Current track

Title

Artist

Background

Γιάννης Κοπανάς
Μέλος Δημοτικής Παράταξης «ΑΝΑΔΡΑΣΗ»

Αρνούμαι τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου γιατί αρνούμαι να συμμετέχω σε ένα αντιδημοκρατικό Δημοτικό Συμβούλιο

Πε 10/11/2022


«Η απόφασή μου να μην αποδεχτώ τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου αντικαθιστώντας τον κ. Αγαλιανό που παραιτήθηκε, είναι άκρως πολιτική και δεν έχει να κάνει με τα προσωπικά μου θέλω, ή μπορώ. Η απόφαση μου όπως και αυτή του κ. Αγαλιανού, σκοπό είχαν να ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα, να αφυπνίσουν.

Έρχονται εκλογές, πολύ σημαντικές για τον τόπο και το μέλλον της Ζακύνθου, διότι υπάρχει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την Ιόνια Περιφέρεια, εξαιρετικά διεκδικήσιμο από όλους, και κατά συνέπεια οι Ζακυνθινοί πρέπει αυτή τη φορά να προσέξουν πάρα πολύ στο πως θα ψηφίσουν.

Δεν είναι δυνατόν σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο να απαξιώνονται όλοι από έναν Δήμαρχο που τόλμησε να πει πως δεν θα ξαναπατήσει στις συνεδριάσεις και από έναν Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου ο ρόλος του οποίου δεν είναι να παίζει τον ακόλουθο του Δημάρχου. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου φιμώνει τους πάντες και ο Δήμαρχος τον καθοδηγεί. Έχουν ευθύνη και οι δύο, όπως ευθύνη έχει και η κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Ζάκυνθο.

Επί πολλά χρόνια ήμουν στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, σήμερα είμαι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ανέκαθεν, από τα φοιτητικά μου χρόνια, είχα στο μυαλό μου να υπηρετώ και να υπερασπίζομαι τη Δημοκρατία σε όλους τους χώρους. Όταν αυτή η Δημοκρατία καταλύεται στον Δήμο, όταν δεν μπορείς να κάνεις διάλογο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε τι νόημα θα είχε η παρουσία μου εκεί; Ποιος θα ήταν ο ρόλος μου; Αποφάσισα λοιπόν να κάνω το καλύτερο, να τα βροντήξω, μήπως και με τον κρότο αυτό ξυπνήσω αυτούς που κοιμούνται, μήπως και ενεργοποιήσω την κοινωνία. Είναι γελοίο να μην μπορεί ο Δήμαρχος να συνεργαστεί ακόμα και με τους δικούς του, αυτούς που τον οδήγησαν στον δεύτερο εκλογικό γύρω και τον βοήθησαν να εκλεγεί, όπως οι κ.κ. Μαρινάκης, Πρασάς, Κουτσογιάννης και Σεβαστιάδης.

Έπρεπε ο κ. Αρετάκης από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε, να καλέσει όλες τις δημοτικές παρατάξεις σε έναν διάλογο, για μια συνεργασία για το καλό της Ζακύνθου. Να παρουσιάσει το πρόγραμμά του και επί αυτού να γινόταν ο διάλογος. Και έπρεπε να το κάνει, αφού είχε μόλις επτά συμβούλους, από το σύνολο των 33 εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν το έκανε και αντί αυτού, καλούσε στο γραφείο του διάφορους για να τον υπηρετήσουν.

Η αντιπολίτευση έχει κάνει πάρα πολλά, όμως δυστυχώς υπάρχουν ακόμα κάποιοι πυρήνες εντός της κοινωνίας που δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και πιστεύουν το αφήγημα του Δημάρχου. Πρόσφατα συνάντησα έναν τέτοιο άνθρωπο που μου έλεγε ότι όλοι οι προηγούμενοι ήταν λαμόγια και ο Αρετάκης είναι ο μόνος καθαρός, όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα, δεν είναι όλοι λαμόγια. Αυτή η άποψη μου θυμίζει τον Χίτλερ, που έλεγε πως φταίνε όλοι οι Εβραίοι.

Στην επιστολή μου, αναφέρομαι όχι απλά σε προβλήματα, αλλά σε εγκλήματα που έχουν διαδραματιστεί.

Για παράδειγμα, για τα απορρίμματα ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνεται ανακύκλωση στη πηγή, τα ανακυκλώσιμα υλικά να φέυγουν εκτός Ζακύνθου και στον Λίβα να μεταφέρονται μόνο τα υπολείμματα. Ποτέ δεν έγινε αυτό, αντιθέτως αναζητούν επιπλέον οικόπεδα πλησίον του Λίβα για να εναποθέτουν απορρίμματα. Αυτό δεν θα βγάλει πουθενά.

Το νερό αποτελεί μια βόμβα για τη Ζάκυνθο. Λόγω της ανεξέλεγκτης υπεράντλησης υδάτων, έχει υποστεί υφαλμήρωση το νερό και δεν είναι κατάλληλο πια ούτε για οικιακή χρήση. Απαιτούνται πολλά χρόνια για να επανέλθει σε μια φυσιολογική κατάσταση μια πηγή που έχει υποστεί υφαλμήρωση γιατί έχει υποχωρήσει ο υδροφόρος ορίζοντας. Έπρεπε να γίνεται συνεχής έλεγχος ποιότητας του νερού και χρειάζεται μια περίοδος ανάπαυσης της άντλησης υδάτων από αυτές τις πηγές. Καλώ να αναλάβουν πρωτοβουλίες όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, να προβούν σε έλεγχο όλων των πηγών.

Σχετικά με τον πολιτισμό, εμείς ως Δημοτική Αρχή και προσωπικά ως υπεύθυνος της ΔΕΠΑΖ την περίοδο 1999-2002 είχαμε κάνει 139 παραστάσεις και αρκετές εκθέσεις, έχοντας μάλιστα στη διάθεση μας λιγότερους χώρους από αυτούς που υπάρχουν σήμερα. Δημιουργήσαμε τον θερινό κινηματογράφο Χρήστος Νέγκας. Στα τριάμισι χρόνια Αρετάκη δεν έχει γίνει τίποτα για τον πολιτισμό. Είναι λογική να ζητάμε μόνο χρήματα από θιάσους, αντί να προσφέρουμε πολιτισμό στον δημότη;  Τι κατάφερε με τις επιλογές του ο κ. Αρετάκης; Να μην δούμε καμία παράσταση φέτος το καλοκαίρι στο Υπαίθριο.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος που ήταν εργολάβος δημοσίων στα νιάτα του, όπως ο κ. Αρετάκης, να κάνει δημοπρασίες για έργα του Δήμου, στις οποίες δίνονται σημαντικές εκπτώσεις από τους εργολάβους, να αφήνει την προβλεπόμενη προθεσμία να παρέλθει, χωρίς να υπογράφει την σύμβαση με τον ανάδοχο, και στη συνεχεία να δίνει τα έργα σε άλλους εργολάβους με πολύ μικρότερες εκπτώσεις. Αυτά πρέπει να απαντηθούν.

Αρνούμαι τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου γιατί αρνούμαι να συμμετέχω σε ένα αντιδημοκρατικό Δημοτικό Συμβούλιο. Ούτε συμπαραστάτης θα γίνω κάποιων, ούτε χειροκροτητής.

Ο νέος Δήμαρχος, θα πρέπει να επαναφέρει το κύρος του θεσμού και τη Δημοκρατία στον Δήμο, να έχει τεχνοκρατικές γνώσεις τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του, να έχει διαφάνεια στα οικονομικά του Δήμου, να κάνει δημόσιους απολογισμούς εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι μέσω Facebook και να έχει φιλική συμπεριφορά απέναντι στους δημότες και τους υπαλλήλους του Δήμου. Κανείς από μόνος του δεν μπορεί να κυβερνήσει ένα κρουαζιερόπλοιο όπως είναι η Ζάκυνθος. Θα πρέπει να έχει ένα δυνατό επιτελείο δίπλα του. Καλό θα ήταν η Ζάκυνθος να έχει τρεις και όχι έναν Δήμο, μικρότερους από τον σημερινό που θα διοικούνται καλύτερα.

Παραμένω ενεργό μέλος της παράταξης και ενεργό μέλος της κοινωνίας.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background