Current track

Title

Artist

Background

Χρήστος Ξένος
Ξενοδόχος

Αιτήματα για 1.700 πτήσεις στη Ζάκυνθο δεν θα ικανοποιηθούν – Εγκαταστάθηκε το νέο ραντάρ αλλά οι χειριστές είναι απροετοίμαστοι

Πα 17/05/2024«Οι τουρίστες που έρχονται φέτος είναι περισσότεροι από πέρυσι και πιο εύρωστοι οικονομικά. Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι αναβαθμίζουν τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτιά τους, ενώ έχουν χτιστεί πολλές πολυτελείς βίλες. Τουλάχιστον 70 ξενοδοχεία της Ζακύνθου είναι πεντάστερα.

Βέβαια τα προβλήματα υπάρχουν, όπως για παράδειγμα οι άθλιοι και στενοί δρόμοι. Πρέπει ο Δήμος να κάνει διαπλάτυνση των πολυσύχναστων δρόμων.

Ομολογουμένως φέτος, κάτι περισσότερο γίνεται σε ότι αφορά τη καθαριότητα και τον πολιτισμό, αλλά δεν ξέρω αν θα τα πάμε καλύτερα με το νερό και το Ναυάγιο.

Πρέπει να γίνει ένας compact βιολογικός στον Πλάνο, ένας άλλος στις Αλυκές και δύο ακόμα στη νότια Ζάκυνθο. Είναι θέμα Δημάρχου και Βουλευτή για να γίνουν.

Για το Ναυάγιο ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση και το πρόβλημα λέγεται «Ελλάδα». Διχαζόμαστε μια ζωή για το αν πρέπει να υπάρχει ή όχι το Ναυάγιο, ποιος πρέπει να το διαχειρίζεται, σε ποιον ανήκει, αν είναι υπεράνω του πολιτισμού το Ναυάγιο ή όχι. Εγώ λέω πως όλα συνδυάζονται. Υπάρχει κοινή γραμμή μεταξύ των θεσμικών παραγόντων αλλά το ζήτημα είναι αν θα αποδώσει.

Έχουμε τουρισμό, δίνουμε τα σπίτια μας για να τα κάνουμε Airbnb, όλοι πλουτίζουμε, αλλά τα σχολεία μας αδειάζουν από εκπαιδευτικούς. Στους 800 συνολικά που έχουμε οι 550 είναι από άλλα μέρη της Ελλάδας, έρχονται στο νησί με μισθό 800 ευρώ, δυσκολεύονται να βρουν ένα σπίτι να μείνουν και αν βρουν, δυσκολεύονται οικονομικά να τα βγάλουν πέρα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί που έρχονται να εργαστούν στη Ζάκυνθο. Το κράτος έχει τα δικά του προβλήματα, αλλά εμείς οι ιδιώτες, μέχρι να κάνει κάτι το κράτος, μπορούμε να βοηθήσουμε.

Έχω πέντε χιλιάδες κλίνες και θα μπορούσα να διαθέσω για τους εκπαιδευτικούς 100 έως 200 για να φιλοξενηθούν από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Ιουνίου. Δεσμεύτηκα να βοηθήσω και πρότεινα επίσης να εκδώσει η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ζακύνθου, μια εκπαιδευτική κάρτα για να έχουν αυτοί οι άνθρωποι μια έκπτωση της τάξεως του 20% στα καταστήματα που επισκέπτονται. Δεν συμφώνησαν με τις προτάσεις μου η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ζακύνθου και οι συνδικαλιστικοί φορείς εκπαίδευσης. Είπαν ότι θα ωφεληθώ από κάτι αν βοηθήσω. Προσωπικά δεν επιδιώκω να ωφεληθώ σε τίποτα, ούτε για Δήμαρχος πάω, ούτε για κάτι άλλο. Αν δεχτούν την πρόταση μου θα το κάνω, διαφορετικά όχι. Θέλει κάποιος να κάνει ένα καλό, δεν τον αφήνουν και τα ακούει κιόλας.

Το νέο ραντάρ εγκαταστάθηκε στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, αλλά οι χειριστές-υπάλληλοι οι οποίοι είναι στρατιωτικοί, δεν έχουν τη διάθεση να εκπαιδευτούν για να λειτουργήσει. Ο μισθός τους είναι 1.500 ευρώ, όταν οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας λαμβάνουν μέχρι και τέσσερεις χιλιάδες ευρώ.

Η FRAPORT γνωρίζει ότι  οι tour operators αιτήθηκαν 1.700 πτήσεις, για να φέρουν κόσμο στο νησί. Το αίτημα όμως δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, γιατί δεν λειτουργεί το νέο ραντάρ. Ακόμα όμως και αν ερχόταν αυτός ο κόσμος στη Ζάκυνθο, θα μπορούσαν να ανταποκριθούν οι υποδομές μας;

Ο Σύλλογος Ξενοδόχων Τσιλιβί υπάρχει εδώ και είκοσι χρόνια και πραγματοποιεί κάθε φορά με έναν συγκεκριμένο τρόπο τις εκλογές του για την ανάδειξη των μελών Δ.Σ. Πριν από τρία με τέσσερα χρόνια που έγιναν οι τελευταίες εκλογές, ένας υποψήφιος ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί κινήθηκε νομικά κατά της διαδικασίας. Έκανε κάποια δικαστήρια τα οποία και έχασε, αλλά ακόμα είναι σε εκκρεμότητα το ζήτημα. Όπως και να έχει, πρέπει να γίνουν νέες εκλογές στον σύλλογο, αφού έχει λήξει η θητεία του τελευταίου Δ.Σ.»


Current track

Title

Artist

Background