Current track

Title

Artist

Background

Χρυσόστομος
Μητροπολίτης Δωδώνης, πρώην Ζακύνθου

Το Δημοτικό Συμβούλιο να πάει να πνιγεί – Ξαφνικά ξύπνησαν ότι το Ναυάγιο είναι δικό τους; Θέλουνε ρεμούλα!

Πα 4/11/2022«Σκηνές απείρου κάλλους, καταστροφής και εγκατάλειψης καταγράφονται στο Ναυάγιο από τότε που φύγαμε εμείς από τη μέση εξαιτίας κάποιων. Η εικόνα στο πλάτωμα ήταν μια χαρά όταν είμασταν εμείς, γιατί λέγαμε στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνταν εκεί να καθαρίζουν και το κάνανε. Έκτοτε τα σκουπίδια είναι παντού και ότι χωρά ο νους του ανθρώπου το βλέπει εκεί.

Ο σοφός λαός μας λέει ότι όταν δεν θέλεις να λύσεις ένα θέμα φτιάχνεις μια Επιτροπή. Έτσι δημιούργησαν και την Επιτροπή που υποτίθεται θα αξιοποιούσε το Ναυάγιο. Η Επιτροπή, της Επιτροπής, ω Επιτροπή… η Εκτροπή θα την πω.

Όταν ήρθα στη Ζάκυνθο το 1994 ως Μητροπολίτης, ήταν η εποχή που στη περιοχή του Ναυαγίου βρέθηκαν δύο παιδιά σκοτωμένα. Τότε εκεί επικρατούσε το απόλυτο σκοτάδι και εγώ έδωσα φως. Με τη βοήθεια του Υπουργού κ. Σουφλιά διαμόρφωσα και  ηλεκτροδότησα τον χώρο, σε συνεργασία και με τον τότε Δασάρχη που έφερε τα εργαλεία και κάναμε τις εργασίες. Τι έγινε μετά; Ποιοι αντέδρασαν; Εκείνοι που θέλουν να βάλουν χέρι στην περιουσία της εκκλησίας. Μόνο για τον «Παναγιώτη» ενδιαφέρονταν. Για τη κονόμα. Όποτε φτιαχτεί ο «Παναγιώτης», να μου γράψετε, να μου τηλεγραφήσετε.

Έκανα μελέτη, την παρουσίασα ενώπιον όλων των αρμοδίων και ουδείς ενδιαφέρθηκε. Ποιος ενδιαφέρθηκε να κάνει κάτι περισσότερο από εκείνο που μπορούσα εγώ;

Σε ξένη περιουσία, που ανήκει στην Μονή που είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, πως κάνουν πράγματα χωρίς να μας ρωτήσουνε; Που τους πέρασε ιδέα ότι βρισκόμαστε; Στην Αφρική;

Θα κινηθούμε νομικά, εκτός από την χθεσινή απειλή έχουμε στείλει και έγγραφα στην εισαγγελία, που λέμε πως για ότι συμβαίνει εκεί εφόσον είναι παράνομο, θα λογοδοτήσουν.

Έκαναν γραμμή αιγιαλού 170 μέτρα πάνω, από εκεί και πέρα δεν έχει τίποτα άλλο, ας πάνε στον αιγιαλό. Αλλά ακόμα και στον αιγιαλό που δεν μπορώ να πάω εγώ που είμαι ο ιδιοκτήτης, μπορεί να πάει κάποιος άλλος; Aκόμα και αν αυτός είναι το κράτος; Kαι εις βάρος του ιδιοκτήτη, να κάνει ότι θέλει; Δεν μπορεί να πάει εκεί γιατί είναι δικό μου.

Οριοθέτησαν τον αιγιαλό, και τι έγινε; Είδατε τις εικόνες με την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο; Είχατε δει ποτέ αυτό το φαινόμενο; Η εικόνα του χώρου ήταν διαφορετική όταν εμείς παλιότερα βάζαμε τους ανθρώπους εκεί και παίρναμε χίλια ευρώ, γιατί καθαρίζανε κιόλας. Είχα ανθρώπους ακόμα και για να καθαρίζουν την τουαλέτα. Κινήθηκαν οι δαίμονες και τώρα θα τα βρούμε στο δικαστήριο.

Δεν ήρθανε ποτέ να μας μιλήσουν, να μας ρωτήσουν, να συνεννοηθούμε, να ζητήσουνε συμπαράσταση. Αρνηθήκαμε ποτέ εμείς; Δεν είπαμε ποτέ όχι σε μια κοινωνική προσφορά. Δεν έδωσα το οικόπεδο για να γίνει το νοσοκομείο; Είπα να δώσω δέκα στρέμματα για το νοσοκομείο και μου ζήτησαν εικοσιπέντε πως θα μου δώσουν το κυλικείο. Ακόμα να μας το δώσουνε. Δώσαμε οικόπεδο στην καλύτερη θέση της Ζακύνθου για να κατασκευαστεί το νέο νοσοκομείο και ζητήσαμε το κυλικείο του. Λέγεται αυτό αντάλλαγμα; H αξία είναι ίδια; Είναι σοβαρός όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο; Ντροπή!
Μετακόμισαν από το παλιό νοσοκομείο και αφήσανε το παλιό να ερημώσει και να λεηλατηθεί, ενώ μπορούσαν να εγκαταστήσουν εκεί μια υπηρεσία του κράτους που πληρώνει χιλιάδες ευρώ το μήνα σε ενοίκια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο να πάει να πνιγεί. Κάποιοι λένε ότι είναι δικά τους; Τίποτα δεν έχουν. Εγώ είμαι 46 χρόνια Δεσπότης, πείτε μου ποιος Δήμαρχος έμεινε επί 46 χρόνια; Να δούμε που θα πάνε όλοι αυτοί μετά τις εκλογές. Η Εκκλησία δεν πολιτεύεται, αλλά θα υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας.

Όταν η κτηματική υπηρεσία του δήμου ρώτησε τι περιουσία έχει ο δήμος στα ορεινά, τα ορεινά απάντησαν τίποτα, απολύτως τίποτα. Ξαφνικά ξύπνησαν ότι είναι δικά τους; Εμείς έχουμε παρουσία αιώνων στη περιοχή, έχουμε χαρτιά, κώδικες και δικαιοπραξίες. Δεν έχουμε κερδίσει το δικαστήριο έναντι της αγοράστριας; Δεν είναι κατηγορούμενοι εφτά; Μέχρι τώρα το δικαστήριο είναι υπέρ μας. Και τα ασφαλιστικά μέτρα και η απόφαση πρωτοδίκως και δευτεροδίκως είναι υπέρ μας.

Ο Δήμαρχος ήρθε σε εμάς, ζήτησε συνεργασία και εγώ είπα ναι, αλλά δεν την εγκρίνουν οι άλλοι. Οι άλλοι θέλουνε ρεμούλα. Θα κριθούν στις εκλογές. Είναι σύμβουλοι τώρα αλλά δεν θα είναι μεθαύριο. Εγώ είμαι σαρανταέξι χρόνια δεσπότης. Εγώ είμαι ισόβιος. Θα παλέψουμε και θα βγούμε στο μπαλκόνι για να υπερασπιστούμε τα δίκαια της εκκλησίας. Δεν έχουμε δικαίωμα να τα χαρίσουμε.

Φιλοξενούσαμε το ΤΕΙ στο Πνευματικό Κέντρο, σήμερα φιλοξενούμε τη φιλαρμονική, δώσαμε οικόπεδο για να φτιαχτεί το Πανεπιστήμιο και μετά δώσαμε για το ΕΠΑΛ, δώσαμε ακόμα και για γήπεδα. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ, αλλά δεν δεχόμαστε να μας πάρουν την περιουσία μας.

Έχω εμπιστοσύνη στη Ελληνική δικαιοσύνη, αλλά αν φανεί ότι δεν είναι σωστή, θα φτάσουμε μέχρι τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Γκε-γκε;»

 


Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

Ετικέτα

Current track

Title

Artist

Background