειρουργεία με επιτροπές, να δώσει χαρτί το επιστημονικό συμβούλιο ότι έχουμε ολοκληρώσει τους ελέγχους και μπορούν να λειτουργήσουν.
Όταν βλέπουμε ότι η μητέρα του νεογνού νοσηλεύεται όλα αυτά είναι τυχαία γεγονότα; Από το Σάββατο η μητέρα του νεογνού νοσηλεύεται στο Ρίο και αυτό είναι τυχαίο γεγονός; Όλα τυχαία γεγονότα;
Τέσσερις σώθηκαν παρά τρίχα, μία γυναίκα πέθανε, το νεογνό και η μητέρα νοσηλεύεται όλα αυτά είναι τυχαία γεγονότα;

Απαντήθηκε αν το ένα ή τα πέντε περιστατικά από τι συνέβησαν;
H Οικογένεια και ο Ζακυνθινός λαός ξέρει γιατί πέθανε η γυναίκα; Τρεις μήνες μετά δεν έπρεπε να το ξέρουμε;
Τρεις μήνες και ακόμη δεν έχουν βρει από τη πέθανε ένας άνθρωπος ο οποίος πήγε να αφαιρέσει μία λάμα;
Αυτό έχει σχέση με την «οργανική θέση στο νεκρομαντείο του Αχέρωντα» (αναφορά στο δελτίο τύπου της 6ης ΥΠΕ) ή η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία σημασία για τον κ Νικολόπουλο διοικητή της 6ης ΥΠΕ και για το υπουργείο;

Η επιστημονική κοινότητα και η διοίκηση του υπουργείου κρατάνε τρεις μήνες κλειστά τα χειρουργεία διότι και οι ίδιοι διαπιστώνουν προβλήματα στην λειτουργία τους, έχουν ορίσει ειδικές επιτροπές προκειμένου να ερευνήσουν που είναι η βλάβη να εντοπιστεί και να επισκευαστεί και ακόμη αυτό δεν έχει απαντηθεί ευκρινώς.
Και εγώ σας λέω ότι αφού η διοίκηση είναι τόσο σίγουρη γιατί δεν βγάζει αύριο μία απόφαση και να πει ότι από σήμερα ξεκινά η λειτουργία των χειρουργείων;
Το επιστημονικό συμβούλιο έρχεται και λέει ότι για να εκδώσεις μία απόφαση πρέπει να δώσεις τα κατάλληλα πορίσματα ότι πια τα χειρουργεία λειτουργούν με ασφάλεια και όχι να εκδίδεις μία απόφαση διοικητική χωρίς να συνοδεύεται από έγγραφα που να επιβεβαιώνουν ότι έχει αποκατασταθεί αυτό που έκλεισε τα χειρουργεία για τρεις μήνες.

Έχει λυθεί και έχει απαντηθεί το ζήτημα που κράτησε τα χειρουργεία τρεις μήνες κλειστά;
Έρχεται η διοίκηση και ανοίγει τα χειρουργεία χωρίς να έχει απαντήσει γιατί ήταν κλειστά για τρεις μήνες, άρα κακώς τα έκλεισε λοιπόν.
Μήπως υπάρχει κωλυσιεργία και σκοπιμότητα σε αυτό;

Κανένας χειρουργός γιατρός δεν μένει έξω από το χειρουργείο του, θέλει να χειρουργήσει, αυτή είναι η δουλεία του για αυτή σπούδασε, αυτή έμαθε να κάνει. Δεν έχει συμβεί πουθενά στον κόσμο για πολιτικές σκοπιμότητες ο χειρουργός γιατρός να μην μπαίνει στο χειρουργείο.

Όταν ένας ασθενής φύγει από ένα τμήμα και συμβεί κάτι εκτός νοσοκομείου αυτός που πηγαίνει φυλακή είναι ο γιατρός και ο νοσηλευτής που ήταν βάρδια δεν πάει στα δικαστήρια ούτε η διοίκηση ούτε το υπουργείο. Αν συμβεί ένα νέο τραγικό περιστατικό ο γιατρός θα έχει πολύ μεγάλη ποινική ευθύνη, μπορεί να του πάρουν και την άδεια. Σου λένε λοιπόν οι γιατροί ότι εγώ θέλω ένα χαρτί που να δείχνει ότι τα χειρουργεία είναι ασφαλή για να πάω να χειρουργήσω. Γιατί η διοίκηση δεν ορίζει μια νέα επιτροπή, αν ο Πέτρου δεν το θέλει, να γίνει ένας έλεγχος στα χειρουργεία και να έχει το πιστοποιητικό ότι είναι ασφαλή η λειτουργία τους, γιατί δεν το κάνει;

Ο κ Πέτρου που είναι καθηγητής αναισθησιολογίας και ορίστηκε από το υπουργείο και λέει ότι οι έλεγχοι πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να εντοπιστεί το πρόβλημα δεν ξέρει τι λέει; Δεν ξέρει την διεθνή βιβλιογραφία o κ. Πέτρου και την ξέρει ο κ Νικολόπουλος και η διοικήτρια του νοσοκομείου;

Όλο αυτό το παιχνίδι που παίζεται είναι γιατί δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη και το κόστος για τον θάνατο της γυναίκας.

Το ίδιο είναι το πολιτικό κόστος να αιωρείται η αιτία θανάτου; Το ίδιο είναι επισημανθεί ο λόγος για τον οποίο πέθανε;

Ένας γιατρός μπορεί να το έπραττε αλλά δεν μπορεί όλοι οι γιατροί να μην θέλουν να μπουν στα χειρουργεία, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην θέλουν να χειρουργήσουν, εάν έχουν πολιτικούς λόγους θα τους εκδηλώσουν με άλλο τρόπο, όχι με το να μην λειτουργεί το νοσοκομείο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο γιατρός να μην μπαίνει στο χειρουργείο για πολιτικούς λόγους, αυτό είναι αδιανόητο δεν έχει συμβεί πουθενά.

Υπάρχουν τρεις μήνες που είναι κλειστά τα χειρουργεία, η λύση ανάγκης που δόθηκε για τις φιάλες των ιατρικών αερίων είναι επιβεβλημένο να γίνει, δεν υπάρχει άλλη λύση έως ότου αποκατασταθεί η κεντρική παροχή. Αλλά δεν είναι δυνατόν τα χειρουργεία να είναι κλειστά τρεις μήνες και να μην έχει εντοπιστεί και επισκευαστεί το πρόβλημα και να χρειάζεται να χειρουργήσουν με φορητές φιάλες. Εμείς δεν κατηγορούμε την αναγκαιότητα που είναι εκ των ουκ άνευ να ξεκινήσουν τα χειρουργεία με της φορητές μπουκάλες λέμε γιατί τρεις μήνες δεν εντοπίστηκε και επισκευάστηκε το πρόβλημα για να μη χρειαστούν οι φορητές μπουκάλες.

Τρεις μήνες κλειστά τα χειρουργεία, αν δεν υπήρχε πρόβλημα η διοίκηση θα έπρεπε να έχει εκδώσει πολύ νωρίτερα απόφαση για τη λειτουργεία τους.

Την ευθύνη μέσα στο χειρουργείο δεν την έχει ο κ Πολάκης ή η κ. Τσαρίδου αλλά αποκλειστικά ο γιατρός που χειρουργεί.

Η προσπάθειά μας είναι να λειτουργήσει το νοσοκομείο με ασφάλεια. Να μην αναγκάζονται οι ασθενείς να διακομίζονται στην Πάτρα και μάλιστα με ασθενοφόρα που δεν είναι κατάλληλα, που είναι χαλασμένα. Δεν είναι δυνατόν ένα ολόκληρο νησί να μην έχει νοσοκομείο.

Στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί η κίνηση κατά 30% διότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πάει στον ιδιωτικό τομέα, το ζήτημα είναι να μην χάνουμε τόσους ανθρώπους από νοσοκομειακές λοιμώξεις γιατί 3000 θάνατοι στην Ελλάδα σχετίζονται με τις νοσοκομειακές λοιμώξεις.
Ξέρετε σε πόσα νοσοκομεία δεν λειτουργούν χειρουργικά τραπέζια επειδή είναι χαλασμένα τα αναισθησιολογικά και τα χειρουργικά μηχανήματα με αποτέλεσμα να έχουμε ένα χρόνο λίστες αναμονής σε χειρουργεία.

Το ζήτημα είναι οι νέες λίστες των χειρουργείων που θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο όταν δεν έχουμε χειρουργικά τραπέζια και υλικά στα νοσοκομεία και αναγκάζονται οι ασθενείς να δωρίζουν τα υλικά για να χειρουργηθούν. Δεν έχουμε αξονικούς και δεν επισκευάζονται τα μηχανήματα.

Και εμείς αλλά και οι γιατροί του νοσοκομείου όλα τα υπομνήματά μας τα έχουμε κοινοποιήσει στην εισαγγελία. Στην εισαγγελία τρέχει εισαγγελική έρευνα και έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση. Προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις; Ο κ Κοντονής τι παραβιάζει ανοιχτές θύρες; 


Current track

Title

Artist

Background