Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Γιακουμέλος
Περιφερειακός Σύμβουλος «ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Γιατί δεν έχει πάρει θέση ο Σύλλογος Ξενοδόχων; Δεν αισθάνονται ότι έχουν ευθύνη για αυτό που συμβαίνει στον βιολογικό;

Τρ 25/06/2024



  • Δεν τηρείται η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στους Αμπελόκηπους.

«Μετά τα τελευταία γεγονότα με τη διαρροή λυματολάσπης στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη, ήρθαμε σε συνεννόηση με της άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ζητήσαμε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα τη διαχείριση των λυμάτων της Ζακύνθου, την κατάσταση του βιολογικού. Αυτή η έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 4 το μεσημέρι με τη μορφή τηλεδιάσκεψης.

Ήρθε η ώρα, ο καθένας από εμάς, οι φορείς, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί η λύση. Διαπιστώνουμε ότι ενώ υπάρχει μια εγκεκριμένη ΑΕΠΟ, δηλαδή Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στους Αμπελόκηπους, αυτή δεν τηρείται. Σκοπός μας δεν είναι να κλείσει ο βιολογικός και να δημιουργήσουμε πρόβλημα στο νησί, αλλά επαναλαμβάνω να βρεθεί μια λύση.

Πρέπει να κινηθεί η ΔΕΥΑΖ άμεσα, να γίνει ένα master plan για τη διαχείριση των λυμάτων, μια μελέτη, ώστε να δούμε ποια είναι η κατάσταση σήμερα, σε ποια σημεία του αποχετευτικού δικτύου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη και να δούμε τι πρέπει να γίνει.

Θεωρούμε ότι μπορούν να δημιουργηθούν μικροί βιολογικοί ανά Δημοτική Ενότητα, κυρίως σε τουριστικές περιοχές, σε κάποιες πιθανές θέσεις που θα προκύψουν μετά και από διάλογο με την κοινωνία, χωρίς αυτό να αποκλείει τη πιθανότητα της επέκτασης του υπάρχοντος βιολογικού. Φυσικά προηγείται ο εκσυγχρονισμός των μηχανημάτων και δεν θα πούμε όχι σε ένα έργο που έχει χρηματοδότηση.

Επίσης θεωρούμε ότι πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού που θα διαθέτει τα επεξεργασμένα λύματα σε μια απόσταση πεντακοσίων μέτρων από την ακτή, κάτι που εφαρμόζεται στη Κεφαλονιά.

Πρέπει να στελεχωθεί η ΔΕΥΑΖ με επιστημονικό προσωπικό για να λειτουργήσει σωστά. Σε κανένα άλλο νησί δεν ισχύει ο ανάδοχος ιδιώτης που θα προμηθεύσει τα νέα μηχανήματα, να είναι και αυτός που θα λειτουργήσει τα μηχανήματα. Θα μπορούσε έστω πιλοτικά να γίνει για έναν χρόνο αυτή η λειτουργία των νέων μηχανημάτων από τον ιδιώτη, ο οποίος θα εκπαίδευε και το προσωπικό μέχρι να παραδώσει.

Όλα αυτά βέβαια για να γίνουν απαιτούν έναν σχεδιασμό, πρέπει να προβλέπεις τι θα γίνει στα επόμενα χρόνια, αλλά τώρα για αυτό το καλοκαίρι πρέπει να σχεδιαστεί άμεσα η σωστή λειτουργία του βιολογικού.

Θα συζητήσουμε βέβαια και για τις βεβαιώσεις σύνδεσης που κακώς δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια στο δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΖ, κάτι που τώρα πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Είναι ήδη κορεσμένος ο βιολογικός.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας υποχρεούνται να κάνουν τακτικούς και έκτακτους ελέγχους. Το θέμα δεν είναι μόνο η αυτοψία, αλλά η πρόληψη. Πρέπει όλοι να καταλάβουν τη σοβαρότητα του ζητήματος. Πολλοί φορείς έχουν πάρει θέση, αλλά δεν βλέπω το ίδιο από τον Σύλλογο των Ξενοδόχων. Δεν αισθάνονται ότι έχουν ευθύνη για το ότι συμβαίνει; Δυσφημείται η Ζάκυνθος, δεν τους απασχολεί; Πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα πριν είναι αργά.»


Current track

Title

Artist

Background