Current track

Title

Artist

Background

Αλέξανδρος Καποδίστριας
Μέλος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, πρώην Διευθυντής Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, πρώην Υποψήφιος Δήμαρχος Παιανίας, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας

Προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη, να αυξήσουμε το αφορολόγητο όριο και τον κατώτατο μισθό

Πα 30/09/2022


«Οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση βοηθάει το λαό, είναι θετική, όμως δεν είναι αρκετή. Σήμερα, το 28% των Ελλήνων κινδυνεύει με χρεοκοπία και αυτός ο δείκτης είναι ο 3ος χειρότερος στην Ευρώπη. Την ώρα που η μέση αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι στο 62%, στην Ελλάδα έχει φτάσει το 221%. Η αύξηση είναι τρομερή στις τιμές ρεύματος και στα βασικά αγαθά.

Η επιλογή μας είναι να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη, αυτό αποτελεί προτεραιότητά μας. Πρέπει να επανακρατικοποιηθεί η ΔΕΗ, να γίνει εξαγορά από το δημόσιο ποσοστού 51%. Να φορολογηθούν τα κέρδη. Η κυβέρνηση ουσιαστικά επιχορηγεί την ακρίβεια. Μόνο για τον τελευταίο μήνα, οι πάροχοι είχαν κέρδη ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Πρέπει να ενισχυθεί η μεσαία τάξη, να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο, ο κατώτατος μισθός και να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν είμαι λάτρης των δημοσκοπήσεων. Οι εταιρείες δημοσκόπησης, όχι μόνο στην Ελλάδα, παίζουν συγκεκριμένο παιχνίδι. Για παράδειγμα, η εταιρεία Opinion έχει εισπράξει 2,2 εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο. Αυτό σημαίνει πως τέτοιες εταιρείες έχουν κατευθυντήριες οδηγίες.

Είναι υπέρ μας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθείτο ο κ. Πιτσιόρλας. Αυτή η παρακολούθηση είχε ξεκινήσει επί ΝΔ και συνεχίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι δεν βάζουμε κανέναν πάνω από τα συμφέροντα του λαού. Θεωρώ ότι η υπόθεση Πιτσιόρλα είναι μια προσπάθεια αντιπερισπασμού από τη ΝΔ για την υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Ασφαλώς και η ΕΥΠ στα πλαίσια της εθνικής ασφάλειας, μπορεί να παρακολουθεί τον οποιονδήποτε, αν συντρέχει σοβαρός λόγος, ακόμα και πολιτικό, Βουλευτή ή και Ευρωβουλευτή. Υπάρχει όμως και το δικαίωμα της διαφάνειας, κάτι που επιτάσσει το Σύνταγμα. Αν κάποιος παρακολουθείται και έχει ενστάσεις ως προς τον λόγο, έχει το δικαίωμα να το μάθει. Όλα στο φως λοιπόν, όπως λέει ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά και εμείς.

Τελευταία ο Ερντογάν έχει εμφανίσει μια πολύ πιο επιθετική πολιτική απέναντί μας, από ότι μας είχε συνηθίσει. Τίποτα δεν πρέπει να μας τρομάζει, όμως οφείλουμε να επαγρυπνούμε. Για τα ζητήματα της πατρίδας είμαστε όλοι μαζί. Η στάση του Ερντογάν στο Ουκρανικό ζήτημα είναι αυτή που έχει προκαλέσει τη ρήξη της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Ανησυχεί πολύ τον Ερντογάν το ότι μπορεί πλέον να εξοπλιστεί και η Κύπρος. Όλα αυτά έχουν επιφέρει επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, συν βέβαια του ότι για εσωτερική κατανάλωση εν όψει Τουρκικών εκλογών, ανεβάζει τους τόνους.

Ο Πούτιν περνά τον Ρουβίκωνα με την κίνηση προσάρτησης τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του και πως θα διασφαλίσει αυτές τις επαρχίες υπό την κυριαρχία του. Ελπίζω να μην δούμε ακραία σενάρια.

Ασκήθηκε έντονη κριτική για το περίφημο δημοψήφισμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εάν σε εκείνο το κείμενο-σεντόνι του δημοψηφίσματος, αναφέρεται έστω και μία φορά πως είναι για το «ναι» ή το «όχι» παραμονής στην Ευρώπη, εγώ θα παραιτηθώ από την πολιτική, δεν θα ασχοληθώ άλλο. Δεν υφίσταται, ήταν άλλο το ερώτημα. Ώριμα αποφάσισε τότε ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση. Μπορεί κάποιοι αριστεροί από εμάς, να αισθανθήκαμε προδομένοι, όμως η πολιτική δεν ασκείται με το συναίσθημα αλλά με τη λογική.

Τη Ζάκυνθο την αγαπώ, θέλω να βλέπω να προοδεύει σε όλα τα επίπεδα, όμως παρατηρώ φαινόμενα που με θλίβουν. Έχει εγκαταλειφθεί η ανακύκλωση και οι εργαζόμενοι στη καθαριότητα δικαίως διαμαρτύρονται γιατί δεν ικανοποιούνται τα δίκαια αιτήματά τους. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο άναρχης και χωρίς πλαίσιο, τουριστικής ανάπτυξης του τόπου. Υποφέρουν από αυτή την αναρχία οι ακτές μας. Άναρχη δόμηση παντού. Αισθάνομαι ότι κάποιοι από εμάς τους Ζακυνθινούς δεν αγαπάμε το νησί μας,  και η κριτική απευθύνεται στους φορείς εξουσίας. Η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε με το σύνθημα της εξυγίανσης και κατέληξε να αυθαιρετεί σε όλα τα πεδία. Δεν έχει προγραμματισμό, είναι χωρίς σχεδιασμό και για αυτό δεν είναι μια Δημοτική Αρχή που μας ικανοποιεί. Είμαστε νησί που παράγει πολιτισμό και δεν έχουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις από τον Δήμο.

Σχετικά με το Ναυάγιο, και εξετάζοντας την εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο αποφασίσθηκε να προστατευτεί το πλοίο και η γύρω περιοχή, είμαι επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα. Δεν είναι κακό να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να διασωθεί το πλοίο και να υπάρχουν όροι ασφάλειας για τους επισκέπτες, αλλά με διαφάνεια, όχι με απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων. Αυτή η κυβέρνηση λατρεύει τις απευθείας αναθέσεις.

Ήμουν διευθυντής του ΕΚΑΕ, του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, σε έναν ιστορικό θεσμό που ιδρύθηκε το 1978 από την τότε Ολυμπιακή Επιτροπή. Είχαμε μια μονάδα που συνετέλεσε στις έρευνες για την αθλιατρική, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να καθιστούν υποχρεωτικές οι καρδιολογικές εξετάσεις των αθλητών σε προληπτικό επίπεδο, ενώ παράλληλα κάναμε έρευνα για ντόπινγκ. Με δική μου εισήγηση, το ΕΚΑΕ πέρασε από το ΟΑΚΑ στον Δημόκριτο και παραμένει μέχρι σήμερα.

Αγαπώ την πολιτική, χωρίς την πολιτική δεν μπορώ να ζήσω και θέλω να προσφέρω στην πατρίδα μου, από την οποία έλειπα για δεκαπέντε χρόνια, εξαιτίας κάποιων προσωπικών λόγων. Είμαι προτεινόμενος υποψήφιος Βουλευτής Ζακύνθου στις επερχόμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το έχω αποδεχτεί, όμως οι τελικές αποφάσεις για τους υποψηφίους θα παρθούν σε κεντρικό επίπεδο.»

 


Ακούστε τη συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background