Current track

Title

Artist

Background

Διονύσιος Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Επιλογή Αρετάκη να μην γίνουν έργα αγροτικής οδοποιίας στη Ζάκυνθο – Το πρόγραμμα έληξε, τα χρήματα χάθηκαν!

Τε 13/04/2022



  • Θλίψη και ντροπή για το αδιανόητο: O Δήμος Ζακύνθου δεν ενέταξε ούτε ένα έργο Αγροτικής Οδοποιίας. 
  • Λάβαμε τη δέσμευση, το έργο του αλιευτικού καταφυγίου στο Κερί θα εγκριθεί.
  • Τα ενταγμένα στο Leader έργα Δήμου και Περιφέρειας θα προχωρήσουν κανονικά.

«Είχε κατατεθεί από την Περιφέρεια μια μελέτη για την χρηματοδότηση του έργου της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου Κερίου, όμως είχαν προκύψει κάποια προβλήματα στη μελέτη αυτή και το έργο απεντάχθηκε. Στην πορεία, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Καποδίστρια, εντοπίσαμε τα ζητήματα της μελέτης και αφού έγιναν οι διορθώσεις κατατέθηκε εκ νέου. Χθες είχα μια συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Παπαγιαννίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καποδίστριας, ο Πρόεδρος του Δικτύου Συνεργασίας κ. Τσίπηρας, ο οποίος διαχειρίζεται τα προγράμματα Leader, και η μελετήτρια Λιμενικών Έργων κα Φράγκου. Ο κ. Παπαγιαννίδης μου υποσχέθηκε ότι το έργο του αλιευτικού καταφυγίου στο Κερί θα εγκριθεί. Μιλάμε για ένα έργο προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ, ίσως το μεγαλύτερο που χρηματοδοτείται και που θα πληροί όλους τους όρους ενός πράσινου καταφυγίου, αφού είναι και εντός του Θαλασσίου Πάρκου.
Το αλιευτικό καταφύγιο Κερίου αλλά και το έργο και του λιμανιού Αγίου Νικολάου Βολιμών για το οποίο υπάρχει και ο ανάδοχος εργολάβος είναι δύο σημαντικά έργα ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Συζητήσαμε και για κάποιες καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στο πρόγραμμα Leader. Όπως μας ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας, τα έργα που έχουν ζητήσει Δήμος και Περιφέρεια θα προχωρήσουν κανονικά. Αυτά είναι τα ευχάριστα γιατί υπάρχουν και δυσάρεστα από αυτή τη συνάντηση.

Με μεγάλη μου θλίψη και ντροπή άκουσα τον κ. Παπαγιαννίδη να μας λέει με έκπληξη ότι το 99% των Δήμων όλης της χώρας, μεταξύ αυτών και οι Δήμοι όλων των Ιονίων Νήσων, κατέθεσαν προτάσεις για χρηματοδότηση έργων αγροτικής οδοποιίας. Ο μόνος Δήμος που δεν το έπραξε ήταν ο Δήμος Ζακύνθου. Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας μου είπε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να πιστέψει πως είναι δυνατόν να δίνει το κράτος χρήματα για σημαντικά έργα και ένας Δήμος να μην τα παίρνει. Πραγματικά ένοιωσα ντροπή ακούγοντας τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

Ο Δήμος είχε τη δυνατότητα να καταθέσει προτάσεις για έργα αγροτικής οδοποιίας, ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, και δεν έκανε απολύτως τίποτα, δεν ενέταξε ούτε ένα έργο αγροτικής οδοποιίας, κάτι το αδιανόητο.
Οφείλω να σας πω ότι σε συνάντηση που είχα τα Χριστούγεννα με τον κ. Παπαγιαννίδη με είχε ενημερώσει για το πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας και για το ότι Δήμος θα μπορούσε να καταθέσει την πρόταση του. Ακολούθως ενημέρωσα τότε τις υπηρεσίες του Δήμου και τους Αντιδημάρχους για το πρόγραμμα αυτό, τους είχα επισημάνει πως πρέπει να τρέξουν τις διαδικασίες, τους είχα επιστήσει την προσοχή για να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία, μου υποσχέθηκαν ότι θα το έκαναν αλλά τελικά δεν έκαναν τίποτα. Το πρόγραμμα έληξε, τα χρήματα χάθηκαν και έργα αγροτικής οδοποιίας δεν θα γίνουν στη Ζάκυνθο. Είναι δυσάρεστο και λυπηρό να μας δίνουν χρήματα και εμείς να μην τα παίρνουμε. Ειλικρινά σας μιλάω δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση στη Ζάκυνθο και δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Το χειρότερο που πληροφορήθηκα από πρώην συνεργάτες του Δημάρχου είναι ότι είναι επιλογή του κ.Αρετάκη να μην γίνουν έργα αγροτικής οδοποιίας γιατί δεν θέλει να γίνονται βίλες εκεί που γίνονται σύγχρονοι αγροτικοί δρόμοι. Επειδή είμαι και εγώ αποδέκτης πολλών παραπόνων συμπολιτών μου, το λέω ξεκάθαρα για να το ακούσουν όλοι. Είναι επιλογή του Δημάρχου να μην αναπτυχθεί η Ζάκυνθος.»

 


Ακούστε τη συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background