Current track

Title

Artist

Background

Λεονάρντο Μπελέρης
Αδερφός Υποψήφιου Ευρωβουλευτή ΝΔ, Φρέντι Μπελέρη

Ο Φρέντι Μπελέρης είναι μια Εθνική υποψηφιότητα, όχι μια κομματική επιλογή

Δε 27/05/2024«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί είχα αρκετά χρόνια να επισκεφθώ τη Ζάκυνθο, στην οποία μαζί με τον αδερφό μου Φρέντι εργαστήκαμε την περίοδο 1990-1993, ενώ είμασταν έφηβοι, εγώ 16 ετών και ο αδερφός μου 18. Μετά από πάρα πολλά χρόνια κατά τη χθεσινή μου επίσκεψη στο νησί, συνάντησα τον 86χρονο σήμερα, νονό του αδερφού μου, ο οποίος τον είχε βαφτίσει Διονύση. Θυμήθηκα με συγκίνηση την εποχή που είμασταν στο νησί. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναδώ ανθρώπους στους οποίους δουλέψαμε τότε, που μας είχαν ανοίξει τα σπίτια τους, μας είχαν αγκαλιάσει.

Ο αδερφός μου τον Μάιο του 2023 εκλέχθηκε νόμιμα δήμαρχος της Χειμάρρας και από τότε παραμένει φυλακισμένος μετά και την καταδίκη του σε πρώτο βαθμό στην Αλβανία η οποία δεν αναγνωρίζει το τεκμήριο της αθωότητας, παραβιάζει το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εμείς οι Βορειοηπειρώτες-Έλληνες της Αλβανίας, κατοικούμε σε αυτό τον τόπο αιώνες. Διατηρούμε τον τρόπο ζωής, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, οι οποίοι βρίσκονται ενταφιασμένοι σε αυτά τα χώματα. Οι Έλληνες που κατοικούν στην Αλβανία αναγνωρίζονται επίσημα ως Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Δυστυχώς οι τελευταίες κυβερνήσεις της Αλβανίας και κυρίως η κυβέρνηση Ράμα είναι εχθρικές απέναντι στην Ελληνική μειονότητα. Εν έτη 2024, δεν έχουμε το δικαίωμα, να μάθουμε την Ελληνική γλώσσα, τη γλώσσα των προγόνων μας. Σκεφτείτε ότι το Ελληνικό σχολείο στη Χειμάρρα λειτουργεί με άδεια φροντιστηρίου, την οποία εύκολα ένας κρατικός λειτουργός θα μπορούσε να ανακαλέσει. Αναγκαστικά οι νέοι μας μετά από αυτό το σχολείο πηγαίνουν σε Αλβανικό λύκειο και αν θέλουν να σπουδάσουν πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα.

Το θέμα των περιουσιών της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι σύνθετο. Παλαιότερα, το 1960 το κομμουνιστικό καθεστώς, είχε δεσμεύσει όλες τις περιουσίες τις οποίες μετέτρεψε σε κολεκτίβες. Σήμερα διεκδικούμε τα εδάφη των προγόνων μας, χωρίς όμως να διαθέτουμε τίτλους ιδιοκτησίας. Δυστυχώς το Αλβανικό καθεστώς έχει δικές του όλες τις υπηρεσίες, καταπατά εκτάσεις όποτε θέλει και αυθαιρετεί. Αυτά συμβαίνουν ιδιαίτερα στην αναπτυσσόμενη τουριστικά Χειμάρρα, όπου έχει ανέβει η αξία της γης.

Οι Αλβανικές αρχές αυτό που επεδίωκαν και εξακολουθούν να επιδιώκουν, ήταν να μην αλλάξει χέρια ο Δήμος Χειμάρρας, για να μην αποκαλυφθούν όλες οι παρανομίες που έχουν κάνει. Ο αδερφός μου ως εκλεγμένος Δήμαρχος, θα έβρισκε τα αρχεία που υπήρχαν στον Δήμο Χειμάρρας και θα αποκάλυπτε την αλήθεια, την ασυδοσία και τις παρανομίες. Θα είχε καταγγείλει και στείλει στη φυλακή το μισό Υπουργικό Συμβούλιο του Ράμα, που εμπλέκεται σε αυτές. Για αυτό εκδιώχθηκε και παραμένει φυλακισμένος επί 13 μήνες. Τώρα ο Δήμος Χειμάρρας, διοικείται παρανόμως από έναν Αντιδήμαρχο τον οποίο διόρισαν, επειδή ο ηττημένος Δήμαρχος Χειμάρρας, που ήταν επιλογή του Ράμα, είναι φυλακή για διάφορες παράνομες πράξεις.

Ο Φρέντι Μπελέρης είναι Έλληνας πολίτης, απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες. Ασχολείται με τα κοινά από τα 18 του χρόνια. Ήταν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης συλλόγου Βορειοηπειρωτών. Γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και όχι μόνο, γνωρίζει τα εθνικά θέματα και μπορεί να βοηθήσει σε πάρα πολλούς τομείς.

Ελπίζουμε ότι το καθεστώς Ράμα θα αναγκαστεί να τον αποφυλακίσει εφόσον εκλεγεί Ευρωβουλευτής. Το θέμα δεν είναι μόνο μεταξύ δύο χωρών, Ελλάδας και Αλβανίας, αλλά μεταξύ Αλβανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να φανταστεί κανείς ότι η Αλβανία έχει το θράσος και κάνει όλα αυτά, ενώ είναι μια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είδα τον κ.Ράμα στην αντιφατική ομιλία του στο Γαλάτσι, είδα έναν άνθρωπο που άλλα έλεγε τη μια και άλλα την άλλη. Παλεύει για να συσπειρώσει το εσωτερικό του, προσπαθεί με κάθε κόστος να κερδίσει την επόμενη τετραετία, σε μια χώρα που η διαφθορά ανθίζει. Νομίζει ότι είναι ο ηγέτης των Βαλκανίων.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί η κίνησή του να εντάξει στο Ευρώψηφοδέλτιο τον Φρέντι Μπελέρη, δεν ήταν μια απλή κομματική κίνηση. Ο Φρέντι είναι μέλος της ΝΔ, αλλά η επιλογή του από τον Πρωθυπουργό, είναι μια Εθνική κίνηση. Ο Φρέντι Μπελέρης είναι μια Εθνική υποψηφιότητα.»


Current track

Title

Artist

Background