Current track

Title

Artist

Background

Παναγιώτης Αβράμης
Μέλος Δ.Σ ΔΕΥΑΖ, Πρώην Πρόεδρος ΔΕΥΑΖ

Δεν έχουμε νερό και θέλουν 20% αύξηση στα τέλη ύδρευσης αποχέτευσης – Δεν πρέπει να πληρώσουν οι δημότες την ανικανότητα της διοίκησης

Τε 14/12/2022  • Δεν έχουμε νερό και καθαριότητα, έχουμε σοβαρά προβλήματα στα σχολεία μας και κάποιοι ικανοποιούνται να βλέπουν άσφαλτο στους δρόμους.

«Είναι πολύ σοβαρές οι εξελίξεις με τη ΔΕΥΑΖ. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ, ενημερωθήκαμε ότι ενώ υπήρχε η μελέτη για την αναβάθμιση του βιολογικού, ένα έργο ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο είχε προβάλλει ενστάσεις αρχικά ο Δήμαρχος, και ενώ τελικά το έργο δημοπρατήθηκε πριν από δύο χρόνια, σήμερα είναι στον αέρα. Ενώ είχαμε βρει και ανάδοχο για το έργο, τελικά πληροφορηθήκαμε ότι ο ίδιος δεν δέχεται να το εκτελέσει, επικαλούμενος την αύξηση στις τιμές των υλικών, ισχυριζόμενος ότι δεν τον συμφέρει να κατασκευάσει το έργο. Άρα το έργο αυτό δεν προχωρά. Επίσης δεν εκτελούνται τα έργα ύδρευσης σε Λούχα-Γύρι και οδό Φιλικών, επίσης με διάφορες δικαιολογίες από τους ανάδοχους εργολάβους. Παρατηρώ μια στοργική αν μη τι άλλο συμπεριφορά του Δημάρχου απέναντι στους εργολάβους.

Άκουσα τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γερακαρίου, να λέει ότι δεν έχουν νερό εδώ και έναν μήνα, επειδή δεν αλλάζουν από τη ΔΕΥΑΖ την αντλία. Μιλάμε για ένα κόστος δύο χιλιάδων ευρώ. Έχει αναλογιστεί κανείς πόσα χρήματα έχει απωλέσει η ΔΕΥΑΖ από την ανυπαρξία κατανάλωσης στην περιοχή αυτή εξαιτίας μιας αντλίας αξίας δύο χιλιάδων ευρώ; Για ποιο νοικοκύρεμα μιλάμε;

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, η Δημοτική Αρχή και η πλειοψηφία της στο Δ.Σ της ΔΕΥΑΖ τι μας λέει; Να δώσει ο κόσμος περισσότερα χρήματα πληρώνοντας ακριβότερα το νερό, μέσω αύξησης των τελών κατά 20%, για να καλυφθεί η δική τους αδυναμία. Ο Δήμαρχος χθες έλεγε ότι από το 2017 δεν έχουμε καμιά αύξηση στα τέλη. Σήμερα όμως με το ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια να πλήττει τα νοικοκυριά, έρχεται και τα επιβαρύνει επιπλεόν με 20% στα τέλη. Ο Δήμος πρέπει να στηρίζει τα νοικοκυριά, τους δημότες και τις επιχειρήσεις, να έχει ένα κοινωνικό πρόσωπο, όχι να τους επιβαρύνει.

Από το 2013 που ήμουν Πρόεδρος στη ΔΕΥΑΖ και μέχρι το 2021, προκύπτει από τους επίσημους ισολογισμούς της επιχείρησης, ότι η ΔΕΥΑΖ είναι κερδοφόρα. Δεν εισπράττει όμως, δεν εισπράττει από τους κακοπληρωτές, και τώρα θέλουν αυτό να το πληρώσουν όλοι οι συνεπείς καταναλωτές, αυτοί που πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους. Δεν είναι η λύση να κάνεις αύξηση στα τέλη.

Για παράδειγμα η ΔΕΥΑ Κέρκυρας, αποφάσισε να διεκδικήσει από το κράτος στήριξη, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο πολίτης. Εμείς αντιθέτως επιβάλλουμε επιπλέον χαράτσι. Δεν βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας, δεν κάνουμε κανένα έργο, προσφέρουμε κάκιστης ποιότητας νερό, αφήνουμε ολόκληρες περιοχές για εβδομάδες χωρίς νερό, και αποφασίζουμε και για αύξηση στα τέλη. Και μάλιστα το κάνουμε όλο αυτό με μια προκλητική συμπεριφορά. Στο λιμάνι που δραστηριοποιούνται οι ψαράδες μας και είναι ήδη επιβαρυμένοι στα κόστη, με την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, τους χρεώνουμε επιπλέον κατά 0,60 λεπτά το κυβικό. Ταυτόχρονα, επιβάλουμε αύξηση 0,20 λεπτά ανά κυβικό στα νοικοκυριά, και την ίδια αύξηση επιβάλουμε και στη Fraport. Και μάλιστα ακούμε, αν είναι δυνατόν τον Δήμαρχο, να λέει στη χθεσινή συνεδρίαση, ότι το κάνει για να μην δυσαρεστήσει την εταιρεία και σηκωθεί και φύγει, όπως συνέβη με την αποκομιδή των απορριμμάτων για την οποία η Fraport απευθύνθηκε σε ιδιώτη.

Αυξάνονται οι οφειλές των καταναλωτών προς τη ΔΕΥΑΖ, αλλά αυξάνονται και οι οφειλές της ΔΕΥΑΖ προς προμηθευτές. Το χρέος της επιχείρησης προς την πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας VOTLERRA έχει φτάσει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Από το 2013 μέχρι σήμερα, οι οφειλές της ΔΕΥΑΖ έχουν αυξηθεί κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Αρετάκης στο παρελθόν μίλαγε για τεράστιες διαρροές νερού, έκανε λόγο για απώλειες τριών εκατομμυρίων κυβικών νερού. Μέχρι σήμερα όμως, κανένα στοιχείο δεν έχει αποδείξει τα όσα ισχυριζόταν.

Η συμπεριφορά του Δημάρχου απέναντι σε μέλη του Δ.Σ είναι αυτή που δημιουργεί εντάσεις. Κάτι τέτοιο συνέβη και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, όταν την ώρα που υποστήριζα εγώ πως δεν πρέπει να περάσει η αύξηση των τελών, φώναζε στο μέλος του Δ.Σ και Πρόεδρο των Εργαζομένων της ΔΕΥΑΖ κα Καπνίση, να περάσει έξω από το γραφείο του.

Το θέμα της αύξησης των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης κατά 20% θα περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο και θα γίνει συζήτηση επί αυτού. Δεν πρέπει να περάσει αυτή η αύξηση, δεν πρέπει να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι πολίτες. Ζήτησα στο χθεσινό Δ.Σ να νοικοκυρευτεί η ΔΕΥΑΖ, γιατί έχει συνεχή απώλεια εσόδων. Όταν σπίτια και επιχειρήσεις δεν παίρνουν νερό, αναγκάζονται να αποταθούν σε ιδιώτη. Αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων για τη ΔΕΥΑΖ.

Η παράταξή μας είναι σε συνεννόηση και με άλλες δημοτικές παρατάξεις, ώστε να ζητήσουμε ενημέρωση με στοιχεία από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και μια απάντηση από τον Δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τα έργα που δεν προχωρούν και αφορούν την ύδρευση και αποχέτευση. Δεν είναι έργα του κ. Αρετάκη, αλλά αναγκαία έργα για τη Ζάκυνθο. Θα ζητήσουμε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε καθαριότητα, έχουμε σοβαρά προβλήματα στα σχολεία μας και κάποιοι ικανοποιούνται με το να βλέπουν να πέφτει άσφαλτος στους δρόμους. Ας καταρρεύσει λοιπόν η Ζάκυνθος και ας χαίρονται κάποιοι που βλέπουν να πέφτει άσφαλτος στη Ζάκυνθο, όπως την εποχή της Χούντας.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background