Current track

Title

Artist

Background

Ανδρέας Ξένος
Δημοτικός Σύμβουλος

Ο κ.Αρετάκης προσπαθεί να επιλέξει την κατηγορία που θα τον βαρύνει – Ευθύνες έχουν και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής

Τρ 29/03/2022«Όταν ισχύει η ισχύς του ενός ανδρός, που νομίζει ότι είναι ο παντογνώστης και αυτοσχεδιάζει, έχουμε ένα αλαλούμ. Ο Δήμαρχος δεν γνωρίζει και δεν θέλει να μάθει πως λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εδώ και δύο χρόνια έχει στο γραφείο του φακέλους έργων που δεν υπογράφει και αντί αυτού ανακοινώνει ΕΔΕ για τυχόν ευθύνες δημοτικών υπαλλήλων, ενώ η ευθύνη είναι προσωπικά δική του. Κάθε φορά που βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο παραγγέλνει και μια ΕΔΕ, συνολικά μέχρι σήμερα έχει παραγγείλει οκτώ ΕΔΕ, ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο και χωρίς αποτέλεσμα.

Ο κ. Αρετάκης έκανε πριν από δύο χρόνια μια δημοπρασία για ένα έργο ύδρευσης στην οδό Φιλικών. Από αυτόν τον διαγωνισμό αναδείχτηκε ο ανάδοχος ο οποίος έδωσε έκπτωση 39% και ο Δήμαρχος δεν του υπέγραψε τη σύμβαση. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθούνται βάση νομοθεσίας για να ακυρώσεις έναν διαγωνισμό, που όμως εδώ δεν τηρήθηκαν. Ο Δήμαρχος δεν υπέγραψε τη σύμβαση και στην συνεχεία κάλεσε μια έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία έλαβε την απόφαση να αναλάβει το έργο ένας άλλος εργολάβος που είχε δώσει έκπτωση 7%. Μετά τις καταγγελίες του κ. Αβράμη, παρέπεμψε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε αυτό να λάβει απόφαση. Στην συνεδρίαση που έγινε για αυτό το σκοπό ζήτησε την αναβολή του θέματος, επικαλούμενος το άνοιγμα των φακέλων των προσφορών ενός άλλου έργου ύδρευσης στα ορεινά, που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το έργο στην οδό Φιλικών, αφού τα δύο αυτά έργα έχουν διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και οικονομικά μεγέθη.

Η εξήγηση για αυτές τις παλινωδίες του Δημάρχου είναι απλή. Με τις κινήσεις που κάνει, επιλέγει την κατηγορία που θα τον βαρύνει μετά τις καταγγελίες Αβράμη. Αν υπογράψει τη σύμβαση με την έκπτωση του 7% θα κατηγορηθεί για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, γιατί ζημιώνεται το δημόσιο με ένα ποσό άνω των 220 χιλιάδων ευρώ. Αν πάει σε επαναδημοπράτηση του έργου, θα κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος που είναι πλημμέλημα και όχι κακούργημα. Προφανώς και υπάρχει ζημία του δημοσίου για το έργο στην οδό Φιλικών, αλλά για αυτό θα αποφανθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η δικαιοσύνη. Έχει ευθύνη ο Δήμαρχος και συμπαρασύρει σε αυτήν και τα συλλογικά όργανα. Κάνει σπασμωδικές κινήσεις γιατί έχει αντιληφθεί ότι φέρει ευθύνη.

Ευτελίζει τον θεσμό του Δημάρχου ο κ. Αρετάκης και εξευτελίζει και τους συνεργάτες του. Έχει φτάσει στο σημείο να υποκαθιστά όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, τις τεχνικές υπηρεσίες και τη νομική υπηρεσία. Για τόσο σοβαρά θέματα όφειλε να καλεί στις συνεδριάσεις τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για να ενημερώνουν και να παρέχουν εξηγήσεις στα μέλη που αποφασίζουν με την ψήφο τους. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει γιατί ο Δήμαρχος θεωρεί ότι τα ξέρει όλα εκείνος. Βέβαια η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στον ίδιο. Μεγάλη ευθύνη έχουν και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που υπερψηφίζουν τις εισηγήσεις του εν λευκώ, κάτι το οποίο φρόντισε να επισημάνει και ο ίδιος ο Δήμαρχος.

Όπως είχε πει ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς «ο καλός πολιτικός πρέπει να γνωρίζει ότι δεν γνωρίζει τίποτα». Για αυτό και πρέπει να υπάρχουν σύμβουλοι με εξειδικευμένη γνώση που θα συμβουλεύουν τον Δήμαρχο. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα, ο κ. Αρετάκης θεωρεί ότι τα ξέρει όλα.

Πάμε από το κακό στο χειρότερο. Βρέχει χρήματα σε όλη την Ελλάδα και στη Ζάκυνθο κρατάμε ομπρέλα. Να παραιτηθεί ο κ. Αρετάκης, να σώσει έστω και στο ελάχιστο την όποια υστεροφημία του. Οι συνεργάτες του να αναλάβουν τις τύχες του Δήμου, μέχρι να πάμε στις επόμενες εκλογές.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background