Current track

Title

Artist

Background

Τζανέτος Πομόνης
Αντιπρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Ζακύνθου

Τελειώνει το οικονομικό έτος και δεν έχει γίνει τίποτα στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς – Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας

Τε 15/11/2023«Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στους παιδικούς σταθμούς του νησιού. Έχουμε ενημερώσει άπαντες για τα ζητήματα και επανειλημμένα. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι τελειώνει το οικονομικό έτος και δεν έχει γίνει τίποτα.

Ως Σύλλογος καταφέραμε μετά από πολλές συναντήσεις με τον Δήμαρχο κ. Αρετάκη, μετά από πιέσεις, να μπει στον Προϋπολογισμό ένα ποσό ύψους 90 χιλιάδων ευρώ, που αφορά παρεμβάσεις στους εξωτερικούς χώρους των Σταθμών, αλλά και για όποια άλλη παρέμβαση θα έκρινε ο Δήμος ότι πρέπει να γίνει. Αυτά τα χρήματα αφορούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, δεν θα μπορούσαν επί παραδείγματι να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση της στέγης του Παιδικού Σταθμού του Αγίου Διονυσίου που μπάζει νερά. Θυμίζω ότι το πρόβλημα με τη στέγη αυτή, το είδαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, είχαν μπει νερά στις αίθουσες, είχαμε βραχυκύκλωμα και το κλείσιμο του Παιδικού Σταθμού. Τα είχαμε συζητήσει αυτά τα προβλήματα με τον Δήμαρχο από τον περασμένο Ιανουάριο και κάναμε υπομονή μέχρι να έρθει το καλοκαίρι ώστε να αποκατασταθεί η στέγη. Είχαμε λάβει τη δέσμευση από τον κ. Αρετάκη τον περασμένο Αύγουστο ότι θα γίνει η αντικατάσταση της στέγης, αλλά δεν έγινε τίποτα.

Οι εξωτερικοί χώροι των Σταθμών είναι ακατάλληλοι για τα παιδιά. Τα παιχνίδια στα προαύλια είναι σπασμένα, δεν έχουν συντηρηθεί και είναι επικίνδυνα. Οι περιφράξεις είναι πρόχειρες. Τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν διάλλειμα. Στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Κρυονερίου, τα παιδιά δεν έβγαιναν για διάλλειμα. Έγιναν κάποιες πρόχειρες παρεμβάσεις, κάποια μπαλώματα από Δημοτικούς Υπαλλήλους, που είχαν το φιλότιμο και βοήθησαν, μαζί με τους γονείς. Πόσο κοστίζει να κοπούν τα χόρτα στους εξωτερικούς χώρους και να φτιαχτούν τα παιχνίδια;

Δεν έχουν γίνει έλεγχοι ασφάλειας, πυρασφάλειας και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Αυτά είναι βασικά ζητήματα για να έχουν οι Σταθμοί μόνιμη άδεια λειτουργίας, όχι προσωρινή άδεια όπως σήμερα, η οποία και λήγει τον Μάρτιο του 2024. Έχουν δοθεί οκτώ παρατάσεις στις προσωρινές άδειες, ως πότε θα δίνονται; Οι ολοκληρωμένοι έλεγχοι ασφάλειας είναι απαραίτητο κριτήριο. Ευελπιστώ η νέα Δημοτική Αρχή να κάνει τις απαιτούμενες εργασίες για να λήξει το θέμα της αδειοδότησης των Σταθμών, πριν εκπνεύσει η προθεσμία. Δεν μας έχει ενημερώσει κανείς από τον Δήμο, για το αν θα δοθεί μια νέα παράταση.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι το νομοσχέδιο που καταργεί τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, άρα θα καταργηθούν ως νομικά πρόσωπα και οι παιδικοί σταθμοί. Θα έχουμε μια οργανωτική αλλαγή στους παιδικούς σταθμούς αφού θα ενσωματωθούν στον Δήμο. Στις 31 Δεκεμβρίου καταργούνται τα νομικά πρόσωπα και σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πρέπει να ενταχθούν στον Δήμο. Δεν έχουμε καμιά ενημέρωση από πλευράς Δήμου για τις ενέργειες που απαιτείται να κάνει για αυτή την οργανωτική αλλαγή. Θα γίνει κάτι; Θα προκύψουν και νέα δυσλειτουργικά προβλήματα; Είχαμε και κάποια προβλήματα του ολοήμερου προγράμματος, αφού το προσωπικό των Σταθμών είναι αριθμητικά οριακό. Τι θα γίνει και με τη διαδικασία πρόσληψης συμβασιούχων;

Για όλα αυτά απαντάμε με κινητοποιήσεις. Κάνουμε παραστάσεις σε γονείς προς δική τους ενημέρωση, ενώ βάλαμε και πανό διαμαρτυρίας στον Παιδικό Σταθμό Αγίου Διονυσίου. Σκοπεύουμε να συναντηθούμε εκ νέου με τον κ. Αρετάκη μήπως και γίνει κάτι, πιθανότατα μεθαύριο Παρασκευή. Περιμένουμε άμεσα απαντήσεις και με χρονοδιάγραμμα. Αν δεν δούμε αποτέλεσμα θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν κάναμε τίποτα για να μην μας κατηγορήσει κάποιος ότι κάνουμε αντιπολίτευση. Μην τολμήσει τώρα κάποιος και μας πει πως ότι κάνουμε είναι για λόγους αντιπολίτευσης. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση, μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των παιδιών. Τώρα θα φάει η μύγα σίδερο. Θέλουμε αποτελέσματα.»


Current track

Title

Artist

Background