Current track

Title

Artist

Background

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ»

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Τε 25/01/2023



Η εκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας – εκτός των άλλων τραγικών για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου μέτρων- χαρακτηρίζεται αδιαμφισβήτητα από σταθερές και σκόπιμα σχεδιασμένες επιλογές υποβάθμισης της Καλλιτεχνικής Παιδείας και στις δύο βαθμίδες της Εκπαίδευσης, με μείωση διδακτικών ωρών, κατάργηση μαθημάτων, ανάθεση της διδασκαλίας τους στο δάσκαλο της τάξης, μη σύσταση οργανικών θέσεων για τις εν λόγω ειδικότητες και μη συμπερίληψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων καλλιτεχνικών μαθημάτων στο πρόγραμμα των μόνιμων διορισμών. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται τώρα να προστεθεί η υποβάθμιση της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των απόφοιτων καλλιτεχνικών σχολών τριετούς φοίτησης σε ισόβαθμους με απόφοιτους λυκείου, με βάση το ΠΔ 85/2022. Με το διάταγμα αυτό, υλοποιούνται ευρωπαϊκές κατευθύνσεις ένταξης των καλλιτεχνικών σχολών στο επίπεδο των ΙΕΚ ( επίπεδο 5 της Ε.Ε.), σοβαρά υποβαθμισμένο.

Μέχρι το 2003, οι καλλιτεχνικές σπουδές, μαζί με τα ΤΕΙ θεωρούνταν «Ανώτερη» βαθμίδα εκπαίδευσης. Από το 2003 και έπειτα, με την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών( συνθήκη Μπολόνια και κατάταξη των τίτλων σπουδών σε επίπεδα 1-8) , τα πτυχία αυτά έμειναν μετέωρα και «αδιαβάθμητα». Πέρα από τις σχολές Καλών Τεχνών , που είναι Ανώτατες εδώ και δεκαετίες και τα Πανεπιστημιακά Τμήματα Θεατρικών Σπουδών, Μουσικών Σπουδών και της Ανώτατης Σχολής Κινηματογράφου, η πρακτική κυρίως καλλιτεχνική εκπαίδευση στη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό στη χώρα μας είναι πλήρως εμπορευματοποιημένη και έχει ανατεθεί σχεδόν αποκλειστικά σε ιδιωτικές σχολές χωρίς ομοιογενές περιεχόμενο, οι οποίες και δυσβάσταχτα δίδακτρα απαιτούν από τους σπουδαστές τους και τα πτυχία που τους εξασφαλίζουν είναι χωρίς αντίκρισμα και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Οι παρακάτω επιλογές της Κυβερνητικής Πολιτικής αποτελούν αδιαμφισβήτητα σε όλους τεκμήρια για τη δραματική μετάβαση από το όραμα « ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ» στο δόγμα « ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ»:

2012 Κατάργηση του Μαθήματος « Στοιχεία Θεατρολογίας» από την Α’ Λυκείου (Υ.Α. 124662/Γ2/1-11-2011). Στο Γυμνάσιο δεν υπήρξε ποτέ ανάλογο μάθημα.

2016 Κατάργηση του Μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε’ και Στ’ Τάξη του Δημοτικού, ως συνέπεια της μείωσης του ωρολόγιου σχολικού προγράμματος και παράλληλα αναγνώριση στον Κλάδο ΠΕ70 (Δασκάλων) της δυνατότητας διδασκαλίας του μαθήματος, σε περίπτωση μη πρόσληψης εκπαιδευτικών αντίστοιχων ειδικοτήτων (Π.Δ. 79/2017-ΦΕΚ 109 Α΄/1-8-2017)

2020 Κατάργηση των Καλλιτεχνικών μαθημάτων καθ’ ολοκληρία στο Λύκειο (Καλλιτεχνική Παιδεία-Θέατρο, Εικαστικά, Μουσική-Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο- Project).

2021 Εισαγωγή Εργαστηρίων Δεξιοτήτων από το Νηπιαγωγείο έως το Γυμνάσιο με Α΄ ανάθεση στο Δημοτικό στον κλάδο ΠΕ70 (Δασκάλων)

2021 Ενεργοποίηση Πρωτοβουλίας «Τέχνη και Σχολείο»

‘Συνεργασία φυσικών ή νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή καλλιτεχνικού έργου με τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν καλλιτεχνικά μαθήματα ή εκπαιδευτικούς-υπεύθυνους για θεατρικές ή άλλες ομάδες, με σκοπό την παραγωγή και παρουσίαση καλλιτεχνικών δράσεων, εκτός σχολικού ωραρίου και εντός σχολικού περιβάλλοντος’…. αποβλέποντας κυρίως στη λειτουργία του ολοήμερου προγράμματος στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και επικαλούμενη τη δυνατότητα αξιοποίησης διαθέσιμων κονδυλίων από προγράμματα ΕΣΠΑ, ενίσχυση από τον τακτικό προϋπολογισμό, διαχείριση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιπλέον κονδυλίων από τους Δήμους» σε άρρηκτη συμπόρευση με τα κριτήρια της επικείμενης εσωτερικής αξιολόγησης- αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας ως προς το εκπαιδευτικό της έργο, στις θεματικές ενότητες 4,10,11 και 14: εύρεση νέων πόρων, ίδρυση ομίλων, συνεργασία με εξωτερικούς κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα!!!
( ΥΑ 6603/ΓΔ4/20-1-2021 –ΦΕΚ 140 Β’)

2022 Υποβάθμιση αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ΔΕ ( ΠΔ 85/2022)

Τασσόμαστε απόλυτα υπέρ της θεσμοθέτησης άρρηκτων και πάγιων δεσμών ανάμεσα στην ΠΑΙΔΕΙΑ και στον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτιστικής ζωής του τόπου, στην αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Παιδείας από την Πρωτοβάθμια ως την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην επαναφορά των Καλλιτεχνικών μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σε όλες τις τάξεις, στη σύσταση οργανικών θέσεων και στην κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων με κριτήρια αντικειμενικότητας και ισονομίας σύμφωνα με τις αρχές του Συντάγματος.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 Άμεση απόσυρση του Π.Δ. 85/2022
 Αναβάθμιση των Καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Επαναφορά όλων των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου και σε όλες τις Βαθμίδες της Εκπαίδευσης
 Σύσταση οργανικών θέσεων για θεατρολόγους, εικαστικούς, μουσικούς.
 Ανάθεση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων.
 Κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων Ανώτερων και Ανώτατων καλλιτεχνικών σχολών
 Ίδρυση Ανώτατων Πανεπιστημιακών Καλλιτεχνικών Σχολών-Ακαδημιών για ηθοποιούς, χορευτές, σκηνοθέτες , μουσικούς.

ΤΟ Δ.Σ.
Η πρόεδρος Η γραμματέας
Λάζου Έφη Χριστοφόρου-Λιβάνη Άννα


Current track

Title

Artist

Background