Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Πιο επικίνδυνο από το να μη ζητάς συγνώμη, είναι να μην καταλαβαίνεις ότι έκανες λάθος και να επιμένεις

Τε 9/12/2020



«Όταν πέσουμε σε κάποιο λάθος, κάτι που είναι ανθρώπινο, αν και βέβαια αυτά τα μεγάλα λάθη σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να γίνονται από ανθρώπους οι οποίοι είναι σε δημόσιο λειτούργημα και ασκούν δημόσια εξουσία, τότε πρέπει να ζητήσουμε μια ταπεινή συγνώμη για αυτό το οποίο πράξαμε και νομίζω ότι ο λαός είναι μεγαλόψυχος και μπορεί να μας συγχωρήσει. Αλλά το να θέλουμε να δικαιολογήσουμε το λάθος μας, το οποίο το βλέπουν όλοι, κάνοντας αναφορά ξανά στο παρελθόν, για όσα είχαν κάνει οι προηγούμενοι είναι μια λάθος τακτική. Θα έπρεπε ο Δήμαρχος να είχε αντιληφθεί το λάθος του, σχετικά με τις αναφορές που έκανε για άτομα ΑμεΑ και με μία λιτή ανακοίνωση να ζήταγε μια συγνώμη επικαλούμενος μια άτυχη στιγμή. Αυτό περίμενα για αυτό και δεν είχα εκδώσει ανακοίνωση. Όταν διαπίστωσα ότι με την ανακοίνωση του ο Δήμαρχος δεν ζητά συγνώμη αναγκάστηκα να εκδώσω δελτίο τύπου καταδικάζοντας απερίφραστα τις δηλώσεις του στο ΔΣ της ΔΕΥΑΖ. Το πιο επικίνδυνο δεν είναι να μη ζητάς μια συγνώμη, αλλά να μην καταλαβαίνεις ότι έκανες λάθος και να επιμένεις σε αυτό.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δείξει την ευαισθησία της στις ευπαθείς ομάδες, σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σε ανέργους, σε συνταξιούχους και σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, προσπαθεί να τους βοηθήσει μέσω και των προγραμμάτων απασχόλησης και των μέτρων στήριξης. Επίσης πάρα πολλά μέτρα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και για τις επιχειρήσεις που πλήττονται αλλά δυστυχώς ο Δήμος δεν λαμβάνει καμία μέριμνα και δεν ανταποκρίνεται, είναι απών από αυτή την προσπάθεια φτάνοντας στα όρια της παρανομίας.

Αναφορικά με την ανάρτηση του Δημάρχου Ζακύνθου, μέσω της οποίας έγινε αναφορά στους λόγους για τους οποίους ο Δήμος Ζακύνθου κωλύεται να προχωρήσει σε αίτημα ένταξης του έργου ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου της Ζακύνθου στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, θα ήθελα να τονίσω ότι με έκπληξη ενημερώθηκα για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ανάρτησης του κυρίου Αρετάκη. Ο κύριος Αρετάκης οφείλει να είναι πιο προσεκτικός όταν εμπλέκει στις ανακοινώσεις του φορείς όπως είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. Οφείλω, να τονίσω πως μετά επικοινωνία, που είχα ο ίδιος με το γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών κυρίου Θ. Λιβάνιου, καθώς και με το γραφείο της Προϊσταμένης της  Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου κυρία Ι. Πρίφτη ενημερώθηκα πως ο Δήμος Ζακύνθου δεν έχει κανένα απολύτως κώλυμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στην πρόσκληση με τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων.

Απευθύνομαι στον Δήμαρχο και του λέω ότι υπάρχει ένας κυβερνητικός Βουλευτής που ενδιαφέρεται για τον τόπο του, και που δεν σταματά να τρέχει από Υπουργείο σε Υπουργείο. Δεν ξέρω με ποιους συνομιλεί ο Δήμαρχος, αλλά του λέω ότι αν θέλει να επισκεφθεί ένα Υπουργείο, είμαι στη διάθεσή του να τον βοηθήσω και να πάμε και μαζί, γιατί αυτή άλλωστε είναι και η δουλειά μου. Του λέω ότι είμαι εδώ, διαθέσιμος να συνεργαστούμε για το καλό της Ζακύνθου. Υπάρχουν 50 εκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης 20-21» και είπα του Δημάρχου ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε χρήματα από αυτό το πρόγραμμα, για να γίνουν σημαντικά έργα στο νησί, στο Λόφο του Στράνη, στην Σαρτζάδα, στον Άγιο Γιώργη των Φιλικών και μέχρι σήμερα, απάντηση δεν πήρα από τον κ. Αρετάκη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αποτέλεσμα δεν θα φέρουμε με αυτό τον τρόπο, πρέπει να δουλέψουμε οργανωμένα. Αυτό φωνάζω και παρεξηγούμε από κάποιους ότι καταφέρομαι κατά του Δημάρχου. Δεν διεκδικώ καμία δημαρχία, με ενδιαφέρει να συνεργαστούμε για να φέρουμε θετικά αποτελέσματα για το τόπο μας.

Το σχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για την αξιοποίηση του Ναυαγίου, που προβλέπει την ίδρυση φορέα διαχείρισης, το πιστώνω σε όλους τους φορείς της Ζακύνθου, σε όσους τρέξαμε και διεκδικήσαμε μια λύση. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το Επιμελητήριο Ζακύνθου, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Κράτσα και εγώ από την ανάληψη των καθηκόντων μου, όλοι μας κατά τις συναντήσεις μας στα αρμόδια Υπουργεία, θέταμε την ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου. Είναι τώρα η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση σκύβει πάνω στο ζήτημα, και είναι η πρώτη φορά που έρχεται ένα Υπουργείο και νομοθετεί ειδικά για το Ναυάγιο. Αυτό είναι μια πολύ καλή θετική εξέλιξη. Ακόμα δεν έχει διατυπωθεί επίσημα κάτι σχετικά με την δομή του νέου αυτού φορέα διαχείρισης, παρότι σκέψεις μπορεί να έχουν όλοι μας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη, το μόνο που του ζήτησα ήταν να μην αιφνιδιαστώ, να είμαι γνώστης της όλης πορείας, ώστε να λάβω γνώση και για τις θέσεις όλων των τοπικών φορέων μέχρι να καταλήξουμε κάπου. Αν πρέπει να παρθούν πολιτικές ευθύνες θα τις αναλάβω και εγώ εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά θέλω να είμαι γνώστης όλης της πορείας μέχρι να καταλήξουμε και ο Υπουργός μου έδωσε την υπόσχεσή του για αυτό. Είναι ιδιαίτερα θετικό, το ότι ο Υπουργός αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του θέματος, αφού αναφέρει ότι το Ναυάγιο είναι το 2ο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο στην Ελλάδα, μετά την Ακρόπολη. Πρέπει λοιπόν τώρα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, να δώσουμε μια λύση, αν και είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα δυσαρεστηθούν. Σε μια κοινωνία αντιπαραθέσεων πιθανόν να μην μπορέσουμε να ταιριάξουμε τα πάντα. Πρέπει να δούμε το συμφέρον της Ζακύνθου και όχι τα ατομικά μικροσυμφέροντα για να μπορέσουμε να δώσουμε μια αναπτυξιακή λύση. Μείζον θέμα για το Ναυάγιο είναι να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των επισκεπτών.

Δεν πρέπει να αξιοποιηθεί μόνο ο χώρος του καραβιού αλλά η ευρύτερη περιοχή ιδιαίτερου κάλους της Ζακύνθου η οποία περιλαμβάνει διάφορα μνημεία εκκλησιαστικά και άλλα. Θα πρέπει να ξέρει ο κάθε επισκέπτης ότι δεν θα φωτογραφίσει μόνο το κουφάρι του ναυαγίου από ψηλά αλλά ότι μπορεί να κάνει έναν περίπατο και σε άλλα αξιοθέατα, μέσα από μονοπάτια που θα πρέπει να αναδείξουμε. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να το κάνουμε.»

 


Ακούστε την συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background