Current track

Title

Artist

Background

Γιάννης Γιατράς
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας, απέχουμε από τις παραστάσεις μας στα δικαστήρια μέχρι τις 5 Ιανουαρίου – Η κυβέρνηση αποφεύγει τον διάλογο

Πε 14/12/2023«Η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά τον διάλογο, δεν επιθυμεί την διαβούλευση. Αμέσως μετά τις εκλογές έθεσε αιφνιδιαστικά σωρεία μέτρων κατά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μέτρα που έχουν και θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία. Πλήττονται αυτοί που έχουν πενιχρά εισοδήματα, ενώ μένει τελείως ανεξέλεγκτη η μεγάλη μάζα της φοροδιαφυγής.

Δεν εισακούστηκαν οι διαμαρτυρίες της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, που καλύτερα από τον καθένα ξέρουν τι θα συμβεί. Αν από τους 750 χιλιάδες επαγγελματίες στους οποίους επιβάλλεται το τεκμαρτό κριτήριο εισοδήματος, οι δέκα χιλιάδες εξ αυτών ζητήσουν φορολογικό έλεγχο, θα καταρρεύσει ολόκληρος ο φορο-ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους.

Σε ότι αφορά τον δικό μας χώρο, έχουμε θέση ερωτήματα προς την κυβέρνηση και έχουμε λάβει αρνητικές απαντήσεις. Δεν δέχονται την αύξηση του παράβολου. Ζητάμε να μειωθεί ο δικαστηριακός ΦΠΑ που στην Ελλάδα είναι 24%, να πάει στο 13% όπως είναι σε όλη την Ευρώπη. Δεν το δέχονται.
Το κράτος οφείλει αμοιβές νομικής βοήθειας από το 2019. Ζητά από τον δικηγόρο να καλύψει τους ευάλωτους και ως προς αυτό ασφαλώς και δεν έχουμε πρόβλημα, αλλά τον πληρώνει μετά από πέντε χρόνια. Θα πληρωθούν οι δικηγόροι; Και μιλάμε για τις ελάχιστες αμοιβές του παράβολου.
Θέλουν να συνενώσουν 19 Πρωτοδικεία της χώρας, ευτυχώς δεν συμπεριλαμβάνεται της Ζακύνθου για λόγους νησιωτικότητας. Θα καταργήσουν το τέλος επιτηδεύματος; Τι θα γίνει με τη ληστρική πολιτική των funds που βάζουν το μαχαίρι στον πολίτη οφειλέτη; Απαιτούν από τους δανειολήπτες για να ανασταλεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας τους, να πληρώσουν προκαταβολικά το 10% του χρέους. Εδώ μιλάμε για δάνεια των 400 και 500 χιλιάδων ευρώ. Πως θα ανταπεξέλθουν αυτοί οι άνθρωποι; Μιλάμε για ουσιαστικά κοινωνικά ζητήματα που τα έχουμε θέσει. Είναι πολύ ωραίο να νομοθετείς αλλά που είναι η κοινωνική πρόνοια;

Οι κινητοποιήσεις μας είναι αποτέλεσμα ομόφωνων αποφάσεων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, εκ των οποίων το 95% των μελών τους πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα. Άρα δεν ασκούμαι αντιπολίτευση.

Το 35% των δικηγόρων έχει σε ρύθμιση τις ασφαλιστικές του εισφορές. Είμαστε ένας κλάδος που έχει πληγεί σε τεράστιο βαθμό οικονομικά την τελευταία δεκαπενταετία.

Για πολλοστή φορά έρχεται αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αυτά είναι πολύ σοβαρά νομοθετήματα που δεν θα έπρεπε να αλλάζουν ανά δύο χρόνια. Εδώ αλλάζει άρδην η φιλοσοφία του ποινικού δικαίου. Μια αναμόρφωση απαιτεί μια προσέγγιση πάρα πολύ σοβαρών επιστημόνων και με μια σοβαρή προεργασία.

Οι φυλακές έχουν δέκα χιλιάδες θέσεις. Αν οι πλημελληματικού χαρακτήρα ποινές μετατραπούν σε φυλάκιση, θα οδηγηθούν στη φυλακή σαράντα χιλιάδες άνθρωποι. Σε ποιες φυλακές θα πάνε;

Είναι δυνατόν σοβαρά αδικήματα να εκδικάζονται από μονομελείς συνθέσεις δικαστηρίων; Αυτό είναι επικίνδυνο. Το θέμα της ταχείας απονομής της δικαιοσύνης είναι πρόβλημα που εστιάζεται στην Αθήνα. Στην επαρχία έχουμε ταχεία απονομή δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση έχει πάρει λευκή επιταγή στις εκλογές με το ποσοστό του 41% που έλαβε, αλλά δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει. Μια λευκή επιταγή δεν μπορεί να πλαστογραφείτε. Αυτά που έφερε η κυβέρνηση ήταν εκτός πολιτικών όρων.

Για όλα τα ανωτέρω, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας και απέχουμε από τις παραστάσεις μας στα δικαστήρια μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2024, εκτός κάποιων αναγκαίων εξαιρέσεων. Στις 4 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και θα επανακαθορίσουμε τη στάση μας.»


Current track

Title

Artist

Background