Current track

Title

Artist

Background

Θοδωρής Γαλιατσάτος
Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Περιφερειακού Συμβουλίου, πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Στην 8η θέση έχει υποχωρήσει στην απορρόφηση χρημάτων η Περιφέρεια μας – Σύντομα θα δούμε και απεντάξεις

Τε 4/05/2022


«Ο απολογισμός της Περιφερειακής Αρχής, ήταν μια ανούσια και βερμπαλιστική συρραφή κειμένων τριακοσίων σελίδων, που επαναλάμβαναν τα ίδια ακριβώς πράγματα. Έγινε μια προσπάθεια να γίνει στα κλεφτά αυτός ο απολογισμός, ακριβώς γιατί δεν εμπεριείχε τίποτα το ουσιαστικό.

Όταν εμείς είχαμε κάνει τον δικό μας απολογισμό, ήταν παρόντες Δήμαρχοι και Βουλευτές, έγινε διάλογος και κατατέθηκαν παρατηρήσεις. Αυτό πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται σύμφωνα και με τη νομοθεσία. Το ότι δεν ήρθαν όσοι προσκλήθηκαν αποτελεί και μια απαξίωση. Βέβαια εδώ είχαμε και μια συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη και όχι με τη φυσική παρουσία όλων. Αυτό είναι κάτι που αποφασίζεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο, το Προεδρείο, και όχι από την κα Κράτσα. Έπρεπε ειδικά αυτή η ειδική συνεδρίαση του δημόσιου απολογισμού να γίνει με τη φυσική παρουσία όλων.

Μέσα στον απολογισμό υπάρχουν δύο βασικές εικόνες. Η 1η είναι η παρουσίαση έργων, που έγινε, αλλά αυτά τα έργα είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Η 2η είναι αυτή του «θα», είναι του «θα κάνω, θα σχεδιάσω», και αυτό δεν είναι απολογισμός, είναι εξαγγελίες, είναι κάτι άλλο. Επομένως, η όλη διαδικασία ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Όταν λέμε ότι αυτός ο απολογισμός είναι επιζήμιος, εννοούμε ότι δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις για θέματα που άπτονται του κοινωνικού συμφέροντος.

Γιατί παραμένουν ακόμα στα συρτάρια της Περιφέρειας οι αποζημιώσεις πολιτών και επιχειρήσεων από τον «Ιανό» και τον «Μπάλο»; Ακόμα δεν έχει στείλει η Περιφερειακή Αρχή στο κράτος τους φακέλους για να αποζημιωθούν οι πολίτες για ζημιές που προκάλεσε ο «Μπάλος» ο οποίος κυρίως έπληξε την Κέρκυρα.

Η Περιφερειακή Αρχή θυμήθηκε μετά από είκοσι μήνες τον «Ιανό», για να πάει σε απευθείας αναθέσεις έργων, που είναι η χαρά των εργολάβων;

Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις μας, η Περιφερειακή Αρχή αδιαφόρησε για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, επικροτώντας τον ακρωτηριασμό του. Συνηγόρησε στην ελάχιστη βάση εισαγωγής. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προσπάθησε να διατηρήσει τη δυναμική του, αλλά η Περιφερειακή Αρχή δεν έκανε τίποτα.

Έχουμε αριθμητικά δεδομένα που δεν αμφισβητούνται και που δείχνουν ότι τον Αύγουστο του 2019 που εμείς παραδώσαμε, η Περιφέρειά μας ήταν στη 4η θέση σε ότι αφορά την απορρόφηση χρημάτων μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, ενώ τώρα έχει υποχωρήσει στην 8η θέση. Έχει ευθύνη για αυτή την εξέλιξη η κα Κράτσα, γιατί θα έπρεπε η ίδια να συντονίσει και να ελέγξει τον μηχανισμό απορρόφησης κονδυλίων. Το ότι η Περιφέρειά μας είναι υποστελεχωμένη δεν αποτελεί δικαιολογία, όλες οι Περιφέρειες είναι. Προφανώς η κα Κράτσα δεν έχει ακόμα αντιληφθεί το πως λειτουργεί το ΕΣΠΑ.

Υπερηφανεύεται η κα Κράτσα ότι είμαστε πρώτοι σε ένταξη έργων, όμως ακριβώς αυτό είναι και η μεγάλη της αποτυχία, γιατί δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για τα έργα, έχει μείνει μόνο στις εντάξεις και σύντομα θα αναγκαστεί να δει τις απεντάξεις αυτών των έργων.

Η κα Κράτσα έχει πάει τρεις φορές στο Ντουμπάι, είδατε κάποιο αποτέλεσμα, προκύπτει κανένα αποτέλεσμα από αυτά τα ταξίδια; Είχαμε κάποιες συμφωνίες, κάποιες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις; Είδατε κανέναν με κελεμπία να έρχεται στα Ιόνια Νησιά; Τελικά μήπως η κα Κράτσα πήγε στο Ντουμπάι για να κάνει τουρισμό η ίδια; Την τελευταία φορά ταξίδεψαν στο Ντουμπάι δέκα άτομα για μία εβδομάδα. Αυτό το ταξίδι κόστισε 100 χιλιάδες ευρώ. Γιατί ξοδεύτηκαν τόσα πολλά χρήματα για κάτι που δεν αποδίδει τίποτα;

Εμείς λέγαμε ότι τα υδατοδρόμια θα κατασκευαστούν από την Περιφέρεια και οι άδειες τους θα έβγαιναν στο όνομα των Λιμενικών Ταμείων. Η κα Κράτσα μας είχε κατηγορήσει ότι δεν είχαμε κοστολογήσει σωστά τα έργα, και από τις 880 χιλιάδες ευρώ, πήγαμε στα τρία εκατομμύρια κόστος για τα υδατοδρόμια. Η εμμονή τους να πάνε σε απευθείας ανάθεση κόστισε το μπλοκάρισμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η κα Κράτσα είναι πρώτη σε fake φωτογραφίες για τη δημιουργία εντυπώσεων. Η δήθεν υπογραφή της για την κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων στη Ζάκυνθο ήταν Fake. Η υπογραφή της σύμβασης ήταν ανάμεσα στον Δήμο και τον ανάδοχο εργολάβο, τι δουλειά είχε εκεί η κα Κράτσα;

Η κα Κράτσα βιάστηκε από τώρα να δηλώσει εκ νέου την υποψηφιότητά της στις επόμενες εκλογές. Γιατί το έκανε από τώρα, ενώ είναι εν ενεργεία Περιφερειάρχης; Μήπως γιατί αμφισβητείται εσωκομματικά και δεν αναφέρομαι μόνο ως προς την Κέρκυρα, αλλά και από τη Ζάκυνθο, που άλλα περίμενε και άλλα είδε από την ίδια;

Εμείς θα διεκδικήσουμε εκ νέου την Περιφερειακή Αρχή στις προσεχείς εκλογές. Αυτή είναι η πρόθεσή μας.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background