Current track

Title

Artist

Background

Διονύσιος Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Προεκλογικά πυροτεχνήματα οι εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις έργων για τη Ζάκυνθο. Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα

Τρ 22/10/2019


«Προεκλογικά πυροτεχνήματα οι εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις έργων για τη Ζάκυνθο. Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα.

Τα ποσά που στο παρελθόν είχαν ακουστεί, για χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων για τα Στροφάδια, 20 εκατομμυρίων για τον βιολογικό, καθώς και άλλα σημαντικά ποσά για αθλητικά έργα, αποδείχτηκε, ότι δεν υπάρχουν. Ήταν εικονικά αυτά τα χρήματα, εικονικές εγγραφές, υπερβάσεις του προϋπολογισμού.
Πιστεύει κανείς, ότι είμαι τόσο λίγος ως άνθρωπος, που θα υπήρχαν αυτά τα χρήματα και θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν; Ότι θα σαμποτάριζα αυτά τα έργα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες; Αν το έκανα αυτό, δεν θα ήμουν ικανός, όχι Βουλευτής να είμαι, αλλά ούτε πρόεδρος ενός μικρού συλλόγου. Δεν θα ήθελα να ήμουν εγώ αυτός που θα έκοβα την κορδέλα σε αυτά τα έργα;

Έγινε μια πρώτη δική μου επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χατζηδάκη, σε ότι αφορά την δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου, για χρέη της ΔΕΥΑΖ προς την ΔΕΗ. Εν συνεχεία επικοινώνησε ο Υπουργός με την διευθύντρια της ΔΕΗ για να κανονιστεί ένα ραντεβού μαζί της, το οποίο αναβλήθηκε κάμποσες φορές. Τελικά πραγματοποιήθηκε χθες αυτή η συνάντηση μαζί της, παρουσία και του Δημάρχου κ. Αρετάκη.
Το χρέος της ΔΕΥΑΖ προς την ΔΕΗ, που πλέον έχει αλλάξει πάροχο, αγγίζει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Στη διαπραγμάτευση που έγινε, καταλήξαμε στο να καταθέσει ο Δήμος μαζί με την ΔΕΥΑΖ, μια πρόταση για καταβολή δόσεων προς την ΔΕΗ ως προς την διευθέτηση αυτού του χρέους. Ο Δήμος θα καταβάλει αρχικά ένα ποσό 300 χιλιάδων ευρώ, ώστε να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί, και από εκεί και πέρα πηγαίνουμε σε μια ρύθμιση, που μπορεί να εξυπηρετηθεί, με μηνιαίες δόσεις ύψους 30 χιλιάδων ευρώ. Αυτός ο διακανονισμός που έγινε, πρέπει να περάσει από το Δ.Σ της ΔΕΥΑΖ και από το Δ.Σ της ΔΕΗ, όμως είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και θα γίνει πράξη. Ίσως μπορέσουμε επίσης, μέσα στον επόμενο χρόνο, να κάνουμε μια επαναδιαπραγμάτευση, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο που θα εξεταστεί, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, να μπούμε σε ένα κοινοτικό πρόγραμμα, για να δούμε αν μέσω αυτού, μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε την αποπληρωμή του χρέους.

Ήμουν παρών σε μια συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη, στην οποία ήταν παρόντες και οι δύο Ιεράρχες του νησιού μας. Έγινε μια συζήτηση σχετικά με το καστρομονάστηρο των Στροφάδων, και αποφασίσθηκε ότι η Υπουργός θα μιλήσει με την Περιφέρεια για το ζήτημα αυτό. Στο σημείο αυτό πρέπει να πω, ότι τα ποσά που στο παρελθόν είχαν ακουστεί, για χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων για τα Στροφάδια, 20 εκατομμυρίων για τον βιολογικό, καθώς και άλλα σημαντικά ποσά για αθλητικά έργα, αποδείχτηκε, ότι δεν υπάρχουν.
Ήταν εικονικά αυτά τα χρήματα, εικονικές εγγραφές, υπερβάσεις του προϋπολογισμού. Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα που μας έλεγαν, ήταν προεκλογικά πυροτεχνήματα.

Ο πολιτισμός είναι πυλώνας για την Ζάκυνθο. Με την Υπουργό κα Μενδώνη, συζητήσαμε για το κάστρο που κυριολεκτικά καταρρέει, όπου αν πέσουν δέντρα, αν έχουμε κατολισθήσεις, ή πιάσει φωτιά, θα κινδυνεύσει η ίδια η πόλη της Ζακύνθου. Συζητήσαμε για τα προβλήματα του μουσείου, για τις φιλαρμονικές, για το σπίτι του Ρώμα που από ότι μαθαίνουμε είναι προς πώληση, καθώς και άλλα θέματα.

Ανέκαθεν η άποψή μου ήταν να γίνει προβλήτα κρουαζιερόπλοιων στον μόλο του Αγίου Νικολάου. Αυτό το γνώριζαν όλοι και προεκλογικά.
Δεν ανακίνησα το θέμα της προβλήτας έτσι στα ξαφνικά. Έχω την πληροφόρηση ότι το έργο είναι σε στάδιο που μπορεί να ξεκινήσει και για να είναι έτοιμο το Υπουργείο Υποδομών να προκηρύξει την μελέτη, σημαίνει ότι προφανώς και υπάρχουν τα χρήματα για το έργο.
Έκρινα ότι πριν γίνει αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε που θέλουμε να κατασκευαστεί η προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια. Πρέπει άμεσα, μέσα σε είκοσι ημέρες, να αποφασίσουμε.
Αν αποφασίσουμε στον μόλο του Αγίου Διονυσίου, θα προχωρήσουμε με την υπάρχουσα μελέτη. Αν αποφασίσουμε στον μόλο του Αγίου Νικολάου, θα προγραμματίσουμε νέα μελέτη.
Αν δεν θέλουν οι Ζακυνθινοί να γίνει προβλήτα, ας το πουν, κανένα πρόβλημα. Το θέμα όμως είναι, πως αν θέλουν να γίνει προβλήτα, πρέπει να υπάρχει και μια γρήγορη υλοποιήσιμη λύση. Στον μόλο του Αγίου Νικολάου, μπορούμε να προχωρήσουμε το έργο της προβλήτας, χωρίς να απαιτείται να γίνουν και όλα τα άλλα συνοδά έργα του master plan του λιμανιού, τα οποία μπορούν να γίνουν μετά, αυτό σημαίνει ότι η προβλήτα θα μπορούσε να γίνει ενδεχομένως και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αν πάμε στον μόλο του Αγίου Διονυσίου, πρέπει να γίνουν όλα τα έργα που προβλέπονται στο master plan, πράγμα που σημαίνει ότι θα δούμε προβλήτα μετά από είκοσι χρόνια και αν θα την δούμε.

Δεν έχω προσωπικό όφελος αν γίνει η προβλήτα στον μόλο του Αγίου Νικολάου, ούτε εξυπηρετώ τα συμφέροντα κάποιων. Επίσης, δεν πήγα, αν και θα μπορούσα ως ένας κυβερνητικός Βουλευτής, να μιλήσω απευθείας με τους αρμόδιους Υπουργούς για το ζήτημα αυτό. Απευθύνθηκα στην κοινωνία και ζήτησα η κοινωνία να αποφασίσει τι θέλει.

Εμένα, δεν με έχει τρελάνει καμιά εξουσία όπως κάποιοι λένε με δελτία τύπου και αναρτήσεις. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Διονύσης Μπάστας, που σε δελτίο τύπου αναφέρει ότι με έχει τρελάνει η εξουσία, πριν από λίγες ημέρες σε κάποιο καφέ του νησιού που με είδε, μου έδινε συγχαρητήρια γιατί όπως μου έλεγε, δεν έχω αλλάξει ως άνθρωπος, έμεινα απλός όπως ήμουν. Άρα δεν με τρέλανε καμία εξουσία.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: