Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Μαρούδας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με Γιώργο Τσουρουνάκη, πρώην Δήμαρχος Λαγανά

Nοικοκύρης δεν είναι ο γερoλαδάς, αλλά αυτός που κάνει έργα – Με τον Τσουρουνάκη θα παλέψουμε για τα χωριά που έχουν εγκαταλειφθεί

Δε 25/09/2023«Απεχθάνομαι τα χτυπήματα κάτω από τη μέση και την εκτόξευση λάσπης. Όλα αυτά δημιουργούν ένα τοξικό κλίμα που μας γυρνά πολλά χρόνια πίσω.

Θεωρώ ότι ο κ. Τσουρουνάκης είναι ένας μετριοπαθής άνθρωπος που επέδειξε πολιτικό πολιτισμό, αλλά ο κ. Αρετάκης ασπάζεται τη λογική του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», χτυπά πισώπλατα γιατί δεν έχει να δείξει έργο. Βλέποντας ότι χάνει το τρένο, επιχειρεί να θολώσει τα νερά, σπιλώνοντας και συκοφαντώντας σκόπιμα τον κ. Τσουρουνάκη, παρότι γνωρίζει την αλήθεια.

Η υπόθεση στην οποία αναφέρεται ο κ. Αρετάκης, είναι γνωστή και τα στοιχεία που παραθέτει δεν αφορούν τον κ. Τσουρουνάκη, ο οποίος δεν ήταν μέλος κανενός κυκλώματος, δεν ήταν κατηγορούμενος, δεν του απαγγέλθηκε καμιά κατηγορία, άρα δεν εμπλέκεται. Για αυτό καθ’ όσον γνωρίζω καταθέτει σήμερα μηνυτήρια αναφορά εναντίον του κ. Αρετάκη. Ο κ. Τσουρουνάκης είναι ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος, γνωστός στη Ζακυνθινή κοινωνία.

Δεν θα ακολουθήσω την τακτική του κ. Αρετάκη. Δεν γνωρίζω και δεν με ενδιαφέρει να μάθω τη λίστα των ονομάτων που έλαβαν από τον Δήμο ενισχύσεις λόγω πλημμυρών. Ίσως ο Δήμαρχος θα έπρεπε να ψάξει περισσότερο το θέμα, να είναι πιο προσεκτικός σχετικά με τη λίστα που τελικά καταρτίστηκε, αφού υπήρξαν προσθαφαιρέσεις ονομάτων. Το θέμα πρέπει να το διερευνήσει η δικαιοσύνη για να ξεκαθαρίσει.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο αποφάσισα να είμαι εκ νέου υποψήφιος, είναι επειδή από τη στιγμή που έγινε ένας ενιαίος Δήμος για όλο το νησί, έχουν εγκαταλειφθεί τα χωριά. Όταν ήμουν Δήμαρχος Λαγανά, ήταν καθαρισμένες πριν το καλοκαίρι οι παραλίες, ήταν μαζεμένα τα μπάζα και κομμένα τα χόρτα. Τώρα φτάσαμε μήνα Ιούλιο για να καθαρισθούν τα χόρτα και να φέρει ο Δήμος έναν ιδιώτη τον οποίο χρυσοπλήρωσε, για να κάνει την αποκομιδή στον Λαγανά, αφού ο Δήμαρχος δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει την υπηρεσία καθαριότητας ως όφειλε. Ακόμα και σήμερα όμως, στις άκρες των δρόμων υπάρχουν διάσπαρτα σκουπίδια.

Έχει συγκεντρωθεί στο ταμείο του Δήμου περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ για το Σχέδιο Πόλης του Λαγανά. Αυτά τα χρήματα έχουν κατατεθεί από τους κατοίκους του Λαγανά και παραμένουν στον κουμπαρά του Δήμου. Πρέπει να διατεθούν για την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης του Λαγανά, για διάνοιξη δρόμων, για να γίνουν πλατείες και δεξαμενές όμβριων υδάτων. Δεν έχουν γίνει ασφαλτοστρώσεις στον Λαγανά, σαν αυτές που τελευταία βλέπουμε να κάνει ο κ. Αρετάκης. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, αυτό που έκανε η Δημοτική Αρχή είναι μία ασφαλτόστρωση και ένα τσιμεντάρισμα επί του αιγιαλού.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα που καταρτίζεται σε ετήσια βάση από τον Δήμαρχο, εγκρίνεται υποχρεωτικά από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η αντιπολίτευση, βλέποντας την αναγκαιότητα έγκρισης του Τεχνικού Προγράμματος με σκοπό να γίνει πράξη αυτό που ήθελε ο Δήμαρχος, έβαλε πλάτη πολλές φορές, ψήφιζε υπέρ για να διευκολύνει την Δημοτική Αρχή. Το ίδιο συνέβη και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Σκεφτείτε ότι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης άλλαζαν την ψήφο τους για να μπορέσει η Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει το σχέδιο της. Άρα τι εμπόδιζε τον κ. Αρετάκη στο να εντάξει έργα; Απολύτως τίποτα. Είναι ένας βολικός μύθος ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν άφηνε τον Δήμαρχο να σχεδιάσει τα έργα που ήθελε.

Ο κ. Αρετάκης το 2019 πλασαρίστηκε ως ο έντιμος, ο ευεργέτης και κατά τη διάρκεια της θητείας του ουκ ολίγες φορές καταφέρθηκε ενάντια σε όλους τους προηγούμενους. Δηλαδή ήταν ανέντιμοι όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι; Γιατί δεν τους κατονομάζει με στοιχεία;

Ας μην μονοπωλεί ο κ. Αρετάκης το τεκμήριο της εντιμότητας. Όπως αποδείχτηκε από τους τελευταίους ισολογισμούς που συνέταξαν ορκωτοί λογιστές που επέλεξε ο σημερινός Δήμαρχος οι οποίοι εγκρίθηκαν και με την θετική ψήφο Αρετάκη, τα τελευταία χρόνια έγινε προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών του Δήμου από τον κ. Κολοκοτσά και τον κ. Μποζίκη και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα. Άρα ο χαρακτηρισμός νοικοκύρης αποδίδεται δικαίως στους τελευταίους Δήμαρχους. Επειδή ο κ. Αρετάκης συνεχώς κάνει λόγο για νοικοκύρεμα, θα πω ότι νοικοκύρης δεν είναι αυτός που το μόνο που κάνει είναι μαζεύει χρήματα, ο γερολαδάς, αλλά αυτός που με τα χρήματα κάνει έργα.

Ισχυρίζεται ότι έχει 22 εκατομμύρια στο ταμείο του Δήμου. Τα 13 εκατομμύρια είναι δεσμευμένα λόγω της Τράπεζας Πειραιώς. Τα τρία εκατομμύρια σχετίζονται με τον Λαγανά. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος χρωστά άλλα δύο εκατομμύρια στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, ενώ παράλληλα υπάρχουν και πολλές άλλες συσσωρευμένες οφειλές προς τρίτους. Επίσης τα χρήματα της ΣΑΤΑ με τα οποία το κράτος χρηματοδοτεί τους Δήμους για την υλοποίηση έργων έμειναν ανεκμετάλλευτα. Αρκεί ένας πρόχειρος υπολογισμός για να καταλάβει κανείς ότι ελάχιστα είναι τα χρήματα που μένουν στο ταμείο του Δήμου. Το αφήγημα του νοικοκύρη παραπέμπει στη νέα έκδοση του Μαυρογιαλούρου της δεκαετίας του 60.

Ο κ. Τσουρουνάκης, δεν πειραματίζεται είναι ένας συγκροτημένος άνθρωπος ο οποίος για τη λύση του κάθε προβλήματος απευθύνεται στους ειδικούς, στους επιστήμονες. Διοργανώσαμε ημερίδες βασιζόμενοι σε μελέτες επιστημόνων, για το νερό, για την σύνδεση του τουρισμού με την τοπική αγροτική παραγωγή, για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πόλης, για τη μετάβαση του Δήμου στη ψηφιακή εποχή.

Ο συνδυασμός απαρτίζεται από ικανά στελέχη, νέους και έμπειρους ανθρώπους. Θα λύσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας και θα δρομολογήσουμε λύσεις για τα μεγάλα έργα, όπως για παράδειγμα, την αναβάθμιση του βιολογικού.

Από τα πρώτα θέματα που είχα βάλει στα Δημοτικά Συμβούλια, ήταν ο Παλαιός Αιγιαλός στον Λαγανά. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να καθοριστεί Παλαιός Αιγιαλός απαιτείται και γνωμάτευση του ΙΓΜΕ. Υπήρχε μελέτη του ΙΓΜΕ που είχε αποφανθεί πως δεν τίθεται θέμα Παλαιού Αιγιαλού στον Λαγανά και σε ότι αφορά το Καλαμάκι ήταν ζήτημα αν υπήρχε μια ζώνη 12 μέτρων. Είχα αναφέρει στον κ. Αρετάκη το ζήτημα αλλά δεν έκανε τίποτα. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατρέψουμε αυτή την αδικία.

Σε ότι αφορά την Δημοτική περιουσία, μεταξύ άλλων υπάρχει ένα κληροδότημα υπέρ της Κοινότητας Παντοκράτορα που αφορά ένα σπίτι στη Γλυφάδα. Έχει καταλειφθεί από κάποιους καλογέρους και δεν έχει κινηθεί καμιά διαδικασία για να το αποκτήσουμε, παρά τις σχετικές παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν γνωρίζω τον κ. Στασινόπουλο, αλλά βλέποντας την τακτική που ακολουθεί θεωρώ πως είναι ένας ευγενής άνθρωπος και δεν έχω κάτι να του καταλογίσω. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Κωνσταντίνου.

Το αν θα είμαι Αντιδήμαρχος Λαγανά εφόσον εκλεγούμε, είναι κάτι που αφορά τον κ. Τσουρουνάκη, δεν το έχουμε συζητήσει. Είμαι σίγουρος ότι θα πάμε σε 2ο γύρο εκλογών, στο οποίο θα είμαστε εμείς, και κάποιος άλλος συνδυασμός. Είτε είναι ο κ. Στασινόπουλος, είτε ο κ. Αρετάκης, θα έχουμε μια δύσκολη νίκη, γιατί πάντα ο 2ος γύρος των εκλογών έχει κάποιες ιδιαιτερότητες.»


Current track

Title

Artist

Background