Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Τουρκάκης
Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου

Ο Δήμος πρέπει να λειτουργεί συλλογικά, να λαμβάνει άμεσες αποφάσεις και να δίνει άμεσες λύσεις

Πα 13/01/2023


«Αφορμή για να αποφασίσω να ηγηθώ μιας αυτοδιοικητικής ομάδας στις επερχόμενες εκλογές στον Δήμο, ήταν η τοποθέτησή μου στην Υπηρεσία Καθαριότητας, μια νευραλγική Υπηρεσία με πολλά και πολυσύνθετα προβλήματα. Εκεί διαπίστωσα πως αν μια Δημοτική Αρχή δεν κατανοεί τα προβλήματα, δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και δεν ακούει τις εισηγήσεις των Υπηρεσιών, δεν λύνει τα προβλήματα και δεν λειτουργεί ο Δήμος.

Ήμουν ο πρώτος, από τον Αύγουστο του 2019 που ήρθα σε δημόσια αντιπαράθεση με τον κ. Αρετάκη, πριν αυτός αναλάβει χρέη Δημάρχου. Ήταν τότε που είχε πει ότι «η κομπίνα έχει γίνει επιστήμη» και που στη πορεία ανασκεύασε λέγοντας ότι δεν αναφερόταν σε μένα αλλά στα στελέχη του Υπουργείου. Στη συνέχεια συνεργάστηκα στενά με τον κ. Αρετάκη, ως Προϊστάμενος και Διευθυντής πολλών Υπηρεσιών του Δήμου.

Όπως αναφέρουμε στην ανακοίνωσή μας, και το λέω γιατί είμαστε μια ομάδα, η συνεργασία που είχαμε με τη Δημοτική Αρχή ήταν πολύ δύσκολη. Καθυστερούσε τις διαδικασίες, δεν έπαιρνε άμεσες αποφάσεις και αγνοούσε τις εισηγήσεις. Ο Δήμος πρέπει να λαμβάνει άμεσες αποφάσεις, να δίνει άμεσες λύσεις, με τον Δήμαρχο να είναι αυτός που αποφασίζει, αλλά και με μια ομάδα να λειτουργεί. Όσες εισηγήσεις είχα κάνει, δεν είχαν καν συζητηθεί. Ζητούσα άτομα για την καθαριότητα και με αγνοούσαν. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτή η συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής υπήρχε λόγω ενός συνδυασμού πραγμάτων, της έλλειψης εμπιστοσύνης που είχε προς τις Υπηρεσίες και την άγνοια της δημόσιας διοίκησης.

Έχουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα φτιάξουμε το πρόγραμμά μας και σε χρόνο που εμείς κρίνουμε, θα ανακοινώσουμε τα πρόσωπα, της ομάδα μας. Δεν ήρθε ακόμα η ώρα να το κάνουμε. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, ούτε ισχυρίζομαι ότι θα συγκροτήσουμε ψηφοδέλτιο σε δύο μέρες. Θεωρώ ότι με το πρόγραμμά μας θα πείσουμε συμπολίτες μας να συμπορευτούν μαζί μας.

Οι εθνικές εκλογές δεν έχουν σχέση με τις αυτοδιοικητικές. Όσοι ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αφήνουν στην άκρη την κομματική τους ταυτότητα. Ο Δήμαρχος πρέπει να έχει αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του Δήμου, οπότε δύναται να λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες κατά περίπτωση έχουν διαφορετική ιδεολογική αφετηρία. Ας υποθέσουμε ότι στο Δήμο χρειαζόμαστε προσωπικό. Ο νόμος καθορίζει τα βήματα που ακολουθείς για να προσλάβεις προσωπικό. Αφού έχεις εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και δεν βρίσκεις ανταπόκριση, τότε μπορείς να απευθύνεσαι σε ιδιώτη. Ταυτόχρονα όμως συνεχίζεις να αναζητάς προσωπικό, είναι παράλληλες αυτές οι διαδικασίες.

Είναι απαράδεκτο να μην έχει νερό εδώ και μέρες η Πόλη. Εφόσον υπάρχει πρόβλημα στο βανοστάσιο και έχεις προγραμματίσει να κάνεις αναγκαίες παρεμβάσεις, ενημερώνεις τον κόσμο είκοσι μέρες πριν και έχεις έτοιμες και γεμάτες τις πέντε υδροφόρες του Δήμου, ώστε να συνεισφέρουν.

Τον προϋπολογισμό του Δήμου τον συντάσσουν οι Οικονομικές του Υπηρεσίες. Ως ομάδα δεν έχουμε ελέγξει αν αυτά που αναφέρονται στον προϋπολογισμό και θα συζητηθούν την Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι σωστά ή όχι. Αναρωτιέμαι όμως αν έχει γίνει ο σωστός υπολογισμός για τα τετραγωνικά, αν έχουν αναθεωρηθεί. Θα αποτυπωθεί αυτό στον προϋπολογισμό;

Μια νέα ιδέα, θα μπορούσε να είναι και η ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου, κάτι που έγινε στη περίοδο της καραντίνας σε κάποια επιμέρους τμήματα και είχε θετικά αποτελέσματα. Επί αυτού ήταν θετική η συμβολή του Υπουργού κ. Πιερρακάκη. Δεν αναφέρομαι γενικά στη κυβέρνηση και δεν μιλώ κομματικά. Τα κόμματα είναι θεσμοί, οφείλουμε να τα σεβόμαστε, όμως ως φιλοσοφία μας, δεν θέλουμε την όποια κομματική στήριξη. Οι εθνικές εκλογές θα έχουν σημασία πριν τις αυτοδιοικητικές, για αυτούς που αναζητούν κομματική στήριξη, όχι για εμάς.

Για τις ανακοινώσεις και τις προτάσεις μας, θα μπορούμε να μιλήσουμε στα τέλη Φεβρουαρίου. Η Ζάκυνθος δεν αντέχει για τις εκλογές στον Δήμο πάνω από τέσσερα ψηφοδέλτια, συν του ΚΚΕ.»