Current track

Title

Artist

Background

Χριστίνα Τετράδη
Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δημοτικού Διαμερίσματος Λαγανά

Θετικά τα μηνύματα για την επόμενη τουριστική σεζόν, αλλά σε επίπεδο τάσης

Δε 21/11/2022«Η Έκθεση τουρισμού Philoxenia, πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 18-20 Νοεμβρίου, είναι μια παραδοσιακή Ελληνική έκθεση, που κινείται στην αποτίμηση της τουριστικής σεζόν που πέρασε και στον σχεδιασμό της επόμενης. Είχα συνομιλίες με το Υπουργείο Τουρισμού και για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι ο τουρισμός είναι αυτός που στηρίζει την οικονομία.

Το 2022 είχαμε ρεκόρ αφίξεων, αλλά το θέμα δεν είναι ο αριθμός των αφίξεων, είναι η ποιότητα των τουριστών που έρχονται. Φυσικά και η Ζάκυνθος έχει περιθώρια για περισσότερο τουρισμό, αλλά με ένα διαφορετικό μοντέλο, αρκεί να δούμε το παράδειγμα της Κω, ενός νησιού που έχει την ίδια έκταση με εμάς. Η Ζάκυνθος είναι ένα πανέμορφο νησί σε όλα τα επίπεδα, με τις υπέροχες παραλίες, το φυσικό κάλος της ενδοχώρας, με το Ναυάγιο, με τον πολιτισμό της, με την χελώνα, με τις προστατευόμενες περιοχές, με το Θαλάσσιο Πάρκο. Είναι κρίμα όμως να παρουσιάζουμε την εικόνα ενός βρώμικου τόπου, με σκουπίδια και λύματα και όχι τα πλεονεκτήματά μας. Ο επισκέπτης τα βλέπει όλα αυτά και μάλιστα με το καλημέρα, εξερχόμενος του αεροδρομίου. Βλέπει σκουπίδια, άκοπα χόρτα, τον βιολογικό, ελλιπή φωτισμό στους δρόμους, λακκούβες παντού. Όλα αυτά είναι προβληματικά. Ο Λαγανάς είναι η μεγαλύτερη ενιαία παραλία της Μεσογείου και αντί να διαφημίζεται για τα καλά που διαθέτει, διαφημίζεται για τη διασκέδαση που παρέχει με έναν αρνητικό τρόπο.

Για την επόμενη τουριστική σεζόν τα μηνύματα είναι θετικά αλλά σε επίπεδο προκρατήσεων, δηλαδή σε επίπεδο τάσης. Μετά τα Χριστούγεννα θα μπορούμε να είμαστε πιο ακριβείς στις προβλέψεις μας. Θέλουμε να δούμε και πως η ενεργειακή κρίση θα πλήξει τα νοικοκυριά των Ευρωπαίων επισκεπτών μας.

Πρέπει να δοθούν κίνητρα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, δεν αρκεί στο να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας τον χειμώνα. Κίνητρα ακόμα και για την εκπαίδευσή τους τον χειμώνα. Είναι λάθος η λογική ότι ένας εργαζόμενος στον τουρισμό είναι ένα γκαρσόνι. Η εκπαίδευση στον τομέα της φιλοξενίας, πρέπει να γίνεται από νεαρή ηλικία και για αυτό υπάρχει πλέον το καινοτόμο πρόγραμμα «Φιλοξενία μου», που αφορά την τουριστική εκπαίδευση των μαθητών της 2ης και 3ης τάξης του Δημοτικού. Τα παιδιά μέσω αυτού του προγράμματος έχουν την πρώτη τους επαφή με την έννοια της φιλοξενίας και του τουριστικού επιχειρείν. Αυτό το πρόγραμμα εκπονείται με τη συνεργασία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Υπουργείου Τουρισμού.

Δεν ήθελα να είμαι εκ νέου υποψήφια στις εκλογές του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, γιατί πιστεύω ότι τα συλλογικά όργανα πρέπει να ανανεώνουν τη δυναμική τους και την ηγεσία τους με νέα μέλη.
Όμως με τη παρότρυνση των συναδέλφων μου και την τιμή που μου έκαναν, είμαι εκ νέου Πρόεδρος του Συλλόγου με ένα ιδιαίτερα ένα αξιόλογο Δ.Σ., γιατί σε αυτές τις εκλογές έδωσαν το ενεργό «παρών» νέα μέλη, με σπουδές, ιδέες, όραμα και όρεξη για δουλειά, με έμπρακτο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα κοινά και στην εκπροσώπηση του Συλλόγου. Έχει ήδη γίνει ένα δυναμικό ξεκίνημα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και δεν είναι ώρα ούτε για εφησυχασμό, ούτε για αδράνεια.

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τη συμμετοχή μου ή όχι στις επερχόμενες εκλογές, όπως είναι νωρίς να πούμε κάτι για τους υποψηφίους που ακούγονται. Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι σε όλους τους τομείς, το θέμα όμως δεν είναι να εκλεγεί κάποιος, αλλά το τι θα κάνει όταν εκλεγεί. Ειδικά ο Δήμος, έχει πάρα πολλές δυνατότητες και είναι κρίμα που δεν τις εκμεταλλεύεται. Αυτό πρέπει να κάνει ο επόμενος Δήμαρχος.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background