Current track

Title

Artist

Background

Ρόδη Κράτσα
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Θεωρώ μεγάλη τύχη για τη Ζάκυνθο μια πραγματικά μεγάλη επένδυση που ξεφεύγει από τα μίζερα δεδομένα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά

Τε 22/01/2020


«Απαράδεκτες, ακατανόητες και ύποπτες οι δηλώσεις που παραποιούν τις θέσεις μου και τις προθέσεις μου, κάπου αλλού αποβλέπουν.

Τον ντόρο για αυτό το θέμα, της αγοραπωλησίας στα ορεινά, τον προκαλούν αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για άλλους σκοπούς.
Οι σχέσεις μου με την εκκλησία είναι άριστες και υποδειγματικές. Είμαι «Σταυροφόρος του Τάγματος των Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου» και «Αρχόντισσα του Θρόνου των Εκκλησιών» από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, για την προσφορά μου στην ορθόδοξη εκκλησία.
Από τις πρώτες μου ενέργειες ήταν η διευκόλυνση και η προώθηση των εκκλησιαστικών μνημείων της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Ζακύνθου. Έδωσα προτεραιότητα, τα Στροφάδια μπήκαν σε έναν δρόμο, παρότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν τα είχε στις προτεραιότητες του, ο ναός της Αγίας Αικατερίνης λίμναζε, βρήκαμε τα προβλήματα και προωθήσαμε τις λύσεις, θέλουμε να δούμε και το θέμα της Αναφωνήτριας που είναι συνδεδεμένη με τα Στροφάδια μέσω του Αγίου μας, θέλουμε να επισκευαστεί γιατί παραδόξως δεν ήταν καταγεγραμμένη στα κτίρια που έπαθαν ζημιά από τους σεισμούς του Οκτωβρίου. Θέλουμε να βοηθήσουμε και το θέμα της Αγίας Μαύρας. Όλα αυτά είναι τα μνημεία που πέραν των άλλων έχουν και επισκεψιμότητα στον τόπο μας.
Όλη αυτή η φασαρία η οποία δεν έχει σχέση με τις πραγματικές προθέσεις και τα λεγόμενα μου, όπως και οι απαράδεκτες και ακατανόητες δηλώσεις του μητροπολίτη Χρυσόστομου με την παραποίηση των προθέσεων και των δηλώσεων μου, κάπου αλλού αποβλέπουν. Μπροστά στο σοβαρό έργο που έχω να κάνω για τον τόπο μου και για τα Ιόνια νησιά δεν μπορώ να ασχοληθώ με τα θέματα αυτά.
Είναι προκλητικό αυτό που αναφέρει ο μητροπολίτης περί πρώτης παρέμβασης μου όταν όλοι γνωρίζουν τις παρεμβάσεις μου για τη Ζάκυνθο. Στους 4-5 μήνες που είμαστε Περιφερειακή Αρχή κάναμε πράγματα που δεν έκαναν άλλοι στα 5 χρόνια.
Η θέση μου για την αγοραπωλησία στα ορεινά είναι ξεκάθαρη. Θεωρώ μεγάλη τύχη για τη Ζάκυνθο μια πραγματικά μεγάλη επένδυση που ξεφεύγει από τα μίζερα δεδομένα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.
Έχω πει καθαρά ότι όλες αυτές οι μεγάλες υποθέσεις είναι συνήθως περίπλοκες. Αναφέρθηκα στην περίπτωση του Κόστα Ναβαρίνο, που ήταν μια μεγάλη επένδυση, αφορούσε διάφορους δήμους, ιδιοκτησίες και κράτησε δεκαπέντε χρόνια. Είναι μία επένδυση που τελικά ευδοκίμησε και άλλαξε τα δεδομένα όλης της περιοχής.
Άρα αυτή η υπόθεση της αγοραπωλησίας στα ορεινά της Ζακύνθου, η οποία είναι τόσα χρόνια στα δικαστήρια, εάν τελικά δεν δημιουργηθούν οι συνθήκες της ευνομούμενής πολιτείας, όπως είμαστε εμείς, δεν θα γίνει ποτέ. Εάν όμως λυθούν τα προβλήματα, γιατί ο κάθε ένας που θίγεται έχει το δικαίωμα να πάει στην δικαιοσύνη, αυτή είναι η δημοκρατία, τότε αν γίνει μια επένδυση θα αλλάξει τα δεδομένα για την Ζάκυνθο.
Εάν δεν λυθούν τα προβλήματα η επένδυση δεν θα μπορέσει να γίνει και κάποιες φορές τα προβλήματα δεν λύνονται ποτέ. Όταν αυτή η κοινή λογική παραποιείται κάτι άλλο κρύβει.
Έχω πει ότι δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες της επένδυσης, δεν είναι άλλωστε στην αρμοδιότητα μου να τις γνωρίζω, δεν γνωρίζω το συμβόλαιο, η εταιρεία δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί μου, ούτε εγώ με την εταιρεία. Λέω όμως ότι αν λυθούν οι διαφορές αυτές που περιλαμβάνουν και που ανακύπτουν από το συμβόλαιο. Στην πολιτική πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες και δεν ξέρω τις εμπλοκές που υπάρχουν, είναι κάτι που δεν αφορά την περιφέρεια, ούτε από εμάς θα πάρουν άδειες κλπ, είναι θέμα της δικαιοσύνης, γιατί να ασχοληθώ εγώ;
Τον ντόρο για αυτό το θέμα, τον προκαλούν αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για άλλους σκοπούς. Εγώ δεν έχω κανέναν λόγο, δεν είναι στη ζωή μου, ούτε στην δράση μου την πολιτική.
Επαναλαμβάνω την σημασία που θα είχε για τον τόπο μας εάν αυτό το πρότζεκτ μπορούσε να ευδοκιμήσει, μπορεί όμως να μην ευδοκιμήσει.
Ο κ. Αρετάκης ζητάει καθαρή θέση από την εταιρεία για τις προθέσεις της, για το χρονοδιάγραμμα και το σχέδιο της, κάτι το οποίο και εγώ αν είχα επαφή με την εταιρεία αυτό θα ζητούσα. Από εκεί και πέρα ο κ. Αρετάκης βλέπει όλες αυτές τις εμπλοκές και πιστεύει ότι αν δεν ξεκαθαρίσουν δεν θα γίνει η επένδυση. Ο κ. Αρετάκης δεν είναι κατά των επενδύσεων τουλάχιστον στην δική μου γνώμη και στην δική μου επικοινωνία.
Το επαναλαμβάνω, είναι απαράδεκτες, ακατανόητες και ύποπτες όλες οι δηλώσεις που παραποιούν τις θέσεις μου και τις προθέσεις μου. Έχω αναλάβει πολύ σοβαρό έργο, έχω μεγάλη ευθύνη, πρέπει να τρέξουμε γρήγορα για να αξιοποιήσουμε τους πόρους του δημοσίου και του ΕΣΠΑ, έχει πολύ σοβαρά προβλήματα η Ζάκυνθος.
Ασχολούμαστε με ένα πολύ συγκροτημένο σχέδιο πολιτικής προστασίας, είμαστε σε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα κ. Χαρδαλιά, για το θέμα αυτό, είχαμε μια σύσκεψη με φορείς και τον βουλευτή χθες.
Το εμβληματικό Ναυάγιο είναι μεγάλο θέμα που ανακύπτει, είναι ένα μεγάλο σύμβολο και πόλος έλξης για όλη την Ελλάδα, για αυτό και ο υπουργός κ. Θεοχάρης ζήτησε να παρευρίσκομαι στην σύσκεψη που έγινε για την διαχείριση του Ναυαγίου. Πλησιάζει καλοκαιρινή σαιζόν και πρέπει να δούμε τι θα γίνει φέτος και τα επόμενα χρόνια. Το Ναυάγιο πρέπει να προστατευτεί σαν σύνολο σαν χώρος και τόπος και πρέπει να προβληθεί. Αυτά είναι προβλήματα και όποιος δεν ασχολείται με αυτά αλλά ασχολείται με άλλα τότε συμβαίνουν άλλα πράγματα.
Ανάδειξη του Ναυαγίου δεν ξέρουμε ακόμα τι σημαίνει. Πρέπει να γίνει ένας φορέας διαχείρισης του Ναυαγίου, πρέπει να δούμε μοντέλα άλλων φορέων, πρέπει να συγκροτήσουμε σχέδιο και χαίρομαι που υπάρχει κινητοποίηση των ξενοδόχων και των τοπικών παραγόντων, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να είναι παρόντες και να έχουν την άποψη τους.
Δεν ξέρω που ακριβώς εμπλέκεται στο Ναυάγιο η εκκλησία αλλά αν εμπλέκεται πρέπει και η εκκλησία να είναι παρούσα διότι πέραν της διαχείρισης του χώρου ο κ. Χαρδαλιάς φέρνει ένα άλλο σοβαρό θέμα, το οποίο έχω θέσει για όλες τις πολυσύχναστες παραλίες των Ιονίων Νήσων που είναι η πυρασφάλεια, είναι η πολιτική προστασία.
Ο γραμματέας ήταν πολύ ανήσυχος ότι δεν έχουμε πάρει μέτρα, ότι δεν έχουμε σχέδιο για την πολιτική προστασία της περιοχής. Ο δήμος έχει την ευθύνη για αυτό και πρέπει να απαντήσει πως προβλέπει την πολιτική προστασία σε μια περιοχή η οποία είναι ιδιαίτερης μορφολογίας. Υπάρχουν ποινικές ευθύνες για αυτούς τους πολιτικούς παράγοντες που έχουν την συνευθύνη και δεν λαμβάνουν τα μέτρα.
Ανάλογα θέματα έχουμε και σε άλλες εμβληματικές παραλίες του Ιονίου. Η πολιτική προστασία αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις για τον τόπο μας, πρέπει να έχουμε στρατηγικό σχέδιο φυσικά πάντα σε συνεργασία με τους φορείς και τις τοπικές κοινότητες της κάθε περιοχής.
Η Ζάκυνθος ήταν η τελευταία που θα έπαιρνε αδειοδότηση για το υδατοδρόμιο. Τώρα προχωρούμε και την αδειοδότηση αλλά και την υπόθεση του εξοπλισμού των υδατοδρομίων όλης της Περιφέρειας.
Αύριο Παρασκευή, το πρωί έχω συνεργασία με τον υπουργό κ. Γεωργιάδη και τους συνεργάτες τους για να κάνουμε την μελέτη του εξοπλισμού για να μπορεί να τρέξει καλύτερα με τους καλύτερους όρους και τιμές για όλα τα υδατοδρόμια. Προσπαθούμε τα υδατοδρόμια να είναι έτοιμα το καλοκαίρι για να συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.»

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background