Current track

Title

Artist

Background

Παναγιώτης Αβράμης
Δημοτικός Σύμβουλος

2,3 εκ. ευρώ οφείλει ο Δήμος στον ΦΟΔΣΑ – Πιθανή η παρακράτηση από τους ΚΑΠ – Οικονομικό τέλμα με τραγικές συνέπειες

Πα 11/11/2022«Από το καλοκαίρι είχα ζητήσει στοιχεία, τόσο από τον Δήμο, όσο και από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, για τα χρήματα που οφείλει ο Δήμος προς αυτόν. Ήθελα μια σωστή και τεκμηριωμένη απάντηση, χωρίς καμιά διάθεση λαϊκισμού, ή αορίστων αναφορών. Αυτή η απάντηση μου δόθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ κ. Αναλυτή και τον ευχαριστώ ως προς αυτό.

Ο Δήμαρχος έλεγε κατά καιρούς ότι υπάρχει μια οικονομική διαφορά μεταξύ Δήμου και Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, σε σχέση με το ποσό που οφείλει ο 1ος στον 2ο. Θυμίζω ότι ο κ. Αρετάκης είναι μέλος του Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ, άρα είναι μέλος της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ. Είχα πει επανειλημμένα, ότι η οικονομική εικόνα του Δήμου, όπως την παρουσιάζει ο κ. Αρετάκης, είναι εικονική. Είχα επισημάνει ότι ο Δήμος βρίσκεται σε κίνδυνο, εφόσον αυτοί που τους χρωστά, απαιτήσουν τα οφειλόμενα. Αυτό θα σημάνει αδυναμία πληρωμής του Δήμου προς τους εργαζόμενους, ακόμα και η πιθανότητα να μπει σε καθεστώς επιτήρησης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Δήμος για προηγούμενες χρονιές έχει πληρώσει ποσά προς την εταιρεία Globidel, αλλά και πάλι της οφείλει ένα μεγάλο ποσό, που δεν φαίνεται όμως, δεν έχει καταγραφεί, γιατί η εταιρεία δεν έχει εκδώσει τιμολόγιο για το έτος 2022, επειδή δεν θέλει να πληρώσει τον ΦΠΑ. Η οφειλή του Δήμου προς τη Globidel ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ο Δήμος έχει τιμολογηθεί από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ για το διάστημα έως και τον Ιούνιο φέτος με ένα ποσό της τάξεως των 916 χιλιάδων ευρώ, όμως αυτό το ποσό θα αυξηθεί αφού ο ΦΟΔΣΑ δεν έχει τιμολογήσει για τους μήνες από τον Ιούλιο και μετά, όπου είχαμε τη μεγάλη παραγωγή απορριμμάτων. Για το έτος 2021 έμεινε ένα υπόλοιπο του Δήμου προς τον ΦΟΔΣΑ ύψους 460 χιλιάδων ευρώ. Για το 2022 ο Δήμος μας έχει πληρώσει 300 χιλιάδες ευρώ. Μένει ένα ανεξόφλητο ποσό ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, βάση και του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε. Το ποσό που οφείλει ο Δήμος προς τον ΦΟΔΣΑ ξεπερνά τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ καθώς η ποσότητα των απορριμμάτων φέτος ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι.

Καλώ τα στελέχη του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ να ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού δεν το κάνει ο κ. Αρετάκης, όχι μόνο για τα οικονομικά στοιχεία, αλλά και για άλλα ζητήματα που μας προβληματίζουν.

Έχω καταγγελίες από Ζακυνθινούς επιχειρηματίες, ότι πληρώνουν από την τσέπη τους την αποκομιδή, την μεταφορά των απορριμμάτων με φορτηγά, αλλά και τη διαχείριση στον Λίβα που κάνει ο ιδιώτης. Και όλα αυτά, ενώ πληρώνουν κανονικά τα τέλη καθαριότητας. Δηλαδή, πληρώνουν διπλά, τόσο τον Δήμο, όσο και τον ιδιώτη. Θα αναζητήσουμε απαντήσεις για όλα αυτά. Καλώ και τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, στο ύψος των ευθυνών τους, και να φανερώσουν τις πραγματικές υποχρεώσεις του Δήμου, που δεν φαίνονται, γιατί πολύ απλά δεν έχουν κοπεί τιμολόγια από αυτούς που τους χρωστά.

Ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ, για τα χρήματα που του οφείλει ο Δήμος, είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει μια διαδικασία που θα διασφαλίζει τα συμφέροντά του. Μπορεί να απευθυνθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και να ζητήσει να γίνει παρακράτηση από τους ΚΑΠ. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα οδηγηθούμε εκεί, αλλά επαναλαμβάνω ότι τα στελέχη του ΦΟΔΣΑ είναι υποχρεωμένα να κάνουν αυτή την κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, τίθεται ένα ερώτημα. Είναι δυνατόν ο κ. Αρετάκης ως μέλος του Δ.Σ του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, να ψηφίζει τον προϋπολογισμό, από τον οποίο προκύπτει ότι ο Δήμος χρωστά 2,3 εκατομμύρια ευρώ και στη συνεχεία να διαφωνεί για το χρέος;

Πρέπει να αναπτυχθούν όλες εκείνες οι δράσεις, με πρωτοβουλία των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να μην οδηγηθούμε σε ένα οικονομικό τέλμα με τραγικές συνέπειες. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες, γιατί ο Δήμαρχος είτε είναι εκτός πραγματικότητας, είτε σκοπίμως αποκρύπτει την αλήθεια.

Ο κ. Αρετάκης είχε καταγγείλει όλες τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές ότι έκαναν απευθείας αναθέσεις για έργα, και ο ίδιος κάνει ακριβώς αυτή τη διαδικασία. Κατηγορούσε τους προηγούμενους για τις εκπτώσεις που λάμβαναν στα έργα, έλεγε ότι έκπτωση κάτω του 20% αποτελεί διαπλοκή, και ο ίδιος για το μεγάλο έργο στον Λίβα δέχτηκε έκπτωση της τάξεως του 0,08%. Κατήγγειλε ως κάκιστες εταιρείες τη Globidel και τη Μεσόγειο, μετά έκανε κωλοτούμπα και σήμερα συναλλάσσεται και με τις δύο εταιρείες. Κατάγγελλε τους Προέδρους των Κοινοτήτων, ότι ζητούσαν χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα και τα έβαζαν στη τσέπη, και τώρα διαπιστώνεται ότι ο ίδιος πληρώνει εργολάβους για αντιπλημμυρικά έργα που ουδέποτε έγιναν. Ο κ. Αρετάκης, οτιδήποτε είχε καταγγείλει στο παρελθόν, το κάνει σήμερα ο ίδιος στον μέγιστο βαθμό.

Ας αναλογιστούν οι δημότες όλα αυτά, ας προβληματιστούν οι συμπολίτες μας. Ο Δήμος σήμερα δεν έχει όραμα, ούτε προγραμματισμό. Αλλά και από αυτούς που ενδιαφέρονται για τον Δημαρχιακό θώκο, δεν βλέπω να υπάρχει ένα σχέδιο, ένα πλάνο. Αναρωτιούνται κάποιοι αν πρέπει να εκλεγεί ο Λάκης ή ο Μάκης. Στα ονόματα μόνο στεκόμαστε. Δεν αρκεί αυτό, απαιτείται ένα πλάνο για την αυριανή διαχείριση του Δήμου, ένα όραμα για μεγάλα έργα ανάπτυξης στη Ζάκυνθο.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background