Current track

Title

Artist

Background

Νίκος Ακτύπης
Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αναπληρωτής Δήμαρχος

Ακατάλληλο κρίθηκε το 2ο Δημοτικό: Τα παιδιά θα έμπαιναν σε ένα κτήριο «παγίδα» Τολμάμε και δίνουμε λύσεις

Τε 7/08/2024



«Αντιμετωπίζουμε διαχρονικά προβλήματα που καμιά Δημοτική Αρχή στο παρελθόν δεν άγγιξε. Είμαστε εδώ για να βρίσκουμε λύσεις. Το 2ο δημοτικό σχολείο έκλεισε γιατί έχει κριθεί ακατάλληλο σε ότι αφορά τη στατικότητά του και έπρεπε να κλείσει γιατί προέχει η ασφάλεια των μαθητών.

Ήμουν εκπαιδευτικός, δάσκαλος το 1989 στο 2ο δημοτικό σχολείο και έχω μια ευαισθησία σε αυτά τα θέματα. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια όλες οι Δημοτικές Αρχές έκαναν παρεμβάσεις που δεν έλυναν το πρόβλημα, δαπανούσαν χρήματα χωρίς αποτέλεσμα, έριχναν χρήματα σε έναν τρύπιο κουβά. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έκανε μια στατική μελέτη για το σχολείο, οι γονείς το ζητούσαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και για ένα ποσό της τάξης των 15 χιλιάδων ευρώ δεν το έκαναν. Εμείς το κάναμε και έχουμε τα αποτελέσματα. Αν και εμείς κάναμε τα ίδια που έκαναν οι προηγούμενοι, θα έμπαιναν τα παιδιά σε ένα κτήριο «παγίδα». Απομένει ένα τυπικό οκ από την αρμόδια επιτροπή που αποφασίζει για το κλείσιμο ενός σχολείου, η οποία απαρτίζεται από ένα μέλος του ΟΣΚ, ένα μέλος της διεύθυνσης των τεχνικών υπηρεσιών, ένα μέλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και έναν δημοτικό υπάλληλο.

Χθες ο Σύλλογος Γονέων του 2ου δημοτικού σχολείου πραγματοποίησε γενική συνέλευση και εκεί ήταν σύσσωμη η Δημοτική Αρχή. Ακούσαμε τις ανησυχίες τους και θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες. Θέλω να εξάρω τη συμβολή του Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη για τα θέματα των σχολείων, αφού ενέταξε τέσσερα σχολεία στις Κτιριακές Υποδομές και έχει φέρει αίθουσες προκάτ, όσο και αν αυτό ενοχλεί κάποιους και έχει βοηθήσει τα μέγιστα.

Μαζί με τον Βουλευτή Ζακύνθου και κλιμάκιο του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, είχαμε επισκεφθεί όλα τα σχολεία του νησιού και από την πρώτη στιγμή είχε εντοπιστεί το πρόβλημα στο 2ο δημοτικό. Το κτήριο θεωρείται ακατάλληλο για να στεγάζει παιδιά και έπεται μια μελέτη για το ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν ώστε να καταστεί ασφαλές, ή ακόμα και αν χρειασθεί, να κατεδαφιστεί για να γίνει η ανέγερση ενός νέου σχολείου. Προφανώς και τώρα πάμε για ανακατασκευή του υπάρχοντος.

Ψάξαμε να βρούμε χώρους για τη μετεγκατάσταση του 2ου δημοτικού, βρήκαμε ότι μπορούν να τοποθετηθούν κάποιες αίθουσες προκάτ στο Μουσικό σχολείο, ή να πάνε τα παιδιά στο Γυμνάσιο του Βανάτου, σε αίθουσες προκάτ ή με ανέγερση δεύτερου ορόφου. Ακούσαμε προτάσεις για το 1ο δημοτικό σχολείο και έναν χώρο πίσω από αυτό. Τα εξετάζουμε όλα.

Την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσουμε για τις αποφάσεις του συλλόγου γονέων του 2ου δημοτικού σχολείου. Καλό βέβαια θα ήταν, όταν προτείνει ο σύλλογος για σχολείο ή χώρο εντός των ορίων της πόλης να μας έλεγαν αν γνωρίζουν κάποιον τέτοιο χώρο. Μακάρι να βρεθεί και να τοποθετηθούν εκεί αίθουσες προκάτ.

Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία των γονέων για τη μεταφορά των μαθητών αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα επί αυτού. Σε κάθε περίπτωση η εκπαίδευση στο σχολείο είναι υποχρεωτική και δεν αποφασίζουμε μόνοι μας. Έχουμε μια άριστη συνεργασία με τον σύλλογο των γονέων του 2ου δημοτικού, αν και στη χθεσινή γενική συνέλευση προκληθήκαμε από κάποιους και χωρίς λόγο, λες και εκπροσωπούμε τη κυβέρνηση. Δεν θα δώσω συνέχεια σε αυτό.

Μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας θα έχουμε τους τελικούς χώρους που προτείνουμε για τη μετεγκατάσταση του σχολείου. Δεν γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων που απαιτούνται, ούτε τα χρήματα που θα δαπανηθούν, έχουμε όμως τη δέσμευση του Βουλευτή Ζακύνθου για τη χρηματοδότηση.»


Current track

Title

Artist

Background