Νίκος Κοκάλας (Λιμενάρχης Ζακύνθου)
Δε 25/07/2016
«Το Λιμεναρχείο ενημερώθηκε τηλεφωνικά το απόγευμα του Σαββάτου από λουόμενο, για τον τραυματισμό ενός 7χρονου από λέμβο, στη παραλία «Λιμανάκι» στο Τσιλιβί. Διαπιστώσαμε ότι το μικρό αγόρι έφερε σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και ήταν αναίσθητο.
Tο παιδί έκανε μπάνιο σε μια απόσταση 20 μέτρων από την ακτή, όταν και κτυπήθηκε από τη βάρκα, η οποία ήταν χωρίς οδηγό και ανεξέλεγκτη βγήκε στη παραλία. Το χτυπημένο αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ζακύνθου και από εκεί με ασθενοφόρο στο Ρίο, όπου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη, αλλά σταθερή.
Η βάρκα ήταν ιδιόκτητη και έφερε μια μηχανή μικρού κυβισμού 15 ίππων. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έχουμε συγκεντρώσει, η βάρκα ήταν σε έναν παρακείμενο όρμο και οι τρεις επιβαίνοντες είχαν πάει για ψώνια. Όταν επέστρεψαν διαπίστωσαν ότι είχε μετακινηθεί η βάρκα από το σημείο που την άφησαν. Ο χειριστής της βάρκας επιχείρησε να επαναφέρει τη βάρκα στο αρχικό σημείο, έβαλε μπρος τη μηχανή και την ώρα που έκανε μανούβρες, ένας κυματισμός τον έριξε στη θάλασσα με αποτέλεσμα η βάρκα να πάρει την τρελή ανεξέλεγκτη πορεία της προς την παραλία. Από θαύμα δεν χτύπησε και άλλος λουόμενος.
Συνελήφθησαν οι δύο εκ των τριών επιβαινόντων της βάρκας και λίγες ώρες αργότερα παραδόθηκε ο τρίτος.
Στη Ζάκυνθο δραστηριοποιούνται πάνω από 200 βάρκες τέτοιου μεγέθους και κυβισμού. Η νομοθεσία αφήνει πολλά παράθυρα για τέτοιου είδους σκάφη, π.χ. δεν χρειάζεται κάποιος να έχει δίπλωμα για να οδηγήσει μια ανάλογη βάρκα. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί Ζακυνθινοί έχουν αγοράσει τέτοιες βάρκες. Ο νόμος αναφέρει ρητά ότι η βάρκα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων από τον λουόμενο.
Για το τραγικό συμβάν στο Τσιλιβί, το Λιμεναρχείο Ζακύνθου διενεργεί έρευνα για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος».