Current track

Title

Artist

Background

Βασίλης Παλαιοθόδωρος
Προϊστάμενος Κτηματικής Υπηρεσίας Ζακύνθου

Παλαιός Αιγιαλός: Ξεκίνησε η υποβολή φάκελων για την κατοχύρωση δικαιωμάτων – Χωρίς ομπρελοκαθίσματα ο Λαγανάς φέτος, εκτός…

Δε 20/05/2024«Το 2005 και εν συνεχεία το 2011 καθορίσθηκε ο Παλαιός Αιγιαλός και o Αιγιαλός σε Καλαμάκι και Λαγανά, παρότι στον Λαγανά υπάρχει σχέδιο πόλης από το 1994. Αυτό δημιούργησε διάφορα προβλήματα.

Όταν συζητάμε για Παλαιό Αιγιαλό, αναφερόμαστε σε περιουσία που ανήκει στο Ελληνικό δημόσιο, άρα όλοι οι συμπολίτες μας που εμφάνιζαν περιουσία εντός του Παλαιού Αιγιαλού, θεωρούνταν καταπατητές. Ως όφειλα, τον περασμένο Ιανουάριο προχώρησα στην καταχώρηση του Παλαιού Αιγιαλού υπέρ του Δημοσίου, στον Λαγανά. Έτσι αποκαλύφθηκε το πρόβλημα που ήταν κρυμμένο κάτω από το χαλί.

Ακολούθως ψηφίστηκε ο νέος νόμος ο οποίος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 33/Α/4-3-2024, όπου στο άρθρο 5, παράγραφος 12, αναφέρεται στην αναγνώριση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν πριν τον ορισμό του Παλαιού Αιγιαλού.

Ο κάθε πολίτης που έχει συμβόλαια και τίτλους, θα πρέπει να καταθέσει σχετικό φάκελο στην Υπηρεσία μας για να δικαιολογήσει, να προασπίσει την ιδιοκτησία του. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των δικαιολογητικών, και αυτό είναι κάτι που θα πάρει χρόνο για να γίνει, τότε οι θιγόμενοι σήμερα ιδιοκτήτες θα κατοχυρώσουν τα δικαιώματα τους. Ήδη, ιδιώτες ξεκίνησαν να υποβάλουν αιτήσεις.

Θα προβούμε σε τεχνικό και νομικό έλεγχο σε κάθε αίτημα που κατατίθεται, αλλά επαναλαμβάνω ότι θα έχουμε καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, γιατί στην Υπηρεσία μου θα έπρεπε να έχω έξι πτυχιούχους συναδέλφους και σήμερα ο μοναδικός πτυχιούχος είμαι εγώ, με βοηθά μόνο μία υπάλληλος απόφοιτος Γενικού Λυκείου. Η Κτηματική Υπηρεσία είναι υπόστελεχωμένη. Έχω ζητήσει προσωπικό, αλλά ποιος θα έρθει σε μια Υπηρεσία με τέτοιο φόρτο εργασίας, όπου είμαστε οι «κακοί» που επιβάλλουμε πρόστιμα και κάνουμε ελέγχους και με μισθό εννιακοσίων ευρώ; Το Υπουργείο έχει την ευθύνη να μας ενισχύσει.

Το θέμα των αναγνωρίσεων θα περάσει από την επιτροπή δημοσίων κτημάτων και εφόσον δικαιωθούν συμπολίτες μας, στη συνέχεια θα πάμε σε διαγραφή Παλαιού Αιγιαλού, αλλά θα πάρει χρόνο όλο αυτό. Χρειάζεται προσωπικό και προσοχή σε κάθε έλεγχο που θα κάνουμε.

Αν δεν είμαστε 100% σίγουροι για μια ιδιοκτησία, αν δεν υπάρχουν στοιχεία, τότε το αίτημα θα απορριφθεί και βέβαια σε τέτοια περίπτωση η υπόθεση μπορεί να οδηγηθεί σε δικαστήριο. Πιστεύω ότι στον Λαγανά δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί υπάρχει το Σχέδιο Πόλης και η εφαρμογή του, που μας παρέχουν τα στοιχεία.

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του ιδίου νόμου, σε ότι αφορά τον Λαγανά, μέχρι να τελειώσει η διαδικασία αξιολόγησης του υποβαλλόμενου φακέλου, που όπως προανέφερα θα καθυστερήσει, οι επιχειρήσεις που έχουν πρόσωπο στη θάλασσα, δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να λάβουν παραχώρηση στην παραλία για να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, για ομπρέλες και ξαπλώστρες. Δεν θα προλάβουμε το φετινό καλοκαίρι, επομένως φέτος δεν θα παραχωρήσουμε χώρο στην παραλία του Λαγανά. Μόνο αν το Υπουργείο εκδώσει κάποια νεότερη εγκύκλιο και αλλάξουν με αυτή κάποια πράγματα.

Είναι περίεργο και πολύπλοκο το ζήτημα των δημοπρασιών των παραλιών.

Αν κάποιος επιχειρήσει να τοποθετήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες σε παραλία χωρίς να έχει λάβει την σχετική άδεια, είναι παράνομος, και αν αυτό βεβαιωθεί σε πιθανό έλεγχο, δεν θα μπορεί να λάβει μέρος στη διαδικασία των μισθώσεων και δημοπρασιών για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι ποινές είναι αυστηρές και προβλέπουν ακόμα και κλείσιμο του καταστήματος.

Έχουμε αναρτήσει την σχετική διακήρυξη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (αριθμός ΑΔΑ: ΡΩ4ΚΗ-ΜΩΥ) για την δημοπρασία κάποιων θέσεων με σκοπό την ανάπτυξη δραστηριοτήτων αναψυχής, στις παραλίες της Ζακύνθου. Οι διαδικασία της δημοπρασίας και η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνει ηλεκτρονικά και η ημερομηνία των ελέγχων είναι η 5η Ιουνίου. Στην δημοσιευμένη διακήρυξη αναφέρονται τα δικαιολογητικά και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στην Ηλεκτρονική Δημοπρασία. Είμαστε στη διάθεση του κάθε πολίτη για όποια βοήθεια χρειαστεί.

Το Διοικητήριο και το μικρό Διοικητήριο ανήκουν στο Ελληνικό δημόσιο. Υπάρχει σχετική νομοθεσία που επιτρέπει την παραχώρηση τμημάτων του δημοσίου και έτσι παραχωρήσαμε το κτήριο στη Περιφέρεια. Στο μικρό Διοικητήριο στεγάζονται ακόμα και Υπηρεσίες που δεν είναι του στενού Δημόσιου τομέα. Εμείς ως Κτηματική Υπηρεσία στεγαζόμαστε σε ιδιωτικό χώρο και είμαστε σε διαδικασία έξωσης. Όλα αυτά πρέπει να τα αξιολογήσουμε για να γίνει ένα νοικοκύρεμα.»


Current track

Title

Artist

Background