Current track

Title

Artist

Background

Διονύσιος Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Ψεύδη και μικροπολιτική από τον Δήμαρχο – Μιλάω δημόσια, όχι πίσω από κλειστές πόρτες

Πε 7/04/2022  • Οι Κοινοτάρχες του νησιού έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται.
  • Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της η Δημοτική Αρχή.
  • Η ΔΕΥΑ του Δήμου Ζακύνθου είναι η μοναδική στην Ελλάδα, με κομμένο το ηλεκτρικό ρεύμα στα αντλιοστάσια.
  • Σκοπιμότητα και μικροπολιτική πίσω από την άρνηση υποβολής ασφαλιστικών μέτρων κατά της Volterra.
  • Έχω ζητήσει από τον Υπουργό κ.Πέτσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση γαι τη ΔΕΥΑΖ.
  • Παρέμβηκα για να διαγραφούν πρόστιμα 1.400.000€ που είχαν επιβληθεί στον Δήμο για τους ναυαγοσώστες.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε με τον Δήμαρχο, να συμφωνήσουμε σε βασικά ζητήματα. Ειλικρινά έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Η ΔΕΥΑ του Δήμου Ζακύνθου είναι η μοναδική στην Ελλάδα, με κομμένο το ηλεκτρικό ρεύμα στα αντλιοστάσια, λόγω οφειλών στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Έχω ξαναπεί, ότι είναι αυθαίρετη, είναι παράνομη αυτή η διακοπή και ότι υπάρχουν άλλα μέτρα που θα μπορούσε να επιλέξει η Volterra για να εισπράξει τα οφειλόμενα. Ο Δήμαρχος επέλεξε αυτή τη συγκεκριμένη οδό, για να πιέσει τους δημότες να πληρώνουν. Υπάρχει σκοπιμότητα.

O Δήμαρχος είπε «θα κόψω το νερό, για να τους πιέσω να πληρώσουν και θα στέλνω υδροφόρες στις Κοινότητες και στα σπίτια που εγώ θέλω, για να μου δίνουν και συγχαρητήρια». Μιλάμε ξεκάθαρα για μικροπολιτική. Είχα πει επανειλημμένα στον Δήμαρχο, ότι πρέπει να προηγηθεί της διακοπής ηλεκτροδότησης καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά τις Volterra. Έπρεπε να το είχε κάνει έναν με δύο μήνες πριν. Δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο. Να θυμίσω ότι ανήμερα της εορτής της 25ης Μαρτίου, είχα δει τον Δήμαρχο, τον είχα ρωτήσει αν κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, μου είχε απαντήσει ότι το έκανε, αλλά αποδείχτηκε ότι μου έλεγε ψέματα.

Τη νύχτα με τις δύο πρόσφατες φωτιές στα ορεινά, επικοινώνησα προσωπικά με τον Προϊστάμενο του ΔΕΔΔΗΕ κ. Κούτση και του ζήτησα να δώσει ρεύμα στα αντλιοστάσια για να αντιμετωπίσουμε τα μέτωπα. Τι άλλο να κάνω;

Έχω προσωπικά επισκεφθεί τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα ζητώντας οικονομική ενίσχυση στη ΔΕΥΑΖ για να πληρώσει τις οφειλές της στην Volterra. Πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθεί αυτή η ενίσχυση, όπως θα δοθεί και σε άλλους Δήμους. Αλλά από εκεί και πέρα, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της η Δημοτική Αρχή.

Όποτε με χρειάζονται στο Δήμο, όταν με έχουν ανάγκη, με καλούν να τους βοηθήσω και όταν έρθουν τα θετικά αποτελέσματα μιλάνε για αυτά σαν να είναι αποτελέσματα δικών τους ενεργειών. Προσπαθώ να τον βοηθήσω τον Δήμαρχο και το κάνω επειδή μου το ζητάνε οι συνεργάτες του, γιατί ο ίδιος δεν έχει το θάρρος να το κάνει. Έτσι έπραξα με τις 300 χιλιάδες ευρώ που αφορούσαν τις εκπτώσεις του Ιανού, έτσι έπραξα με την παρέμβασή μου για να μην πληρώσει τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στον Δήμο ύψους 1.400.000 ευρώ για τους ναυαγοσώστες. Από εκεί και πέρα, άλλα λέει ο Δήμαρχος μπροστά μου και άλλα πίσω μου. Κάνει ασαφείς δηλώσεις και ψεύδη. Εγώ ότι λέω, το λέω δημόσια, στα μέσα μαζικής ενημέρωσής, απευθυνόμενος στον Ζακυνθινό πολίτη που με ακούει, δεν τα λέω σε γραφεία κλεισμένος, πίσω από πόρτες κλειστές.

Οι Κοινοτάρχες του νησιού έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται. Τους είχαν υποσχεθεί τρία έργα που ουδέποτε έγιναν, νερό δεν έχουν και δέχονται μεγάλη πίεση από τους συγχωριανούς τους. Οφείλει η Δημοτική Αρχή να συγκαλέσει την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ζητούν οι Κοινοτάρχες, για να τους ακούσουν και να δώσουν λύσεις.

Έχουμε μια εισαγόμενη ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τους αδύναμους, στο μέτρο που μπορεί, βάση του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε. Πρέπει να στηρίξει και η Ε.Ε, ειδικά χώρες όπως εμείς, που έχουμε περάσει μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και μνημονίων. Πράγματι υπάρχει αισχροκέρδεια σε πολλά βασικά αγαθά, την οποία και πρέπει να χτυπήσουμε. Έχουν παρθεί μέτρα που τώρα πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα, μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών.

Για να κρατηθούν όρθια τα δημόσια νοσοκομεία, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, λόγω της πανδημίας, έκλεισαν πανελλαδικά τα τακτικά ιατρεία. Αυτό συνέβη και στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Δεν ήταν μια δική μου επιλογή.

Δέχομαι μια σειρά παραπόνων από πολίτες, για δυσκολία εξυπηρέτησής τους στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Δεν κάνω καμιά ρουσφετολογική πολιτική, δεν κάνω καμιά παρέμβαση προς τη διοίκηση, υπό την έννοια που αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ Ζακύνθου. Μάλλον κάποιοι στο Νοσοκομείο δεν θέλουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και κάποιοι άλλοι την κάνουν. Αυτό πρέπει να το εξετάσει το Υπουργείο και η Διοίκηση του Νοσοκομείου. Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ Ζακύνθου κ. Κάρτσακας με έχει επιβραβεύσει κατ’ ιδίαν, αλλά προφανώς τώρα λέει δημόσια άλλα, για να κάνει πολιτική πάνω στην υγεία. Πάντως έχω ενδοιασμούς αν αυτή η συγκεκριμένη ανακοίνωση με το ύφος που έχει γράφτηκε από το τοπικό ΠΑΣΟΚ.

Ξεχάσαμε ότι 140 άτομα προσλήφθηκαν στο Νοσοκομείο; Ότι η ΜΕΘ λειτουργεί από το 2020; Ότι κρατήσαμε την Καρδιολογική Κλινική με απόσπαση Καρδιολόγου, ότι κρατήσαμε την διευθύντρια κα Κατσαρού στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού; Ότι φέραμε νέα μηχανήματα, αυξήσαμε σημαντικά τον προϋπολογισμό του ιδρύματος, έχουμε μια πλήρως στελεχωμένη ΜΕΘ στην οποία τώρα αλλάζουμε τα κρεβάτια, ότι κρίναμε άγονο το Νοσοκομείο Ζακύνθου για να υπάρχουν περισσότερα κίνητρα στους γιατρούς που θέλουν να προσληφθούν, ότι εξωραΐσαμε στους ανοιχτούς χώρους;

Πράγματι λείπουν δύο θέσεις Παθολόγων και δύο θέσεις Καρδιολόγων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν λειτουργεί το Νοσοκομείο, ή είναι σε κίνδυνο. Θα αποσπάσουμε γιατρούς από άλλα Νοσοκομεία αν χρειασθεί. Πρόβλημα λόγω έλλειψης γιατρών υπάρχει και σε άλλα Νοσοκομεία, ας δει κάποιος τι γίνεται σε Λευκάδα, Κεφαλονιά και Κέρκυρα. Το Νοσοκομείο μας έχει σχεδόν όλες τις ειδικότητες, μία με δύο λείπουν. Αρχές Μαΐου θα ανοίξουν και πάλι τα τακτικά ιατρεία.

Ας ρωτήσει τους συντρόφους του ο κ. Κάρτσακας, αυτούς που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ξαναγύρισαν στο ΠΑΣΟΚ, ποιοι ευθύνονται και ποιοι στήριξαν τον κ. Αρετάκη.

Αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ναυαγίου. Χθες είχα μια επικοινωνία με την Πρόεδρο της Επιτροπής κα Διονυσοπούλου, η οποία μου είπε ότι σχεδιάζονται κάποια πράγματα. Θα την συναντήσω την επόμενη Τρίτη, ώστε να ενημερωθώ επακριβώς.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background