Current track

Title

Artist

Background

Γιώργος Στασινόπουλος
Νέος Δήμαρχος Ζακύνθου

Θα υποβάλουμε πρόταση στο Υπ. Τουρισμού, για να διαχειριστεί ο Δήμος το Ναυάγιο

Δε 6/11/2023  • H νέα Δημοτική Αρχή δεν θα έχει χωρικούς Αντιδημάρχους αλλά μόνο θεματικούς.
  • Εξακολουθώ να πιστεύω ότι από τον κ. Αρετάκη θα παραλάβω το απόλυτο μηδέν.
  • Ξέρετε τι είναι να κάνεις προεκλογικό αγώνα με ασφαλτοστρώσεις από τα λεφτά του ΦΟΔΣΑ;
  • Θα γίνει οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές.
  • Εξετάζουμε βιογραφικά για να οργανώσουμε κατάλληλα το Δήμο.
  • Άμεσος στόχος μας, να έχουμε ένα καθαρό από σκουπίδια νησί το Πάσχα.

«Έχουμε αναλάβει μια πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη την οποία θέλουμε να φέρουμε εις πέρας. Ο στόχος μας είναι στο τέλος της πενταετίας να κάνουμε τον απολογισμό μας και να πούμε ότι πετύχαμε το σύνολο των στόχων που είχαμε θέσει στο πρόγραμμα μας. Θα αξιολογούμαστε καθημερινά από τον πολίτη, αλλά στο τέλος της πενταετίας θα αξιολογηθούμε για το σύνολο του έργου που θα έχουμε κάνει.

Έχω εμπιστοσύνη σε όλα τα στελέχη του συνδυασμού μας, εκλεγμένα και μη. Έχουμε ήδη συγκροτήσει ομάδες εργασίας ανά άξονα, οι οποίες θα επεξεργάζονται το πρόγραμμά μας και θα υλοποιούν.

Είχαμε κάποιες δυσκολίες στην αρχή της διαδικασίας παράδοσης-παραλαβής, αλλά τελικά ο κ. Αρετάκης μας παραχώρησε ένα γραφείο στο Δημαρχείο και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Πρότεινα στον κ. Αρετάκη να γίνει από κοινού η σύσταση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού, ώστε να πάμε ομαλά στη παραλαβή από 1ης Ιανουαρίου του Δήμου. Θα το ζητήσουμε και γραπτώς από τον κ. Αρετάκη. Αυτά θα γίνουν και με τη συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν χρειαστεί ή και μου ζητηθεί, θα είμαι παρών στις συνεδριάσεις.

Δεν είναι εύκολο να έχεις έναν συνδυασμό με 350 άτομα και να έχεις μια καλή συνεργασία με όλους. Θα ήταν ίσως καλύτερο να άλλαζε το νομικό πλαίσιο για να μην χρειάζεται να έχεις έναν τόσο μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Θα ήταν καλύτερο να έχεις 100-150 υποψηφίους. Πάντως στον συνδυασμό μας υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες, συζητούνται όλα τα θέματα, ακούγονται οι διαφορετικές απόψεις και έτσι πετυχαίνουμε τη σύνθεση. Βέβαια, ως Δημοτική Αρχή θα δεχόμαστε και μια μεγαλύτερη πίεση από τα Τοπικά Συμβούλια, αφού πλέον είναι συνδεδεμένα με την εκλογή της Δημοτικής Αρχής.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι από τον κ. Αρετάκη θα παραλάβω το απόλυτο μηδέν. Τα όποια χρήματα θα υπάρχουν στο ταμείο, θα τα έχουν συμβασιοποιήσει μέχρι να αναλάβουμε. Θα δούμε και τα χρέη του Δήμου προς Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, ηλεκτροφωτισμό και διάφορους προμηθευτές.

Πριν από κάποια χρόνια είχαμε τα σκουπίδια στους δρόμους γιατί δεν ξέραμε που να τα πάμε. Τώρα ξέρουμε που τα πάμε, αλλά είναι και πάλι στους δρόμους γιατί δεν είχαμε τα εργαλεία για να κάνουμε την αποκομιδή. Φοβάμαι ότι στη πορεία, ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ θα απαιτήσει τα χρήματά του, τα οποία έχουν αυξηθεί και θα έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο πρόβλημα, επειδή κάποιοι δεν φρόντισαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Θα δούμε αν έχει δίκιο ο κ. Αρετάκης στα όσα ισχυρίζεται περί υπερβολικών τιμολογήσεων του ΦΟΔΣΑ στον Δήμο, πάντως το μόνο βέβαιο είναι ότι σήμερα ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ ζητάει από τον Δήμο 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ξέρετε τι είναι να κάνεις προεκλογικό αγώνα με ασφαλτοστρώσεις από τα λεφτά του ΦΟΔΣΑ; Αυτή ήταν η πολιτική απόφαση της απελθούσας Δημοτικής Αρχής.

Θα γίνει οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές το πόρισμα των οποίων θέλουμε να έχουμε έως τις 31 Μαρτίου 2024.

Η ΔΕΥΑΖ που είναι το μόνο μονοπώλιο στο νησί θέλει μια επανεκκίνηση για μπορέσει να λειτουργήσει διαφορετικά από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό μπορεί να γίνει με πρόσληψη τεχνοκρατών στην εταιρία. Εξετάζουμε βιογραφικά και αυτό δεν αφορά μόνο τους τεχνοκράτες που θα προσληφθούν στη ΔΕΥΑΖ, αλλά και στον Δήμο.

Δεν θα προσλάβουμε κάποιους, μόνο για να κάνουμε «εξυπηρετήσεις», ή να ξεχρεώσουμε πολιτικές υποχρεώσεις. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου δεν πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο, αλλά ένας καριερίστας που γνωρίζει το αντικείμενο, που γνωρίζει πως λειτουργεί ένας δημόσιος φορέας. Θα πρέπει να έχει βαρύ βιογραφικό. Έχουμε κάνει επαφές, ακόμα και με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γενικών Γραμματέων.

Είναι νωρίς ακόμη για να συζητήσουμε περί θέσεων στη νέα Δημοτική Αρχή. Είναι σημαντικό να ασχολείται κάποιος με τον τομέα που τον ενδιαφέρει για να αποδίδει και καλύτερα. Αν κάποιος αναλάβει μια θέση που δεν ήθελε και τα καταφέρει, θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία. Πρέπει να το βλέπει κάποιος και ως πρόκληση. Αν κάποιος δεν αποδώσει στο ρόλο που θα αναλάβει, θα αντικατασταθεί άμεσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδώσει κάπου αλλού καλύτερα. Όλοι μας θα κριθούμε και θα έχουμε στόχους. Από την επίτευξη ή όχι των στόχων θα αξιολογείται.

Δεν θα έχουμε χωρικούς Αντιδημάρχους, αλλά μόνο θεματικούς. Για παράδειγμα Αντιδήμαρχος καθημερινότητας, Παιδείας,  Αθλητισμού. Ο κάθε Αντιδήμαρχος θα αναλαμβάνει ένα πεδίο και σε αυτό θα κρίνεται.

Τις προηγούμενες ημέρες, μαζί με τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη, είχαμε εποικοδομητικές συσκέψεις σε Υπουργεία.
Είδαμε τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βρούτση και συζητήσαμε για τα προβλήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ενημερωθήκαμε για το καινούργιο πρόγραμμα «Κούρος» μέσω του οποίου θα στηριχθούν όλες οι αθλητικές υποδομές της χώρας. Θα είναι ένα σύστημα στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα σωματεία και οι αθλητές. Σήμερα στη Ζάκυνθο δεν γνωρίζουμε πόσα σωματεία έχουμε, ούτε πόσους αθλητές. Θα νομιμοποιηθούν όλα τα γήπεδα και θα αποκτήσουν πυρασφάλεια. Ο Υφυπουργός μας υποσχέθηκε και την ενεργειακή αναβάθμιση του Εθνικού σταδίου, κάτι πολύ σημαντικό γιατί ο Δήμος θα εξοικονομεί ετησίως ποσό άνω των 20 χιλιάδων ευρώ. Θα αλλάξουν οι παλιοί λαμπτήρες του σταδίου με νέους τύπου LED. Επίσης σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις των σωματείων, θα αναγνωρισθεί το κριτήριο της νησιωτικότητας, που σημαίνει ότι τα σωματεία μας θα έχουν μεγαλύτερη επιδότηση αφού έχουν και περισσότερα έξοδα από άλλα σωματεία της ενδοχώρας.

Στο Υπουργείο Παιδείας συναντηθήκαμε με την Υφυπουργό κα Μακρή. Συζητήσαμε το πάγιο αίτημα εκπαιδευτικών και μαθητών για τη δημιουργία ενός εσπερινού ΕΠΑΛ στη Ζάκυνθο, αλλά και την ανάγκη για τη δημιουργία επιπλέον τμημάτων στο ΙΕΚ Ζακύνθου με την εισαγωγή νέων ειδικοτήτων.

Τέλος είχαμε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού για το Ναυάγιο.
Σε ότι αφορά την παραλία, για λόγους ασφαλείας ίσως και να είναι καλό να μην ανοίξει, γιατί έχουμε ζήτημα με τις κατολισθήσεις. Βέβαια θα μας πουν περισσότερα οι ειδικοί.
Σε ότι αφορά το πάνω μέρος του Ναυαγίου, προτείναμε στον Γενικό Γραμματέα να παραχωρηθεί στο Δήμο η ζώνη παραλίας. Να την αναλάβουμε εμείς τα έργα υποδομών. Πρέπει να γίνουν διάδρομοι για να περπατά ο κόσμος, να ενισχυθεί η περίφραξη, να γίνουν τουαλέτες, να μπουν σκίαστρα και πολλά ακόμα. Είδε πολύ θετικά την πρότασή μας ο Γενικός Γραμματέας, θα έλεγα ότι την είδε ως μονόδρομο. Ζητήσαμε να μας δώσουν το δικαίωμα να διαχειριστούμε το Ναυάγιο, να προασπίσουμε την ασφάλεια των επισκεπτών και να μπει ένα μικρό αντίτιμο στο σημείο θέασης, ώστε η Ζάκυνθος οικονομικά να μην έχει ανάγκη κανέναν. Κάθε χρόνο επισκέπτεται το Ναυάγιο ένα εκατομμύριο κόσμος, άρα μπορεί να γίνει μια σημαντική πηγή εσόδων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού μας ζήτησε να καταθέσουμε την πρόταση μας, μια μελέτη βιωσιμότητας, ένα σχέδιο για το τι θέλουμε να κάνουμε. Θα καταθέσουμε την πρότασή μας, ενδεχομένως ακόμα και πριν να αναλάβουμε το Δήμο. Ασφαλώς και στην αρχή για να υλοποιήσουμε τις πρώτες παρεμβάσεις θα χρειαστούμε κάποια χρήματα, όμως μετά, με τα έσοδα που θα έχουμε θα μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις μόνοι μας.

Είναι απαραίτητος ο δρόμος διαφυγής για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και αυτό δεν αφορά μόνο το Ναυάγιο. Είναι θέμα της νέας Περιφερειακής Αρχής για το αν θα γίνει ο δρόμος διαφυγής που έχει σχεδιάσει η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή.

Ο στόχος μας είναι να έχουμε ένα καθαρό από σκουπίδια νησί το Πάσχα.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού που έρχεται. Βέβαια εμείς θα κάνουμε το καρναβάλι που θέλουμε την επόμενη χρονιά, με τον δικό μας προϋπολογισμό. Πάντως για τώρα προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τους συμπατριώτες μας που χρόνια ασχολούνταν με τα καρναβαλικά και είχαν απομακρυνθεί λόγω κάποιων καταστάσεων. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε και νέους ανθρώπους, που ενδιαφέρονται και έχουν ιδέες.»


Current track

Title

Artist

Background