Current track

Title

Artist

Background

Νίκος Ακτύπης
Πρώην Δήμαρχος Ελατίων

Στα ορεινά δεν έχουμε νερό και τρεις Βολιμιάτες ψήφισαν οριζόντια αύξηση 20% στα τέλη ύδρευσης – Υπέβαλα προσφυγή στην Αποκεντρωμένη

Δε 23/01/2023«Έχω υποβάλει προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της απόφασης της ΔΕΥΑΖ και της Οικονομικής Επιτροπής για οριζόντια αύξηση στα τέλη ύδρευσης κατά 20% που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 50 και 60%. Θεωρώ ότι αυτή η αύξηση με προσβάλει προσωπικά.

Δεν νοείται στη Δημοτική Ενότητα Ελατίων να μην έχουμε ολοκληρωμένο δίκτυο ύδρευσης και οι κάτοικοι να καλούνται να πληρώσουν 20% αύξηση για τον αέρα που οι περισσότεροι υδρομετρητές καταγράφουν. Μας αδικεί αυτή η απόφαση, γιατί στα ορεινά δεν έχουμε νερό, έστω όπως έχει η πεδινή Ζάκυνθος και η πόλη. Το καλοκαίρι μία μέρα παίρνουμε νερό, δέκα μέρες δεν έχουμε. Υπάρχει χρηματοδότηση για έργα ύδρευσης στην ορεινή Ζάκυνθο, το γνωρίζει η Δημοτική Αρχή και δεν έχει κάνει τίποτα για να τα υλοποιήσει. Όταν τα γνωρίζει όλα αυτά δεν είναι δυνατόν εισηγείται αύξηση τελών.

Είναι λυπηρό στην Οικονομική Επιτροπή να συμμετέχουν τρεις Βολιμάτες και να ψηφίζουν με αυτόν τον τρόπο. Η κα Καψαμπέλη θυμήθηκε τώρα να πάει στη Βολίμα για να κόψει την πίτα, αγνοώντας τις Τοπικές Κοινότητες. Ο κ. Σπίνος αμφιβάλω αν γνωρίζει κατά που πέφτει η Βολίμα, και ο κ. Αρετάκης. Αυτά τα τρία μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που κατάγονται από τα ορεινά εισηγήθηκαν και ψήφισαν την αύξηση των τελών ύδρευσης. Ας το γνωρίζουν αυτό οι κάτοικοι των ορεινών.

Προσέφυγα κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, γιατί σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι διατάξεις του νόμου που αφαίρεσε αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο για να τις μεταβιβάσει στις Επιτροπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Όσες αποφάσεις αφορούν τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες ακυρώνονται αναδρομικά από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο καθορισμός των δημοτικών τελών, αποφασίζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι στην Οικονομική Επιτροπή. Θέλω να πιστεύω ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα αποφασίσει τα νόμιμα.

Σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ο Δήμαρχος όφειλε να αποφύγει την επιβάρυνση των δημοτών. Αντίθετα ακολούθησε τον εύκολο δρόμο της αύξησης των τελών. Θα πρεπε να διεκδικήσει από το κράτος την οικονομική ενίσχυση της ΔΕΥΑΖ για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ενέργειας.

Αν ο Δήμαρχος ήθελε να δείξει στη κυβέρνηση πως κάτι κάνει, θα μπορούσε όχι να επιβάλει αυξήσεις αλλά να είχε κάνει έργα για να έχουμε καλύτερης ποιότητας νερό και σε επάρκεια, να είχε προχωρήσει το έργο του δικτύου ύδρευσης στα ορεινά.

Ακούγαμε από την Δημοτική Αρχή ότι για όλα φταίνε οι παλαιότεροι. Ακούγαμε υποσχέσεις από τον κ. Αρετάκη, οι οποίες αποδείχτηκαν φρούδες. Τελικά το μόνο που κάνει είναι να λειτουργεί εκδικητικά, διατάσσοντας έλεγχο σε όποιον του πάει κόντρα. Εμένα δεν με κρατάει κανείς και το λέω δημόσια. Ξέρει ο κ. Αρετάκης τι εννοώ και το σταματώ εδώ.

Έγινε παιχνίδι στις προηγούμενες εκλογές, παιχνίδι που παίχτηκε σε κάποια γραφεία, έτσι αφαιρέθηκε η μία από τις δύο έδρες της Δημοτικής Ενότητας Ελατίων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μη εκλογή μου παρότι ήμουν πρώτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του κ. Αγαλιανού.

Η αρχή του ενός ανδρός αποδείχτηκε ότι δεν λειτουργεί, ο αυτοκράτορας είναι γυμνός. Και με απασχολεί και με ενδιαφέρει το θέμα των εκλογών στον Δήμο. Η Ζάκυνθος σήμερα δεν χρειάζεται μόνο έναν Δήμαρχο, αλλά και δέκα καμικάζι. Δυστυχώς οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Αν υπάρξει κάποια ενωτική αυτοδιοικητική προσπάθεια που να με εμπνέει, θα συμμετέχω στις Δημοτικές εκλογές, διαφορετικά προτιμώ να κάτσω σπίτι μου.»

 

 


Current track

Title

Artist

Background