Current track

Title

Artist

Background

Ρόδη Κράτσα
Πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων 2019-2023, “ΙΟΝΙΟ ΔΥΝΑΤΑ! Κάθε νησί ψηλά”

Διαψεύδω το δημοσίευμα περί δηλώσεών μου, σχετικά με διάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Δε 24/06/2024



«Διαψεύδω το δημοσίευμα περί δηλώσεών μου, σχετικά με διάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ουδέποτε έκανα αυτές τις δηλώσεις. Απάντησα σε μια ερώτηση που μου τέθηκε και είπα ότι δεν θεωρώ απίθανο στο μέλλον να ανοίξει μια συζήτηση σχετικά με το πως μπορούν να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά οι Περιφέρειες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από τα κράτη μέλη της, ισχυρές θεσμικά και αυτοτελείς Περιφέρειες, ικανές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έρχονται, όπως είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η καλύτερη αξιοποίηση εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων. Στην Ευρώπη πράγματι αλλάζει η λογική των Περιφερειών, πάνε στη λογική των μεγάλων Περιφερειών, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Γαλλία η οποία έχει οκτώ Περιφέρειες, όταν στη χώρα μας έχουμε δεκατρείς.

Ουδέποτε όμως έγινε μια συζήτηση, που τουλάχιστον να περιήλθε στην αντίληψή μου, σε οποιοδήποτε κυβερνητικό, θεσμικό επίπεδο, περί αλλαγών των Περιφερειών, μείωσής τους, ή ότι εμείς στο Ιόνιο θα ενταχθούμε σε μια άλλη Περιφέρεια με κάποια άλλη έδρα.

Η μόνη συζήτηση που είχε ανοίξει ήταν για την αναδιάρθρωση των Υγειονομικών Περιφερειών. Όταν είμασταν Περιφερειακή Αρχή, ζητήσαμε, μέχρι να γίνει αυτή η αναδιάρθρωση, να έχουμε έναν Υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ με χωρική αρμοδιότητα και όχι θεματική, αποκλειστικά για τα Επτάνησα και με έδρα τα Επτάνησα.

Είναι βέβαιο παρόλα αυτά, ότι πολλές υπηρεσίες που αφορούν τα Ιόνια Νησιά βρίσκονται σε άλλους νομούς εκτός της Περιφέρειας μας και αυτό είναι πρόβλημα. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία των Περιφερειών. Τώρα δεν έχουμε κάποια θεσμική αυτοτέλεια και είναι κάτι που το θέλουμε.

Απαιτείται μια ισχυρή Περιφερειακή πολιτική που θα γίνει πιο απαιτητική από το 2027 και μετά. Η Κομισιόν όρισε την Επιτροπή των Σοφών-Εμπειρογνωμόνων, που ανέφεραν ότι οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν μια ισχυρή αυτοτέλεια. Ανοίγουν νέα κεφάλαια που πρέπει να αξιοποιήσουμε και που απαιτούν πόρους, τους οποίους πρέπει να διεκδικήσουμε για την ανάπτυξη και την ευημερία. Πρέπει λοιπόν να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά συνέπεια, εξέθεσα τους προβληματισμούς μου και αυτό θα κάνω πάντα, σε ερώτηση η οποία μου τέθηκε από δημοσιογράφο. Τίποτα περισσότερο και τίποτα περί διάσπασης της Περιφέρειάς μας.»

Ετικέτα

Current track

Title

Artist

Background