Current track

Title

Artist

Background

Σταύρος Κοντονής
Πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού

Τα κακώς κείμενα τα αντιμετωπίζεις με γροθιά στο μαχαίρι, όχι με χάδια – Ο αγώνας κατά της διαφθοράς και της βίας πρέπει να είναι συνεχής

Τρ 12/12/2023«Το μόνο μέτρο που λήφθηκε τώρα από την κυβέρνηση είναι να κλείσει για ένα δίμηνο τα γήπεδα. Τα άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν ότι θα ληφθούν, είναι τα μέτρα που είχαμε λάβει το 2015. Ο σημερινός Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βρούτσης ήταν τότε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και ήταν εναντίον μου. Είχε κάνει λόγο για οριζόντια μέτρα, ότι ήταν απαράδεκτο ένας Υπουργός να ρίχνει πρόστιμα σε ομάδες, ότι κινδυνεύει με grexit το Ελληνικό ποδόσφαιρο και πολλά άλλα.

Ο τότε νόμος κατά της διαφθοράς και της οπαδικής βίας είχε αποτελέσματα, αλλά μέρα με τη μέρα ξηλωνόταν, χαλάρωνε το νομοθετικό πλαίσιο, μέχρι που δεν εφαρμοζόταν. Με την πάροδο του χρόνου ακυρώνονταν και διατάξεις.

Όταν ήμουν Υφυπουργός Αθλητισμού, είχαμε συμφωνήσει για να μπουν κάμερες στα γήπεδα, να θεσπιστεί η ηλεκτρονική κάρτα φιλάθλου και όλα αυτά θα γίνονταν με έξοδα από τις ίδιες τις ομάδες. Στις 17 Νοεμβρίου 2016 όταν και αποχώρησα από τη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού, αυτά τα μέτρα πήραν παράταση, μέχρι που πάγωσαν.

Επί χρόνια είχαμε μια διεφθαρμένη ΕΠΟ, με στημένους αγώνες και διαιτησίες, ξέραμε τον πρωταθλητή από Νοέμβριο μήνα. Προσπάθησαν μέχρι και να αφαιρέσουν τους Αθλητικούς Δικαστές. Επί χρόνια αυτή η κατάσταση είχε δημιουργήσει μια αγανάκτηση στον φίλαθλο κόσμο, που μετατρεπόταν σε οργή. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τη βία. Δεν υπάρχει το αυτοδιοίκητο όπως το επικαλείται η ΕΠΟ, όταν υπάρχουν συνθήκες διαφθοράς και διαπλοκής. Η ΕΠΟ δεν είναι υπεράνω των νόμων του κράτους.

Στην Αγγλία τη δεκαετία του 80, η κυβέρνηση Θάτσερ συμφώνησε με την Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στο να αποκλειστούν οι ποδοσφαιρικές ομάδες από την Ευρώπη για πέντε χρόνια. Δεν τους το επέβαλε η ΟΥΕΦΑ, μόνοι τους το αποφάσισαν για να αντιμετωπίσουν τον χουλιγκανισμό.

Η πρώτη θύρα οργανωμένων οπαδών που είχα κλείσει για επεισόδια, ήταν η θύρα 13 του Παναθηναϊκού. Μάλιστα είχαν πάει με άγριες διαθέσεις στο γραφείο μου στη Ζάκυνθο κάποιοι οργανωμένοι και με έβριζαν, ακόμα και στο πλοίο όταν ερχόμουν στο νησί. Μεταξύ αυτών και κάποιοι που ήθελαν να εκλεγούν Δημοτικοί Σύμβουλοι. Αν δεν εφάρμοζα τον νόμο όπως κάποιοι ήθελαν, θα ήμουν γελοίος στα μάτια όλων.

Για ποιον λόγο επαγγελματικές ομάδες να έχουν οργανωμένους οπαδούς χούλιγκανς; Μόνο ένα κλαμπ φιλάθλων θα πρέπει να υπάρχει για κάθε ομάδα, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει λόγος να υφίστανται σύνδεσμοι οπαδών. Αυτοί οι στρατοί υπάρχουν για να εξυπηρετούν τους ιδιοκτήτες των ομάδων. Είδαμε τι έγινε στην επίθεση κατά του αστυνομικού στου Ρέντη. Με μηνύματα οργανώθηκαν και κατευθύνθηκαν από κάποιους τύπους που μοίρασαν τα εκρηκτικά. Λειτούργησαν όπως η Χρυσή Αυγή όταν δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.

Κακώς η αστυνομία φυλάσσει τα γήπεδα. Δεν έχει δουλειά η αστυνομία στο γήπεδο, οι ομάδες είναι ανώνυμες εταιρίες. Με δικά τους έξοδα να προσλάβουν σεκιούριτι που θα αναλάβουν τη φύλαξη.

Βλέπουμε και απαράδεκτες ανακοινώσεις παραγόντων που προωθούν την βία. Ας διαβάσει κάποιος την ανακοίνωση του ερασιτέχνη Ολυμπιακού, ή τα όσα έχουν γραφεί στο in.gr που είναι ιδιοκτησίας του Προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη. Μέχρι και κατά Δικαστικών καταφέρθηκαν.

Τα κακώς κείμενα τα αντιμετωπίζεις με γροθιά στο μαχαίρι, όχι με χάδια. Ο αγώνας κατά της διαφθοράς και της βίας πρέπει να είναι συνεχής και να υπάρχει η πολιτική βούληση για να εφαρμόζονται οι νόμοι. Στη θητεία αυτής της κυβέρνησης είχαμε δύο νεκρούς από οπαδική βία και έναν βαριά τραυματισμένο αστυνομικό. Από τον περασμένο Αύγουστο ακούγαμε για συσκέψεις κατά της βίας. Έπρεπε να τραυματιστεί ο αστυνομικός για να ληφθούν μέτρα;»


Current track

Title

Artist

Background