Current track

Title

Artist

Background

Μαρία Τσανάκα
Πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζακύνθου

Το κοινωνικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί αναπτύσσει αποκλίνουσες συμπεριφορές ανηλίκων

Πε 15/02/2024«Με τα τελευταία συμβάντα βίας μεταξύ ανηλίκων, το τελευταίο που μας απασχολεί είναι η δυσφήμιση της Ζακύνθου. Πρέπει να σκύψουμε με μεγάλη προσοχή πάνω στο πρόβλημα. Όλοι μας είμαστε πολύ προβληματισμένοι, τρομαγμένοι και προσπαθούμε να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Όλα αυτά τα φαινόμενα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αντιμετωπίσει χρόνια πριν, όπου είχαμε και τα δείγματα για αυτό που ερχόταν. Πιστεύουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Ευθύνη έχουν η πολιτεία, η κοινωνία, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι δεν διαβάστηκε η ανακοίνωσή μας, ή σκόπιμα παραποιήθηκε.

Δεν λέμε ότι δεν θέλουμε την δημοσιοποίηση των περιστατικών βίας. Λέμε ότι επειδή τα παιδιά σήμερα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορούν εύκολα να επηρεαστούν και να μιμηθούν συμπεριφορές βίας που βλέπουν. Μιλάμε για ανήλικα παιδιά και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Ειπώθηκε ότι εμείς δεν θέλουμε να ακούγονται αυτά τα περιστατικά και δεν θέλουμε να υπάρχουν συνέπειες στα παιδιά που είχαν αποκλίνουσα συμπεριφορά, κάτι ψευδές. Αυτές είναι ανυπόστατες δηλώσεις. Αναφέρουμε στην ανακοίνωσή μας ότι απαιτούμε να γίνει πλήρη διερεύνηση των γεγονότων και να υπάρξουν συνέπειες στα παιδιά. Υπάρχουν ποινές που προβλέπονται, όπως οι αποβολές ή και η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Θεωρώ όμως ότι τα εργαλεία που έχουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί στα χέρια τους για τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι αρκετά. Στην ανακοίνωσή μας αναφέρουμε ότι το κοινωνικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί σήμερα, αναπτύσσει τέτοιες συμπεριφορές ανηλίκων. Όταν η ακρίβεια καλπάζει και μια οικογένεια στενάζει οικονομικά, αυτό έχει επιπτώσεις. Όταν γονείς δουλεύουν από το πρωί έως το βράδυ για να επιβιώσουν οικονομικά, αυτό επηρεάζει το περιβάλλον ενός παιδιού. Όταν οι γονείς δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τα παιδιά τους γιατί εργάζονται ακατάπαυστα, επηρεάζεται η ζωή ενός παιδιού. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ζάκυνθος του πλούτου είναι πρώτη σε αναλφαβητισμό.

Δεν υπάρχουν και οι δομές στο νησί για να δραστηριοποιηθούν τα παιδιά. Που είναι οι σύγχρονοι χώροι διαπαιδαγώγησης; Οι δράσεις προς γονείς και μαθητές; Τα κέντρα νεανικής μάθησης; Οι χώροι άθλησης; Οι παιδικές χαρές; Που είναι όλα αυτά στη Ζάκυνθο των πεντάστερων ξενοδοχείων;

Όταν για να ενημερωθούμε, θελήσαμε να παρακολουθήσουμε τη γενική συνέλευση που συγκάλεσε ο σύλλογος γονέων της Παναγούλας με θέμα τα παιδιά, δεχτήκαμε τραμπουκισμό από δύο μέλη του. Μας τραμπούκησαν. Δεν είχαμε σκοπό να πάρουμε τον λόγο, για ενημέρωση πήγαμε και δεν επέτρεψαν στο δευτεροβάθμιο όργανο που είναι η Ένωση Γονέων να παρευρίσκεται στη συνέλευση. Αυτή η συμπεριφορά ήταν τραγική, ήταν σκανδαλώδης. Το επιχείρημά τους ήταν πως η κατάσταση είναι τεταμένη και για αυτό δεν μας επέτρεψαν να μπούμε. Εμείς προκαλούμε την τεταμένη κατάσταση;

Ο κ.Τσίπηρας που ήταν το ένα από τα δύο μέλη που μας τραμπούκισαν, ενώ ανέφερε ότι θέλει ανοιχτό διάλογο, έπραξε το αντίθετο. Ως πολιτικό μέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τι έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να είναι στελεχωμένα τα σχολεία μας με ψυχολόγους και κοινωνιολόγους; Τι έκανε για να είναι στελεχωμένες οι κοινωνικές υπηρεσίες στο νησί; Μπορεί η ευθύνη να υπάρχει στη κυβέρνηση, αλλά ως τοπική κοινωνία διεκδικήσαμε;
Είναι δυνατόν ο κ. Βαρδακαστάνης, το άλλο μέλος του συλλόγου που είχε μια τραμπούκικη συμπεριφορά απέναντί μας, να λέει ότι δεν είμαι εκλεγμένη αλλά διορισμένη Πρόεδρος;

Προσπαθούν όσοι μας βάζουν πολιτικές ταμπέλες να αποδομήσουν το να έχουμε ελεύθερη γνώμη. Είναι πάγια τακτική κάποιων ανθρώπων να θέλουν να μας φιμώνουν. Χρησιμοποιώντας την καραμέλα περί πολιτικών δικών μας σκοπιμοτήτων, θέλουν να αποσυντονίσουν την κοινή γνώμη.»


Current track

Title

Artist

Background